Ο «άλλος» εθνικός ύμνος του Super Bowl και η σημασία του για εκατομμύρια ανθρώπους
i

Super Bowl/©Photo by Kevin Sabitus/Getty Images/Ideal Images

Ο «άλλος» εθνικός ύμνος του Super Bowl και η σημασία του για εκατομμύρια ανθρώπους

Πάνος Μαλακτάρης • 12:16 - 14.02.2023 / Ανανεώθηκε: 09:58 - 20.08.2024

Δείτε ποια είναι η σημειολογία πίσω από το τραγούδι που ακούστηκε πριν το εναρκτήριο σφύριγμα του τελικού του Super Bowl

Eκατομμύρια τηλεθεατών που συντονίστηκαν να παρακολουθήσουν το πολυαναμενόμενο Super Bowl, άκουσαν έναν η αλήθεια είναι διαφορετικό εθνικό ύμνο των Η.Π.Α. Η soul εκδοχή του «Lift every voice and sing» που τραγούδησε η Σέριλ Λι Ραλφ, κρύβει τεράστια ιστορία πίσω του. Είναι βλέπετε ένα τραγούδι το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ο «εθνικός ύμνος των αφροαμερικανών». Γραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Τζέιμς Ουέλντον Τζόνσον, είναι ένας ύμνος και ταυτόχρονα μια προσευχή με σημειολογική αναφορά στην «έξοδο» της Βίβλου. Μια έξοδο από τη σκλαβιά, στη γη της Επαγγελίας.

«Sing a song full of the faith that the dark past has taught us», αναφέρει σε ένα σημείο. «Τραγούδα ένα τραγούδι γεμάτο με την πίστη την οποία οι σκοτεινοί καιροί μας δίδαξαν». Ενώ σε μια επόμενη στροφή, προτρέπει τον ακροατή να «συνεχίσει, μέχρι η νίκη να κατακτηθεί». Στίχοι πολύ δυνατοί και με ιδιαίτερα βαριά σημειολογία, ειδικότερα αν κάποιος αναλογιστεί όλη την ιστορία καταπίεσης που έχει δεχτεί η αφροαμερικανική κοινότητα ανά τους αιώνες στην Αμερική, και που πολλές φορές συνεχίζει ακόμα και σήμερα να δέχεται. Μια καταπίεση που έχει αναδειχτεί μέσω του κινήματος BLM (black lives matter) και που, όσο περισσότερο αναδεικνύεται, τόσο πιο πιθανό είναι να μπορέσει η κοινωνία να επιτύχει την εξάλειψή της.

Ανακηρυγμένο ως ο «εθνικός ύμνος των αφροαμερικανών» από το 1919, ενώ ο επίσημος ύμνος των Η.Π.Α. που ακούμε σήμερα, το «Star Spangled Banner» έχει επισημοποιηθεί από το 1931, το «Lift every voice and sing» απέσπασε ως ήταν αναμενόμενο και θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια ως επιλογή των διοργανωτών του Super Bowl

Σημαντική λεπτομέρεια και το γεγονός ότι ενώ αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ο συγκεκριμένος ύμνος ακούγεται πριν από την έναρξη του τελικού του Super Bowl, ήταν μόλις η πρώτη φορά που επιλέχθηκε να ακουστεί μέσα στο γήπεδο, μέσα στο χορτάρι. Ένα ακόμα μικρό βήμα θα λέγαμε προς την ισότητα, τη φυλετική ισότητα, που τόσο έχει εξαθλιώσει και ταλαιπωρήσει εκατομμύρια συνανθρώπων μας ανά τον κόσμο.