Στρατιωτικός αναλυτής για τα ελληνοτουρκικά και τον ρόλο του... Μπακασέτα: «Βοήθησε που τον αγαπούν στην Τραπεζούντα» (vid)

Στρατιωτικός αναλυτής για τα ελληνοτουρκικά και τον ρόλο του... Μπακασέτα: «Βοήθησε που τον αγαπούν στην Τραπεζούντα» (vid)

Sportal newsroom 12:08 - 24.08.2024 / Ανανεώθηκε: 12:14 - 24.08.2024

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ζήτημα που προέκυψε τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά την Σουμελά στην Τραπεζούντα, ο στρατιωτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, αναφέρθηκε στη θετική επιρροή που έχει στην Τουρκία ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Τάσος Μπακασέτας.

Ο τομέας του είναι κυρίως τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, οι μεταναστευτικές ροές, τα εξοπλιστικά προγράμματα και στρατιωτικής φύσεως ζητήματα. Αυτή τη φορά όμως, ο αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης, μίλησε στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος» και θέλοντας να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη στην Τραπεζούντα τον Δεκαπενταύγουστο, μπήκε και σε ποδοσφαιρικά... χωράφια και αναφέρθηκε στον Τάσο Μπακασέτα του Παναθηναϊκού.

Ανήμερα της γιορτής της Παναγιάς, στην Ιερά Μονή της Σουμελά στην Τραπεζούντα, οι τούρκικες αρχές δεν έδωσαν άδεια λειτουργίας. Αντ' αυτού επέτρεψαν να γίνει η λειτουργία μετά από μία εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου.

«Στους Μουσουλμάνους ισχύει το οφθαλμόν αντί οφθαλμού», είπε ο Καλεντερίδης για να διατυπώσει επίσης πως «νομίζω πως θα πρέπει και η Ελλάδα κάποια στιγμή, δεν λέω ότι θα πρέπει απαραίτητα να το κάνει, αλλά θα έβλεπαν και οι Τούρκοι το μέγεθος της αθλιότητας που διέπραξαν, αν η Ελλάδα έλεγε στους Μουσουλμάνους στη χώρα να γιορτάσει το μπαϊράμι τους μια βδομάδα μετά κι αυτοί, επειδή συμπίπτει με μια δικιά μας γιορτή...».

Στη συνέχεια ανέλυσε τα δεδομένα, λέγοντας πως «το τουρκικό συμβούλιο Εθνικής ασφάλειας έχει πάρει απόφαση να περιορίσει τις επισκέψεις Ελλήνων ποντιακής καταγωγής στην Τραπεζούντα και συγκεκριμένων ατόμων. Και ήδη δεκάδες Έλληνες που θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία, είτε τους απελαύνουν, είτε δεν τους αφήνουν να περάσουν από τους Κήπους. Αυτό γίνεται γιατί στην Τραπεζούντα, έχει αρχίσει ο κόσμος να αναρωτιέται και να ψάχνει την εθνική του καταγωγή. Γιατί ειδικά στην Τραπεζούντα ποτέ δεν αντικαταστάθηκε ο πληθυσμός. Οι άνθρωποι αυτοί είναι στο σύνολό τους, κάτοικοι αυτόχθονες, οι οποίοι εκτουρκίστηκαν και έγιναν Μουσουλμάνοι μετά τον 15ο-16ο αιώνα. Αυτά είναι στοιχεία που έχουμε αρχαία Οθωμανικά, αυτοί οι άνθρωποι ψάχνουν ξανά τις ρίζες τους τώρα. Και ένας από τους λόγους που στοχοποιούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τέτοιο μίσος και γι΄ αυτό δεν πήγε και φέτος, είναι ακριβώς αυτό».

Και κατέληξε βέβαια, στον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού αναφέροντας πως «θεωρούν αρκετοί ότι σε αυτή την αναζήτηση της καταγωγής, έπαιξε ρόλο και ο Τάσος Μπακασέτας, που τον θεοποίησαν και άλλαξαν οι κάτοικοι της Τραπεζούντας την άποψή τους για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πήρε πρωτάθλημα η Τραμπζονσπορ μ' αυτόν τον παίκτη. Επειδή λοιπόν δημιουργήθηκε αυτή η τάση στην κοινωνία, το τουρκικό κράτος παίρνει αυτά τα περιοριστικά μέτρα για να σταματήσει αυτή την αναζήτηση της εθνικής καταγωγής των κατοίκων της Τραπεζούντας».