Ο Παπαπέτρου στο Sportal: «Έκλαψα στο 7ο, θα κλάψω και στο 8ο - Παίζω στην ομάδα που αγαπώ από παιδί»

Βασίλης Μοιρώτσος 13:16 - 21.09.2024 / Ανανεώθηκε: 18:01 - 21.09.2024

Αν και ο Ιωάννης Παπαπέτρου δεν κλαίει συχνά, όπως μας είπε, θεωρεί πως όταν κατέκτησε ο Παναθηναϊκός την Euroleague «και λίγο έκλαψα», ενώ αν επαναληφθεί κάτι τέτοιο «σίγουρα θα ξανακλάψω». Μιλώντας στην κάμερα του Sportal, ο 30χρονος φόργουορντ θυμήθηκε τα... παλιά, τις δύσκολες στιγμές, τις καλές και την μαγική περσινή σεζόν. Τώρα όμως, κοιτάει τις προκλήσεις που έρχονται και μας αποκαλύπτει τον τρόπο που σκέφτεται!

Ο Κώστας Σλούκας μίλησε για... Galacticos, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλες υποσχέσεις για τη νέα σεζόν του Παναθηναϊκού. Ο Εργκίν Αταμάν από την άλλη, εστίασε ακόμα και στην αγάπη που παίρνει από τους Έλληνες. Τώρα, ο Ιωάννης Παπαπέτρου ήρθε για να ολοκληρώσει την πρώτη τριάδα των πρωταθλητών Ευρώπης, που μιλώντας στην κάμερα του Sportal προσπάθησαν -ο καθένας με τον τρόπο του- να θυμηθούν τι προηγήθηκε και να οραματιστούν τι έπεται...

Μόνο που η περίπτωση του Ιωάννη Παπαπέτρου, είναι ιδιαίτερη. Η παρουσία του στην ομάδα δεν είναι απλώς έντονη, είναι και διαχρονική πλέον. Επίσης, ο Παναθηναϊκός για εκείνος είναι δηλωμένα και επαναλαμβανόμενα «η μεγάλη μου αγάπη από μικρό παιδί». Και τι παράξενο... Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε από τον Ολυμπιακό! Πράγμα βέβαια, που σημαίνει πως η μοίρα του επέτρεψε να έχει προσωπική άποψη και για τους δύο οργανισμούς. Προφανώς, συνδέθηκε σε απείρως μεγαλύτερο βαθμό με το τριφύλλι, αλλά έχοντας την εμπειρία και από το στρατόπεδο του «αιώνιου» αντιπάλου, η άποψή του πολλές φορές μετράει για... διπλή.

Μάλιστα, ο 30χρονος διεθνής φόργουορντ αποκάλυψε στο Sportal πως «είχα εξηγήσει στον Κώστα», αναφερόμενος στον Σλούκα, «πριν έρθει στον Παναθηναϊκό, πως αυτή η ομάδα είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό». Διότι, κατά την άποψή του Παπαπέτρου «αυτό που εισπράττεις εδώ και στα καλά και στα άσχημα, είναι συγκλονιστικό». Πλέον, ο Σλούκας έχει τη δική του άποψη, αλλά τώρα είναι η στιγμή να επικεντρωθούμε σε αυτήν του ανθρώπου που ξεκινά φέτος την έκτη του σεζόν με τον Παναθηναϊκό, που έχει δουλέψει back to back με δύο κορυφαίους προπονητές και ετοιμάζεται να προσφέρει στην ομάδα στοχεύοντας την τελευταία μέρα της Euroleague να κλάψει ξανά!

  • Φέτος o Παναθηναϊκός ξεκινά τη σεζόν ως πρωταθλητής Ευρώπης, μία συνθήκη τελείως διαφορετική σε σχέση με την περσινή. Νοιώθετε ένα επιπλέον βάρος, νοιώθετε ότι φέτος ξεκινάτε τη διαδρομή από την... αφετηρία του φαβορί και τα δεδομένα είναι διαφορετικά;

