Ο Φώτης Ζησιμόπουλος πήρε τη νίκη στο Σπάρταθλον
i

© Σπάρταθλον / Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος πήρε τη νίκη στο Σπάρταθλον

Πηνελόπη Παπαδήμου 19:55 - 29.09.2024 / Ανανεώθηκε: 19:55 - 29.09.2024

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος τερμάτισε πρώτος στο φετινό Σπάρταθλον.

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο Σπάρταθλον. Ο Έλληνας υπερμαραθωνοδρόμος, που διαμένει μόνιμα στο Αγρίνιο, πήρε τη νίκη στην 42η εκδοχή του θρυλικού αγώνα.

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος, που πέρσι έκανε δικό του και το ρεκόρ διαδρομής που ανήκε στον Γιάννη Κούρο, τερμάτισε σε 20:18.43 και αποθεώθηκε από τον κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στο άγαλμα του Λεωνίδα στο κέντρο της Σπάρτης. Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική νίκη για τον εν ενεργεία αστυνομικό, που γράφει τη δική του ιστορία στον ξεχωριστό αυτό αγώνα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι συνθήκες ήταν αρκετά δυσκολές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν και δεν ήταν ιδανικές για υπερασποστάσεις.

Πίσω από τον Φώτη Ζησιμόπουλο τερμάτισε ο Ουρουγουανός Φερνάντο Μαρτίζεθ. Ο Γάλλος Ρόμπιν Φλοριάν κατέλαβε την τρίτη θέση.

Δεύτερος Έλληνας, μετά τον Φώτη Ζησιμόπουλο ήταν ο Γεώργιος Λογοθέτης (Νο.296) στην 9η θέση γενικής, και τρίτος Έλληνας ο Αλέξανδρος Πιπερίδης (No.372) ο οποίος τερμάτισε στην 12η θέση της γενικής κατάταξης. Η Φινλανδή Χοκάλα Νόορα ήταν η πρώτη γυναίκα που τερμάτισε το 42ο Σπαρταθλόν και έβδομη στη γενική κατάταξη.

Στη δεύτερη και τρίτη θέση τερμάτισαν, η Ισπανίδα Κάρμεν Μαρία Πέρεζ και η Νορβηγίδα Λάιν Καλισκάνερ στην 11η και στην 16η θέση της γενικής αντίστοιχα.

Τι είναι το Σπάρταθλον

Το ιστορικό Σπάρταθλον είναι ένας ετήσιος διεθνής αγώνας υπερμαραθωνίου δρόμου 246,8 χιλιομέτρων, στη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη. Διεξήχθη για πρώτη φορά 1983 με νικητή τον Γιάννη Κούρο.

Το Σπάρταθλον αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη δύο μέρες μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Ο πιο αδικημένος παίκτης στην ιστορία του NBA πάει στα δικαστήρια εταιρία παραγωγής για το... Lost Dance που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ!
NBA

11:30 - 29.09.2024

Ο πιο αδικημένος παίκτης στην ιστορία του NBA πάει στα δικαστήρια εταιρία παραγωγής για το... Lost Dance που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ!

Το 1992 επειδή... τόλμησε να εκφράσει πολιτική άποψη, ο Γκρεγκ Χότζες αν και πρωταθλητής με τους Σικάγο Μπουλς δεν βρήκε ποτέ ξανά συμβόλαιο στο NBA. Στα 66 του χρόνια η αδικία της ζωής τον επισκέπτεται ξανά, αλλά δεν πρόκειται να το αφήσει να περάσει έτσι απλά...

Το Σπάρταθλον είναι εξαιρετικά απαιτητικό όχι μόνο λόγω της απόστασης αλλά και των υψομετρικών διαφορών. Η συνολική διαδρομή διαιρείται σε έξι τμήματα ενώ υπάρχουν 75 σημεία ελέγχου.

Οι αθλητές μέχρι να τερματίσουν εντός 36 ωρών, που είναι το ανώτατο όριο τερματισμού. Οι αθλητές καταλήγουν στο άγαλμα του Λεωνίδα στο κέντρο της πόλης. Στον αγώνα δεν υπάρχουν χρηματικά έπαθλα και ο νικητής επιβραβεύεται με ένα κλαδί ελιάς.