Ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στο NFL παίρνει το χρόνο όσα ο Κάρι και ο Εμπαπέ μαζί!
i

Ντακ Πρίσκοτ / © IMAGO

Ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στο NFL παίρνει το χρόνο όσα ο Κάρι και ο Εμπαπέ μαζί!

Ο Στέφεν Κάρι ξεκινά την 16η του σεζόν του και είναι ο πιο... ακριβός παίκτης του NBA. Μόνο που τα 55,7 εκατομμύρια δολάρια που του δίνουν οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, μαζί κι αυτά που η Ρεάλ Μαδρίτης δίνει στον Κιλιάν Εμπαμπέ (31,2 εκατ. ευρώ) φθάνουν τα χρήματα που οι Ντάλας Καουμπόις του NFL προσφέρουν στον Ντακ Πρίσκοτ.

Οι μισθοί των NBAers στην δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα έχουν... εκτροχιαστεί. Σε σημείο που ο επίτιμος καθηγητής οικονομικών στο Στάνφορντ και μεγαλομέτοχος των Μπόστον Σέλτικς, Ίρβινγκ Γκρούσμπεκ, έπεισε τον γιο του, Βικ Γκρούσμπεκ, να βάλει πωλητήριο στους 18 φορές πρωταθλητές NBA.

Ταυτόχρονα οι super stars της δεκαετίας του '90 τραβάνε τα μαλλιά τους -σε όσους έχουν απομείνει- ακούγοντας τα ποσά που εισπράττουν πλέον ακόμα και οι χρήσιμοι παγκίτες. Κάθε νέα συμφωνία αγγίζει τα όρια των ρεκόρ και κάποιες τα... σπάνε κιόλας. Ο Τζέισον Τέιτουμ και ο Τζέιλεν Μπράουν έκαναν μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους Σέλτικς για ποσό που ξεπερνά τα $650.000.000 κάτι που υπολόγισε ο 90χρονος Ίρβινγκ Γκρούσμπεκ πριν κάνει... νόημα αποχώρησης στο τέκνο του.

Εντάξει! Ο Μάικλ Τζόρνταν παραμένει ο πιο πλούσιος (ανεξαρτήτως αθλημάτων και εποχών), αλλά τα δισεκατομμύριά του τα έβγαλε από επενδύσεις, συμφωνίες και συνεργασίες εκτός μπάσκετ. Όταν μεγαλουργούσε στα παρκέ με τα κόκκινα των Σικάγο Μπουλς και για δύο σεζόν στα τελειώματα της καριέρας του με τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, έπαιρνε χρήματα που σήμερα αντιστοιχούν σε παίκτες δεύτερης κλάσης -αν όχι τρίτης. Και σε καμία περίπτωση αμοιβές των παικτών που πρωταγωνιστούν στη λίγκα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο σύνολο της δεκαετούς πορείας του στον «μαγικό πλανήτη» ο MJ έβγαλε 86,7 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν σε σημερινά χρήματα (σύμφωνα με την προσημείωση του U.S. Department of Labor Bureau of Labor Statistic) σε 171,8 εκατομμύρια. Σκεφτείτε πως αυτά τα χρήματα ο Στέφεν Κάρι τα βγάζει σε τρεις σεζόν με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς! Και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έχει βγάλει ήδη τα τετραπλάσια από τις δικές του ομάδες.

Στο «Club 500 Millions» ο ΛεΜπρόν, πλέον και ο Κάρι: Πότε θα εισπράξει μισό δισεκατομμύριο δολάρια ο Αντετοκούνμπο
NBA

09:58 - 31.08.2024

Στο «Club 500 Millions» ο ΛεΜπρόν, πλέον και ο Κάρι: Πότε θα εισπράξει μισό δισεκατομμύριο δολάρια ο Αντετοκούνμπο

Τα συμβόλαια του ΛεΜπρόν Τζέιμς στο ΝΒΑ έχουν ξεπεράσει τα 580 εκατομμύρια δολάρια και με τη νέα συμφωνία του Στέφεν Κάρι με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς «σπάει» κι αυτός τα φράγμα των συνολικών εισπράξεων άνω του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ποιοι ακολουθούν και πότε θα έρθει η σειρά του Γιάννη Αντετοκούνμπο...

Πάντως, ο Κάρι είναι αυτός που ξεκινάει της σεζόν 2024-25 ως ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του NBA. Τα 55,7 εκατομμύρια δολάρια που προβλέπονται είναι τα περισσότερα και μάλιστα οι... δεύτεροι Νίκολα Γιόκις (Ντένβερ Νάγκετς) και Τζοέλ Εμπίντ (Φιλαδέλφεια Σίξερς), υπολείπονται τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων!

Την ίδια ώρα στο NFL (Αμερικάνικο Ποδόσφαιρο), στο πιο σκληρό πρωτάθλημα από άποψης σωματικής καταπόνησης, που ο μέσος όρος ζωής ενός παίκτη στη λίγκα είναι 3,3 χρόνια (στο NBA είναι 4,4) οι αμοιβές για τους πρωτοκλασάτους δεν συγκρίνονται με το NBA. Ούτε με την Formula 1, ούτε με τα «αστέρια» του Champions League ή με αυτά που επέλεξαν τη Μέση Ανατολή για ένα τεράστιο συμβόλαιο.