«Κατ' αρχάς, θα ήθελα να ευχηθώ υγεία, όχι μόνο σε εμάς, αλλά σε όλες τις ομάδες. Από εκεί και πέρα, δεν έχουμε κανένα επιπλέον βάρος. Όπως έχω ξαναπεί ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που ανήκει. Στην κορυφή. Προφανώς δεν είναι εύκολο να κερδίζεις κάθε χρόνο την Euroleague, παρόλα αυτά δεν έχουμε κάποια έξτρα πίεση. Θεωρώ πως η ομάδα είναι πολύ καλή, με ένα ρόστερ γεμάτο και οι περισσότεροι από τους παίκτες είμασταν μαζί από πέρσι. Κερδίσαμε μαζί την Euroleague, ξέρουμε τι χρειάζεται για να βρεθείς στην κορυφή. Χρειάζεται πάντα η τύχη, φυσικά η υγεία, αλλά έχω πίστη στην ομάδα, πιστεύω θα δουλέψουμε σωστά και θα παίξουμε πολύ καλό μπάσκετ».

  • Αν πέρσι ήταν το κίνητρο πολύ μεγάλο μιας και την αμέσως προηγούμενη χρονιά είχατε τερματίσει 17οι στην Euroleague, παραμένει στο ίδιο... μέγεθος το κίνητρό σας; Γιατί σίγουρα για κορεσμό δεν μπορούμε να μιλήσουμε...

«Το κίνητρο είναι και ζήτημα ατομικό. Βγαίνει από μέσα! Κάθε παίκτης, κάθε στέλεχος αυτού του συλλόγου δεν σκέφτεται το... πέρσι. Ό,τι έχει προηγηθεί ανήκει στο παρελθόν, το αφήνουμε πίσω και επικεντρονόμαστε στο παρόν. Είναι μία νέα σεζόν, θα παλέψουμε πάρα πολύ και το κίνητρο για το οποίο μιλάμε θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο! Μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα».

Νοιώθω ευλογημένος που έχω δουλέψει και με τον Ομπράντοβιτς και με τον Αταμάν. Ο κόουτς Εργκίν είναι πολλές φορές... δύσκολος, είναι όμως πειθαρχημένος και σωστός και γενικά απολαυστικός!

  • Πως ήταν ο πρώτος χρόνος με τον Εργκίν Αταμάν στον πάγκο;

«Γεμάτος επιτυχίες. Κερδίσαμε τους δύο μεγαλύτερους τίτλους. Το πρωτάθλημα και την Euroleague. Αυτά που ζήσαμε την περασμένη σεζόν ήταν ονειρεμένα. Όπως το ζει και ο κόσμος έτσι το ζούμε κι εμείς. Εννοώ πως ο Αταμάν είναι πολλές φορές... δύσκολος, αλλά πάντα πειθαρχημένος και σωστός. Είναι όμως και απολαυστικός! Νομίζω ότι με τις εμφανίσεις που κάναμε και με τις νίκες που πήραμε πέρσι ήταν απολαυστικός».

«Χείμαρρος» Εργκίν Αταμάν στο Sportal: «Είμαι ο πιο τυχερός προπονητής στην Ευρώπη με την αγάπη που παίρνω - Χωρίς τον Ναν δεν θα είχαμε αυτή την επιτυχία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

15:18 - 20.09.2024

«Χείμαρρος» Εργκίν Αταμάν στο Sportal: «Είμαι ο πιο τυχερός προπονητής στην Ευρώπη με την αγάπη που παίρνω - Χωρίς τον Ναν δεν θα είχαμε αυτή την επιτυχία»

Ο Εργκίν Αταμάν οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον 7ο ευρωπαϊκό τίτλο του και αναλύει στην κάμερα του Sportal τον τρόπο που θα διαχειριστεί το υπερπλήρες ρόστερ του, αλλά και τη νοοτροπία που πρέπει να έχουν οι παίκτες του για να παραμείνουν στην κορυφή και τη νέα σεζόν.

  • Δούλεψες back to back με δύο πολύ μεγάλους προπονητές. Πρόπερσι με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και πέρσι με τον Εργκίν Αταμάν. Πόσο διαφορετικοί είναι ως άνθρωποι, γιατί νομίζω όσον αφορά στους στόχους τους μοιάζουν αρκετά.

