Σχέδιο για διάσπαση του ευρωπαϊκού βόλεϊ στα πρότυπα του μπάσκετ μεταξύ Euroleague και FIBA!

Ο Ρόκο Σίκιριτς.

i

©sportal.rs

Σχέδιο για διάσπαση του ευρωπαϊκού βόλεϊ στα πρότυπα του μπάσκετ μεταξύ Euroleague και FIBA!

Sportal newsroom 20:48 - 18.09.2024 / Ανανεώθηκε: 20:49 - 18.09.2024

Το ευρωπαϊκό βόλεϊ προχώρησε, αλλά τα παλιά κέντρα εξουσίας δημιουργούν ένταση.

Το μέλλον του ευρωπαϊκό βόλεϊ βρίσκεται στον αέρα.

Μόλις πριν από είκοσι ημέρες, με απόλυτη πλειοψηφία, εξελέγη η νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βόλεϊ (CEV), με επικεφαλής τον Κροάτη Ρόκο Σίκιριτς από την Κροατία και πρώτο αντιπρόεδρο τον Ιβάν Κνέζεβιτς από τη Σερβία.

Ο πρώην πρόεδρος Αλεξάνταρ Μπόριτσιτς δεν θέλει να ακολουθήσει τη νέα, μοντέρνα κατεύθυνση που έχει πάρει το ευρωπαϊκό βόλεϊ κι αυτός και οι ομοϊδεάτες του κάνουν τα πάντα για να διαλύσουν το ευρωπαϊκό βόλεϊ, όπως τονίζεται και σε ΜΜΕ της Σερβίας.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: «Ο Μπόριτσιτς, ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ερυθρού Αστέρα και πρόεδρος της CEV για εννέα χρόνια, δεν είχε πλέον το δικαίωμα να διεκδικήσει το αξίωμα, έτσι νέοι υποψήφιοι εμφανίστηκαν ενώπιον των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών αυτό το καλοκαίρι. Ο Σίκιριτς από την Κροατία, ο Λέσεκ Βένζελ από την Πολωνία, ο Ιταλός Ρενάτο Αρένα και ο Έρικ Άντλερ από τη Δανία. Αν υπήρχε αμφιβολία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, όλα λύθηκαν στον δεύτερο. Με πειστική πλειοψηφία, ο Σίκιριτς προήχθη επίσημα στη θέση του προέδρου της οργάνωσης μέχρι το 2028.

Ήταν ένα σύνθημα σε συγκεκριμένα άτομα που εδώ και χρόνια πλούτισαν με το ευρωπαϊκό βόλεϊ, αλλά τώρα έμειναν χωρίς προνόμια και χρήματα και προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα.

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου, για τις δομές γύρω από τον πρώην πρόεδρο Μπόριτσιτς, περιλαμβάνει το να πειστούν κάποιες μεγαλύτερες ομοσπονδίες ή σύλλογοι να αποχωριστούν από τη CEV και να ιδρύσουν το δικό τους πρωτάθλημα, ακολουθώντας το παράδειγμα του χωρισμού της Ευρωλίγκας από τη FIBA ή της προσπάθειας να δημιουργήσει μια ποδοσφαιρική Superleague που ματαιώθηκε από τον πρόεδρο της UEFA Τσέφεριν. Πίσω από όλα, φυσικά, κρύβεται η επιθυμία να διατηρηθεί η εξουσία, η επιρροή, η πρόσβαση σε χρήματα και κεφάλαια.

Λέγεται ότι θέλουν να αποσύρουν τμήματα των ομοσπονδιών της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Τουρκίας, κάποιους ισχυρούς συλλόγους και αναζητούν το δικό τους πρωτάθλημα. Η συνάντηση αυτής της ομάδας θα πρέπει να γίνει στο Βελιγράδι τις επόμενες ημέρες, ανέφερε πηγή στο sportal.rs από την κορυφή της CEV.

Η επιθυμία της νέας ηγεσίας να έχει νέους, νέους, χώρες όπου το βόλεϊ θα έπρεπε να αναπτύσσεται και να έχει προοπτική, δεν άρεσε στα παλιά κέντρα εξουσίας που είχαν συνηθίσει να αποφασίζουν τα πάντα.

Τώρα προσέξτε το εξής παράδοξο. Αυτή η άτυπη ομάδα που συγκεντρώθηκε γύρω από τον Μπόριτσιτς σχεδιάζει να ζητήσει από το CEV καλύτερες συνθήκες για ευρωπαϊκούς αγώνες, μεγαλύτερα κεφάλαια βραβείων και θα απειλήσει με ριζοσπαστικές μεθόδους. Τη στιγμή που ο νικητής του Champions League πήρε μόνο 500.000 ευρώ, για να μην αναφέρουμε πιο αδύναμες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και για να μην συγκρίνουμε με το ποδοσφαιρικό Champions League, όπου ο νικητής μπορεί να λάβει γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ας πούμε ότι στις παγκόσμιες διοργανώσεις βόλεϊ η FIVB δίνει ασύγκριτα καλύτερα χρηματικά έπαθλα.

Το έδαφος γίνεται αισθητό από όλες τις πλευρές. Ο Αρτούρ Πόπκα, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Πολωνικής Ομοσπονδίας Βόλεϊ, ανακοίνωσε εκ μέρους των συλλόγων από τη χώρα του ότι θα υπάρξουν συνομιλίες με εκπροσώπους Ιταλών, Τούρκων και Γάλλων.

Για τους ανθρώπους που παρακολουθούν χρόνια το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο βόλεϊ, η κατάσταση είναι τουλάχιστον θλιβερή.

“Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας, δεν έχει δοθεί ευκαιρία στον νέο πρόεδρο να ξεκινήσει με το σχέδιό του και το παιχνίδι των ανθρώπων που έχουν σχέση με τις πολυθρόνες και ιδιωτικοποίησαν αυτό το όμορφο άθλημα έχει ήδη ξεκινήσει. Όλοι ξέρουν για τα πλούτη τους, αλλά αυτό προφανώς δεν τους ενοχλεί, γιατί δεν ξέρουν πότε είναι αρκετό”, δήλωσε στο sportal.rs ο επί χρόνια πρόεδρος μιας ένωσης βόλεϊ από την Ανατολική Ευρώπη.

Προφανώς, οι επιθυμίες του Σικίριτς να προχωρήσει εμπορικά το βόλεϊ, να είναι δίκαιη η διανομή των χρημάτων, να αποπολιτικοποιηθεί αυτό το άθλημα, δεν ικανοποίησαν τα πρώην κέντρα εξουσίας. Μερικοί από αυτούς δεν σέβονται τη χώρα τους ή τους συλλόγους της πατρίδας τους, το μόνο σημαντικό είναι να κρατήσουν τις πολυθρόνες και το πόδι πάνω από τα χρήματα».