Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός: Η μοναδική υποψηφιότητα Βρανόπουλου και οι ισορροπίες

Ο Δημήτρης Βρανόπουλος.

Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός: Η μοναδική υποψηφιότητα Βρανόπουλου και οι ισορροπίες

Λάμπρος Γκαραγκάνης 13:52 - 16.04.2025 / Ανανεώθηκε: 14:17 - 16.04.2025

Το Sportal.gr παρουσιάζει όλες τις ζυμώσεις που έγιναν, το προηγούμενο διάστημα, και οδήγησαν στη μοναδική υποψηφιότητα του Δημήτρη Βρανόπουλου στις επικείμενες εκλογές του Αθλητικού Ομίλου. Οι υποψηφιότητες στο πλευρό του νυν Αντιπροέδρου, η αντιπολίτευση, η πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και το παραγοντικό φινάλε του Τάκη Μαλακατέ.

Το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Απριλίου, τα μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με δικαίωμα ψήφου θα εκλέξουν τη νέα διοίκηση του ΑΟ. Το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα βάλει τον Αθλητικό Όμιλο στις νέες εγκαταστάσεις του Βοτανικού τα επόμενα χρόνια. Επιχειρώντας, στο ενδιάμεσο διάστημα, την πλήρη ανασύνταξη των τμημάτων που την έχουν ανάγκη και τη συνέχεια των επιτυχιών των τελευταίων ετών, στα τμήματα που οι διακρίσεις προέκυψαν.

Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου, στις 11:00, στη Θύρα 7Α τού «Παύλος Γιαννακόπουλος» στη Λεωφόρο. Σε περίπτωση μη απαρτίας, βάσει καταστατικού, θα γίνει την Κυριακή 27 Απριλίου, την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος. Τη Μεγάλη Τρίτη (15/4) ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός γνωστοποίησε τους υποψήφιους για την εκλογική διαδικασία. Για το αξίωμα του Προέδρου μοναδικός υποψήφιος είναι ο Δημήτρης Βρανόπουλος, νυν Αντιπρόεδρος της απερχόμενης διοίκηση του Τάκη Μαλακατέ.

Για το αξίωμα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου υποψήφιοι είναι, με αλφαβητική σειρά, οι Ιωάννης Αλαφούζος, Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Στέφανος Αυγουλέας, Παναγιώτα Βρανοπούλου, Κυριακή Γαλάνη, Ιάκωβος Γιακουμεττής, Βαρβάρα Ευαγγελίδη, Δημήτριος Κατσίρης, Νικόλαος Κοκκινάκης, Γεώργιος Κωνσταντινίδης, Ανδρέας Πρωτόπαπας Μαραγκός, Βασίλειος Μπακολίτσας, Σταύρος Παναγιωτόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαλιός, Δημήτριος Ρούσσης, Ιωάννης Σέκερης, Βασίλειος Σταθοκωστόπουλος και Έλλη Τερζάκη.

Ο ένας υποψήφιος και η απόσυρση Μαλακατέ

Όλο το προηγούμενο διάστημα εξελίχθηκε σειρά ζυμώσεων, αναφορικά με τη μοναδική, τελικά, υποψηφιότητα του Δημήτρη Βρανόπουλου για την προεδρία του Ερασιτέχνη. Το σενάριο αυτό, μέχρι πριν ένα μήνα, δεν ήταν αυτό που συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες, ανεξάρτητα και αν, στο φινάλε, επιβεβαιώθηκε. Το προηγούμενο διάστημα εκκολάφθηκε προσπάθεια να υπάρχει και δεύτερος υποψήφιος Πρόεδρος στις επικείμενες αρχαιρεσίες του ΑΟ.

Από τη στιγμή που τίποτα δεν επισημοποιήθηκε, η αναφορά των ηγετικών ονομάτων της απόπειρας δεν έχει σημασία και δεν προσδίδει τίποτα στο ρεπορτάζ. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η τάση αυτή, η οποία δεν υλοποιήθηκε σε υποψηφιότητα για τη θέση του επόμενου Προέδρου και μελών του ΔΣ, πραγματοποίησε σειρά επαφών ώστε να βρεθούν χρηματοδοτικοί πυλώνες της προσπάθειας. Έτσι ώστε σε περίπτωση εκλογής, να υπάρχουν τα οικονομικά εχέγγυα για την πρόοδο των τμημάτων του Αθλητικού Ομίλου. Οι επαφές αυτές δεν ευοδώθηκαν, οπότε προτιμήθηκε ο επικεφαλής της προσπάθειας να μην καταθέσει την υποψηφιότητά του για τη θέση του Προέδρου.