«Όντως και οι δύο μοιάζουν στους στόχους. Και οι δύο θέλουν οι ομάδες τους να κερδίσουν, να πρωταγωνιστήσουν και να είναι στην κορυφή. Από την άλλη πλευρά, ο χαρακτήρας τους, αλλά και το στυλ παιχνιδιού τους είναι πολύ διαφορετικά. Ο καθένας έχει το στυλ του, τον δικό του τρόπο. Δεν υπάρχει όμως ένας... τρόπος, υπάρχουν διάφοροι για να φέρεις επιτυχίες. Προσωπικά νοιώθω ευλογημένος που έχουν δουλέψει και με τους δύο».

Είχα πει στον Σλούκα, καιρό πριν έρθει στον Παναθηναϊκό, σε μία συζήτηση που είχαμε, πως αυτή η ομάδα είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Αυτό που εισπράττεις στον Παναθηναϊκό και στα καλά και στα άσχημα, είναι συγκλονιστικό.

  • Πριν από λίγες μέρες, όσο ήσασταν στο Costa Navarino απολαμβάνοντας το δώρο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, εκείνος μίλησε για τον θεσμό της οικογένειας. Ο ίδιος προέρχεται από μία οικογένεια που έχει αφήσει το στίγμα της στο μπάσκετ και είπε ότι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Συμφωνείς πως με αυτή την άποψη;

«Εκατό τοις εκατό. Το έχω πει πολλές φορές και σε φίλους σε οικεία πρόσωπα, το είπα και στον Σλούκα πριν έρθει στον Παναθηναϊκό, πως αυτή η ομάδα είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Αυτό που εισπράττεις στον Παναθηναϊκό και στα καλά και στα άσχημα, είναι συγκλονιστικό. Ο κόσμος είχε περάσει πολλά για χρόνια, η ομάδα δεν είχε διακρίσεις, αλλά η οικογένεια δεν διαλύεται στα δύσκολα. Η αγάπη του κόσμου, της διοίκησης, που φθάνει μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο που δουλεύει στον οργανισμό, την νοιώθεις καθημερινά. Είναι σίγουρα ένα από τα πολύ βασικά συστατικά που ο Παναθηναϊκός εκπέμπει... υγεία! Το βλέπεις στους παίκτες, από τα έργα της διοίκησης. Νομίζω προχωράμε όλοι μαζί μπροστά σαν γροθιά».

  • Αυτό το δέσιμο με τον κόσμο το είδαμε πέρσι. Γέμισαν σχεδόν όλα τα γήπεδα της Ευρώπης, η παρουσία τους στο Βερολίνο ήταν ανεπανάληπτη και με ένα γήπεδο που φτιάχνεται με υψηλές προδιαγραφές, πως πιστεύεις να είναι το καταπράσινο ΟΑΚΑ τη νέα σεζόν;

«Περιμένουμε πως και πως. Το Glassfloor, τη συνολική ανακαίνιση. Θα είναι κάτι πανέμορφο και πρωτοποριακό. Πιστεύω ο κόσμος θα το απολαύσει και εμείς θέλουμε να δούμε τον κόσμο, οικογένειες, να περνάνε καλά. Χωρίς ακρότητες, αυτή τη μοναδική την ατμόσφαιρα που ξέρει να δημιουργεί ο κόσμος του Παναθηναϊκού».

  • Επειδή είσαι ένας άνθρωπος που είσαι πάρα πολλά χρόνια μέσα στο μπάσκετ και έχεις την εμπειρία, ενώ τώρα που το σκέφτομαι πιθανόν θα παραμείνει και στο μπάσκετ ακόμα και όταν τελειώσεις την αγωνιστική σου καριέρα...

«Πιθανόν!» (διακόπτει τη συζήτηση ο Παπαπέτρου χαμογελώντας)

  • ...βλέπουμε τον ανταγωνισμό τον ανταγωνισμό και εντός της ομάδας να ανεβαίνει. Η περιφέρεια είναι... κατάμεστη. Στη θέση του πλέον υπάρχει και ο Τσεντί Οσμάν, πόσο βοηθάει αυτό την ομάδα;

«Το άθλημα είναι ανταγωνιστικό έτσι κι αλλιώς. Το επίπεδο πάντα πρέπει να ανεβαίνει για να γίνονται όλοι καλύτερη. Κυρίως όμως, το θέμα είναι η ομάδα να κερδίζει τρόπαια και όλοι να συμμετέχουν. Πέρσι έχασα μεγάλο μέρος της σεζόν λόγω τραυματισμού, όταν επέστρεψα μπόρεσα να βοηθήσω την ομάδα. Μέχρι εκείνο το σημείο ο Γκριγκόνις έκανε σπουδαία πράγματα, αλλά έτσι γίνεται. Το θέμα είναι η ομάδα να κερδίζει».

