Σφοδρές αντιδράσεις σε ενδεχόμενη επαναφορά των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις

Τόμας Μπαχ

i

Photo by Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images/Ideal Images

Σφοδρές αντιδράσεις σε ενδεχόμενη επαναφορά των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις

Πηνελόπη Παπαδήμου 11:30 - 30.03.2023 / Ανανεώθηκε: 17:31 - 14.08.2024

Η ΔΟΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις.

Τεράστιες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της ΔΟΕ να ανάψει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ αποφάσισε ότι οι αθλητές από τις δύο αυτές χώρες θα μπορούν να αγωνίζονται ως ουδέτεροι. Ωστόσο, δεν έχει παρθεί ακόμη η οριστική απόφαση για τη συμμετοχή τους.

Η Μάρτα Κόστιουκ, τενίστρια από την Ουκρανία, επέκρινε την επιλογή του Τόμας Μπαχ να χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα τη νίκη της στον τελικό του τουρνουά του Όστιν απέναντι στη Μπάρμπαρα Γκράτσεβα. Τότε, η Κόστιουκ αρνήθηκε να δώσει το χέρι της στην αντίπαλό της.

«Έχουμε ένα σύστημα κατάταξης στο άθλημά μας», σημείωσε η τενίστρια από την Ουκρανία. «Αν δεν αγωνιστώ, θα χάσω την κατάταξή μου και η καριέρα μου θα τελειώσει», είπε η Κόστιουκ, που νωρίτερα είχε αρνηθεί χειραψία με τη Λευκορωσίδα Βικτόρια Αζαρένκα στο US Open.

«Έχουν ειπωθεί πολλά και θα ήθελα από πλευρά μου να πω ότι τον τελευταίο χρόνο παλεύουμε να αποκλείσουμε τους Ρώσους και τους Λευκορώσους από το άθλημά μας», πρόσθεσε η Κόστιουκ.

Η τενίστρια Λέια Τσουρένκο ανέφερε ότι δυσκολευόταν κάθε φορά που έπρεπε να αντιμετωπίσει μία αθλήτρια από τη Ρωσία. «Με επηρέασε τόσο που έπαθα κρίσεις πανικού» τόνισε η τενίστρια από την Ουκρανία.

«Είναι μία ηθική σύγκρουση κάθε φορά που παίζουμε εναντίον τους», πρόσθεσε η Τσουρένκο.

Η Ουκρανία απειλεί με μποϊκοτάζ τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού αν αρθεί η απαγόρευση συμμετοχής σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές.

Tags: