Οι Ντάλας Καουμπόις έγιναν η πρώτη ομάδα στην ιστορία των σπορ με χρηματιστηριακή αξία άνω των 10 δισεκατομμυρίων!
i

© Imago

Οι Ντάλας Καουμπόις έγιναν η πρώτη ομάδα στην ιστορία των σπορ με χρηματιστηριακή αξία άνω των 10 δισεκατομμυρίων!

Γιώργος Γαβριλάκης 10:26 - 16.08.2024 / Ανανεώθηκε: 10:34 - 16.08.2024

Εδώ και χρόνια στο χρηματιστήριο του αθλητισμού, οι Ντάλας Καουμπόις του NFL είναι η πιο ακριβή ομάδα στον κόσμο. Πλέον, ξεπερνά το valuation των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και για να καταλάβει κανείς το επίπεδο είναι σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με της Λίβερπουλ, της Μπαρτσελόνα και των Μπόστον Σέλτικς.

Έφθασε η ώρα και η στιγμή για ένα μεγάλο ρεκόρ στην ιστορία του αθλητισμού. Κι αυτό έρχεται από το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και από μία ομάδα του Αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Ένα σπορ που δεν είναι διαδεδομένο σε ολόκληρο τον πλανήτη, παρόλα αυτά οι Ντάλας Καουμπόις, εδώ και χρόνια, αποτυπώνουν τον οργανισμό με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία. Ποσά ασύγκριτα ακόμα κι αν αναφερόμαστε στην Ρεαλ Μαδρίτης, στην Λίβερπουλ, στην Μπαρτσελόνα, σε οποιαδήποτε ομάδα του NBA, αλλά και όλων των πρωταθλημάτων στο σύνολο των σπορ.

Οι Ντάλας Καουμπόις αν και τον αιώνα που... τρέχουμε δεν έχει πάρει κάποιον εθνικό τίτλο, καθώς η τελευταία από τις πέντε κατακτήσεις τους στο Super Bowl ήρθε το 1995, εδώ και χρόνια βρίσκεται στο No 1 της σχετικής λίστας.

Για το 2023 η αξία τους ήταν στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σύμφωνα με το Sportico και την ανάλυσή του, οι Τεξανοί πλέον έχουν σπάσει το φράγμα των 10 δισεκατομμυρίων. Συγκεκριμένα έφθασαν τα $10.320.000.000, ποσό που είναι ασύγκριτο και μοναδικό.

Πως υπολογίζεται το valuation μία εταιρείας-ομάδας

Η αποτίμηση της χρηματιστηριακής αξίας μιας εταιρείας (valuation), άρα και μιας επαγγελματικής ομάδας στον χώρο των σπορ, είναι o ουσιαστικός οικονομικοτεχνικός παράγοντας, που καθορίζει πόσο πολύτιμος είναι ένας οργανισμός.

Η κατανόηση και η περιγραφή της αξίας της εταιρείας είναι ζωτικής σημασίας, κυρίως αν οι μέτοχοι θέλουν να... αναπτυχθούν. Κοινώς, άλλα είναι τα δεδομένα, αν λόγου χάρη μία ομάδα θέλει να αντλήσει κεφάλαια από επενδυτές, να δανειστεί χρήματα ή να πουλήσει ένα μέρος των μετοχών και αξίζει 10 δισεκατομμύρια δολάρια και διαφορετικά αν αξίζει να μισά.

Πόσα χρήματα χρειάζεσαι για να αγοράσεις τους Μπόστον Σέλτικς: Ο ρόλος της JPMorgan στη διαδικασία πώλησης
NBA

08:19 - 12.08.2024

Πόσα χρήματα χρειάζεσαι για να αγοράσεις τους Μπόστον Σέλτικς: Ο ρόλος της JPMorgan στη διαδικασία πώλησης

Η χρηματιστηριακή αξία των Μπόστον Σέλτικς, που βρίσκονται σε καθεστώς πώλησης, ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και τόσα θα πρέπει να καταβάλει ο νέος επενδυτής. Ποσό που θα αποτελέσει ρεκόρ συναλλαγής τέτοιου τύπου στην ιστορία του NBA. H JPMorgan Chase & Co έχει αναλάβει να... ενορχηστρώσει οικονομικά τη διαδικασία της πώλησης που αναμένεται να ξεκινήσει με την πρώτη ευκαιρία και η πλήρης μεταβίβαση μετοχών θα ολοκληρωθεί το 2028.