Ταυτόχρονα, επήλθε και το παραγοντικό φινάλε του Τάκη Μαλακατέ από τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Ο απερχόμενος Πρόεδρος, με προσωπική δήλωσή του, γνωστοποίησε την εξέλιξη, αναφερόμενος στα πεπραγμένα και τα λάθη επί των ημερών του. Και η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε απόρροια ζυμώσεων, μια και θεωρώθηκε ότι ο κύκλος του ολοκληρώθηκε και πως το ενωτικό μήνυμα που θέλει να περάσει η υποψηφιότητα Βρανόπουλου δεν μπορεί να εκφραστεί ούτε με την απλή υποψηφιότητα ως μέλους τού επόμενου ΔΣ.

Από την άλλη, η υποψηφιότητα Βρανόπουλου, πέραν του ίδιου, βρήκε σημαντικούς αρωγούς, και οικονομικά, στους Γιάννη Αλαφούζο, Βασίλη Μπακολίτσα και Βασίλη Σταθοκωστόπουλο. Άπαντες υποψήφια μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, με οικονομική επιφάνεια, που προσφέρουν γερές βάσεις στη νέα προσπάθεια η οποία θα γίνει, εφόσον εκλεγούν, για σταθερότητα και ευμάρεια του Αθλητικού Ομίλου.

Ο Αλαφούζος, η αντιπολίτευση και η πλειοψηφία στο νέο ΔΣ

Σύμφωνα με το κοινό αίσθημα, η μεγάλη έκπληξη ήρθε από την υποψηφιότητα του Προέδρου και μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Αλαφούζου, ως απλού μέλους του νέου ΔΣ. Δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο στα χρονικά, ωστόσο προκύπτει λογική στην απόφασή του να καταθέσει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Η κοινή είσοδος του ποδοσφαιρικού τμήματος και του Ερασιτέχνη στις νέες εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό αποτελούν τον παρονομαστή.

Η δεδομένη οικονομική συνεισφορά της ΠΑΕ και, προσωπικά, του Γιάννη Αλαφούζου στον ΑΟ αποδεικνύεται και στην ανακοίνωση του οικονομικού απολογισμού του Ερασιτέχνη για τη σεζόν 2024/25, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του. Σύμφωνα με αυτόν, ένα ποσό μεγαλύτερο τού 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο για την τρέχουσα σεζόν, προέκυψε ως έσοδό του πέραν των προσωπικών χορηγιών του Προέδρου και μεγαλομετόχου της ΠΑΕ. Στοιχεία που εξηγούν, σε σημαντικό βαθμό, την κίνηση να καταθέσει υποψηφιότητα.

Στο κοινό ψηφοδέλτιο των δεκαοκτώ υπάρχουν και υποψήφια μέλη, τα οποία δεν συντάσσονται με την πλευρά Βρανόπουλου. Εκφράζουν την αντιπολίτευση, αναφορικά και με τη διαχείριση των τμημάτων του ΑΟ και με την προοπτική του Βοτανικού. Όπως συμβαίνει σε όλες τις εκλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, κατάσταση, φυσικά, που δεν είναι κατακριτέα αλλά απαραίτητη και απολύτως αποδεκτή.

Το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών, όπως είναι απολύτως φυσικό, θα κρίνει και τη δυναμική του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, που θα συσταθεί υπό τον μελλοντικό Πρόεδρο Δημήτρη Βρανόπουλο. Η αναλογία των μελών, τα οποία πρόσκεινται σε αυτόν, με την αντιπολίτευση αποτελεί το διακύβευμα της συγκεκριμένης εκλογικής διαδικασίας. Αφού θα είναι πολύ διαφορετικός ο τρόπος διοίκησης με ένα ενδεχόμενο 5-4, όπως κλείνει τη θητεία της η διοίκηση Μαλακατέ, συγκριτικά με ένα πιθανό 7-2 για παράδειγμα. Η υποψηφιότητα Βρανόπουλου, όπως ο ίδιος ανέφερε στη δήλωση κοινοποίησής της, έχει σκοπό την ενότητα. Το ζητούμενο είναι αν θα μπορέσει, τελικά, να επιτύχει τον σημαντικό και μεγάλο αυτό στόχο.