Στην κορυφή του κόσμου η Ολλανδία του Ευάγγελου Δουδέση

Στην κορυφή του κόσμου η Ολλανδία του Ευάγγελου Δουδέση

Πηνελόπη Παπαδήμου 13:16 - 28.07.2023 / Ανανεώθηκε: 14:38 - 14.08.2024

Η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών της Ολλανδίας, με προπονητή τον Ευάγγελο Δουδέση κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο της Φουκουόκα μετά τη νίκη της επί της Ισπανίας στα πέναλτι στον τελικό.

Η Ολλανδία είναι η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια στο πόλο γυναικών. Η ομάδα με προπονητή τον Ευάγγελο Δουδέση επιβλήθηκε με 17-16 της Ισπανίας στα πέναλτι και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση της Φουκουόκα.

Η Ολλανδία, όπως και η φιναλίστ Ισπανία, εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. Οι «τουλίπες» επιστρέφουν στην κορυφή του κόσμου μετά το 1991 και τη διοργάνωση του Περθ.

Ο τελικός είχε συναρπαστική εξέλιξη. Η Ολλανδία προηγήθηκε ακόμη και με τρία γκολ, αλλά η Ισπανία έδειξε τεράστια ψυχικά αποθέματα στέλνοντας το ματς στα πέναλτι με γκολ 15 δεύτερα πριν το τέλος. Στη «ρώσικη» ρουλέτα η Ορτίθ δεν κατάφερε να σκοράρει, τη στιγμή που οι διεθνείς της Ολλανδίας ήταν απόλυτα εύστοχες. Έτσι το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στα χέρια της ομάδας του Ευάγγελου Δουδέση. 

Η ομάδα του Μίκι Όκα άνοιξε το σκορ πολύ νωρίς στον τελικό με την Μάικα Γκαρσία. Η τυπικά γηπεδούχος Ολλανδία ισοφάρισε αμέσως με την Φαν ντε Κρατς και πέρασε μπροστά με τη Σλίκινγκ. Η Φόρκα ισοφάρισε για την Ισπανία που έφτασε στο 3-2 της πρώτης περιόδου με την ίδια παίκτρια.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου οκταλέπτου, η Ολλανδία ισοφάρισε με τη Ρόγκε και πέρασε μπροστά με τη Φαν ντερ Σλουτ. Η Μάικα Γκαρσία έφερε και πάλι τον τελικό στα ίσια για την Ισπανία που προσπέρασε με δύο γκολ (6-4) με δύο τέρματα της Έλενα Ρουίθ. Η Ολλανδία του Ευάγγελου Δουδέση έκανε την αντεπίθεσή της στο φινάλε της δεύτερης περιόδου για το 6-6 με την Φαν ντε Κρατς και τη Τζούστρα.

Στον ξεκίνημα του τρίτου οκταλέπτου η Ισπανία πέρασε μπροστά με τη Φόρκα. Σε εκείνο το σημείο η Ολλανδία βρήκε τρία σερί αναπάντητα τέρματα (Σλίκινγκ, Φαν ντερ Σλοτ, Κένινγκ) και έφτασε στο 9-7 στο φινάλε της τρίτης περιόδου.

Η Ολλανδία προσπέρασε με 10-7 στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου. Η Ισπανία, όμως, δεν κατέθεσε τα όπλα και ισοφάρισε 10-10 με δύο γκολ της Κρέσπι. Η ομάδα του Ευάγγελου Δουδέση πήρε και πάλι το προβάδισμα με τη Σλίκινγκ με τις τυπικά φιλοξενούμενες να ισοφαρίζουν με τη Φόρκα.

Η Ρόγκε έδωσε προβάδισμα στην Ολλανδία για το 12-11 με την Φόρκα να ισοφαρίζει για την Ισπανία 15 δεύτερα πριν το τέλος του αγώνα. Στη διαδικασία των πέναλτι η Ορτίθ αστόχησε τη στιγμή που οι Ολλανδέζες ήταν απόλυτα εύστοχες και το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στα χέρια της ομάδας του Ευάγγελου Δουδέση.