Ένας από τους τρόπους αξιολόγησης μιας εταιρείας πριν από μία επένδυση, έχει να κάνει με την αποτίμηση αυτή και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η απόδοση της αγοράς και του κλάδου, οι ιδιοκτησίες της πέραν από αυτή καθ' αυτή την ομάδα (εγκαταστάσεις, γήπεδο κτλ), ακόμα και το κοινό της και η δυναμική που αυτό προσφέρει.

Όπως και να έχει καμία ομάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί πλέον τους Ντάλας Καουμπόης που για το 2023 ήταν η πιο πολύτιμη ομάδα του κόσμου και το 2024 η αξία της χαρακτηρίζεται με έντεκα ψηφία!

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την Μάντσεστερ Γιουναιτεντ και ο χορηγός που… πιέζει το Old Trafford
PREMIER LEAGUE

14:02 - 14.08.2024

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την Μάντσεστερ Γιουναιτεντ και ο χορηγός που… πιέζει το Old Trafford

Η Ariel Investments έγινε η δεύτερη μεγαλομέτοχος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (μετά την οικογένεια Ράτκλιφ και τώρα συζητά με τον μέγα χορηγό της, την Snapdragon, για μια νέα συνεργασία που μπορεί να αλλάξει ακόμα και το όνομα του ιστορικού γηπέδου των «Κόκκινων Διαβόλων».

🤑 Οι ομάδες με χρηματιστηριακή αξία άνω των $5.000.000.000 για το 2023

🏈 Ντάλας Καουμπόις (NFL): $9 δισεκατομμύρια
⚾ Νιου Γιορκ Γιάνκις (MLB): $7,1 δισεκατομμύρια
🏀 Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς (NBA): $7 δισεκατομμύρια
🏈 Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς (NFL): $7 δισεκατομμύρια
🏈 Λος Άντελες Ραμς (NFL): $6,9 δισεκατομμύρια
🏈 Νιου Γιορκ Τζάιαντς (NFL): $6,8 δισεκατομμύρια
🏈 Σικάγο Μπέαρς (NFL): $6,3 δισεκατομμύρια
🏈 Λας Βέγκας Ράιντερς (NFL): $6,2 δισεκατομμύρια
🏀 Νιου Γιορκ Νικς (NBA): $6,1 δισεκατομμύρια
🏈 Νιου Γιορκ Τζετς (NFL): $6,1 δισεκατομμύρια
⚽ Ρεάλ Μαδριτης (La Liga): $6,1 δισεκατομμύρια
🏈 Ουάσινγκτον Κομάντερς (NFL): $6,1 δισεκατομμύρια
⚽ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Premier League): $6 δισεκατομμύρια
🏈 Σαν Φρανσίσκο 49ers (NFL): $6 δισεκατομμύρια
🏀 Λος Άντζελες Λέικερς (NBA): $5,9 δισεκατομμύρια
🏈 Φιλαδέλφεια Ινγκλς (NFL): $5,8 δισεκατομμύρια
🏈 Μαϊάμι Ντόλφινς (NFL): $5,7 δισεκατομμύρια
⚽ Μπαρτσελόνα (La Liga): $5,5 δισεκατομμύρια
🏈 Χιούστον Τέξας (NFL): $5,5 δισεκατομμύρια
⚽ Λίβερπουλ (Premiere League): $5,3 δισεκατομμύρια
🏀 Μπόστον Σέλτικς (NBA): $5,2 δισεκατομμύρια
🏈 Ντένβερ Μπρόνκος (NFL): $5,1 δισεκατομμύρια
🏈 Σιάτλ Σίχοκς (NFL): $5 δισεκατομμύρια