Διότι, ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στο NFL παίρνει 31,6 εκατομμύρια δολάρια παραπάνω από τον Στέφεν Κάρι. Δηλαδή, όσα παίρνει ο κορυφαίος στα τρίποντα όλων των εποχών, μαζί με το ετήσιο συμβόλαιο του Κιλιάν Εμπαμέ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Γάλλος επιθετικός έχει συμφωνήσει την πρώτη του σεζόν στην Ισπανία να πάρει 31,25 εκατομμύρια ευρώ. Αν κάνουμε την αναλογία σε δολάρια είναι σχεδόν 34.800.000. Κι αν προσθέσουμε σε αυτά τα 55,7 του Κάρι με το ζόρι ξεπερνούνται τα 86,3 εκατομμύρια που παίρνει ο Ντακ Πρίσκοτ στους Ντάλας Καουμπόις.

O 31χρονος quarterback είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του πρωταθλήματος και ανήκει στην ομάδα με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία σε όλα τα σπορ παγκοσμίως. Οι Καουμπόηδες του NFL έγιναν προσφάτως ο πρώτος οργανισμός που ξεπέρασε το valuation των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και γι' αυτούς τα σχεδόν 90 εκατομμύρια που προσφέρουν στον Πρίσκοτ είναι απλώς ένας μισθός.

Βέβαια, στο Αμερικάνικο Ποδόσφαιρο δεν είναι ο μόνος που παίρνει πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος. Υπάρχει ένας ακόμα και είναι ο Τζάρεντ Γκοφ των Ντιτρόιτ Λάιονς. Συνολικά στο πρωτάθλημα έξι παίκτες έχουν καλύτερες αμοιβές από τους κορυφαίους του NBA.

Οι Ντάλας Καουμπόις έγιναν η πρώτη ομάδα στην ιστορία των σπορ με χρηματιστηριακή αξία άνω των 10 δισεκατομμυρίων!
ΣΠΟΡ

10:26 - 16.08.2024

Οι Ντάλας Καουμπόις έγιναν η πρώτη ομάδα στην ιστορία των σπορ με χρηματιστηριακή αξία άνω των 10 δισεκατομμυρίων!

Εδώ και χρόνια στο χρηματιστήριο του αθλητισμού, οι Ντάλας Καουμπόις του NFL είναι η πιο ακριβή ομάδα στον κόσμο. Πλέον, ξεπερνά το valuation των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και για να καταλάβει κανείς το επίπεδο είναι σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με της Λίβερπουλ, της Μπαρτσελόνα και των Μπόστον Σέλτικς.

Οι 11 παίκτες του NFL και του NBA με 50+ εκατομμύρια συμβόλαιο

Παίκτης

Ομάδα

Ετήσιο συμβόλαιο

Ντακ Πρίσκοτ

🏈 Ντάλας Καουμπόις

$86,3 εκατ.

Τζάρεντ Γκοφ

🏈 Ντιτρόιτ Λάιονς

$80,6 εκατ.

Τζόρνταν Λοβ

🏈 Γκριν Μπέι Πάκερς

$79 εκατ.

Τζο Μπάροου

🏈 Σινσινάτι Μπέγκαλς

$65,7 εκατ.

Κερκ Κάζινς

🏈 Ατλάντα Φάλκονς

$62,5 εκατ.

Τζάστιν Χέρμπερτ

🏈 Λ.Α. Τσάρτζερς

$56,6 εκατ.

Στέφεν Κάρι

🏀 Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς

$55,7 εκατ.

Νίκολα Γιόκιτς

🏀 Ντένβερ Νάγκετς

$51,4 εκατ.

Τζοέλ Εμπίντ

🏀 Φιλαδέλφεια Σίξερς

$51,4 εκατ.

Κέβιν Ντουράντ

🏀 Φοίνιξ Σανς

$51,7 εκατ.

Μπράντλεϊ Μπιλ

🏀 Φοίνιξ Σανς

$50,2 εκατ.

Μετά τον Κέρκ Κάζινς των Ατλάντα Φάλκονς, που είναι ο τελευταίος παίκτης του NFL που παίρνει περισσότερα χρήματα το χρόνο από την ομάδα του απ' ότι ο Στέφεν Κάρι από τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και μέχρι τον αμέσως επόμενο πιο ακριβοπληρωμένο του Αμερικάνικου ποδοσφαίρου, δηλαδή των πρωταθλητή Μαρκ Μαχόμς των Κάνσας Τσιφς (45,8 εκατομμύρια), μεσολαβούν εννέα παίκτες του NBA. Ανάμεσά τους και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Κατ' αρχάς ο Τζέιλεν Μπραουν των Μπόστον Σέλτικς με 49,2 εκατομμύρια για το 2024-25, όσα και οι Καρλ Άντονι-Τάουνς (Μινεσότα Τίμπεργουλβς), Ντέβιν Μπούκερ (Φοίνιξ Σανς), Πολ Τζορτζ (Φιλαδέλφεια Σίξερς) και Καουάι Λέοναρντ (Λ.Α. Κλίπερς). Ο Τζίμι Μπάτλερ ακολουθεί με ετήσιες αμοιβές από τους Μαϊάμι Χιτ στα 48,9 εκατομμύρια, λίγα παραπάνω από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Ντέιμιαν Λίλαρντ, οι οποίοι παίρνουν τα ίδια χρήματα στους Μιλγουόκι Μπακς: $48,7 εκατομμύρια.

Και ο τελευταίος NBAer που παίρνει περισσότερα από τον Μαχόμς είναι ο 39χρονος δισεκατομμυριούχος σούπερ σταρ, ΛεΜπρόν Τζέιμς, για τον οποίο οι Λέικερς την σεζόν που ξεκινά στις 22 Οκτωβρίου έχουν συμφωνήσει μαζί του έναντι του ποσού 48,7 εκατομμυρίων δολαρίων.