Ο Κώστας Σλούκας στο Sportal: «Σε ομάδα... Galacticos βάζεις το "εγώ" κάτω από το "εμείς" - Ο Παναθηναϊκός τράβηξε προς τα πάνω τον Ολυμπιακό και τριπλασίασε το μπάτζετ του»
EUROLEAGUE

21:00 - 18.09.2024

Ο Κώστας Σλούκας στο Sportal: «Σε ομάδα... Galacticos βάζεις το "εγώ" κάτω από το "εμείς" - Ο Παναθηναϊκός τράβηξε προς τα πάνω τον Ολυμπιακό και τριπλασίασε το μπάτζετ του»

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Κώστας Σλούκας, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη στο Sportal, θυμάται την περσινή ξεχωριστή χρονιά και θέτει τον μεγάλο στόχο για τους «πράσινους» Galacticos.

  • Έχοντας ζήσει και τον οργανισμό του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και βλέποντας ακόμα και μεταγραφικά ο ένας τραβάει τον άλλον, θεωρείς πως Ολυμπιακός ενισχύθηκε για να σας κερδίσει και να φθάσετε στο τέλος εκεί που φθάσατε εσείς πέρσι;

«Ναι! Πέρσι είχαμε μεγάλες επιτυχίες και πιστεύω ότι αυτό πείσμωσε τον Ολυμπιακό για να ανεβάσει το επίπεδο. Να κάνει μεγάλες μεταγραφές, να ξοδέψει χρήματα και το έκανε! Θεωρώ ότι έχει ανέβει το επίπεδο και στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά φυσικά και στην Euroleague. Αυτό που καταφέραμε εμείς λειτουργεί και σαν έμπνευση και για τις άλλες ομάδες».

  • Και κάπως έτσι η Ευρώπη αρχίζει και μιλάει για έναν πιθανό ελληνικό τελικό στην Euroleague. Το πάμε πολύ μακριά;

«Ε, ναι! Το πάμε πάρα πολύ μακριά. Αυτό είναι αυτή τη στιγμή σενάριο από ταινία. Βέβαια οι δύο ομάδες είναι πολύ καλές. Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στο δικό μας σύνολο, αλλά σε μία σεζόν για να φθάσεις μέχρι τον τελικό χρειάζονται πολλά πράγματα. Να έχουμε τύχη, να είμαστε υγιείς και πιστεύω θα είμαστε... εκεί!».

  • Μετά τον τελικό στο Βερολίνο και τη νίκη επί της Ρεάλ, είδαμε τον Λεσόρ α κλαίει, είδαμε εσένα να κλαις, όλοι οι παίκτες ήταν συγκινημένοι. Τι βγήκε από μέσα σας εκείνη τη στιγμή;

«Προσωπικά, είμαι πολλά χρόνια στην ομάδα, με ένα μικρό μπρέικ ενός έτους. Έχω ζήσει για καλές και κακές στιγμές, από τις τελευταίες θέσεις της Euroleague στην πρώτη, ήταν τρομερό! Τα συναισθήματα ήταν απερίγραπτα. Θεωρώ πως και φέτος αν το ξαναπάρουμε θα ξανακλάψω να σου πω την αλήθεια. Και δεν είμαι από αυτούς που κλαίνε εύκολα. Εκείνη τη στιγμή όμως, βλέπεις όλη τη ζωή να περνάει από μπροστά σου. Όλα αυτά που έχει κάνει και έχεις προσπαθήσει με την ομάδα που αγαπάω από παιδί, να φθάνουμε στην κορυφή της Ευρώπης και να βλέπω τον κόσμο να είναι τόσο χαρούμενος, ξέροντας ταυτόχρονα και τι προσπάθεια έχει γίνει από πίσω, πόσα πέρασα με τραυματισμούς και χειρουργεία, πιστεύω και λίγο έκλαψα»!