Ένα φιλόδοξο πρότζεκτ έχει στα σκαριά ο ομογενής Τζακ Φόρεϊ, ο οποίος σκοπεύει να φέρει στην Ελλάδα το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Ο ίδιος μίλησε στο Sportal για τα πλάνα του αλλά και για την ιδέα διεξαγωγής ενός αντίστοιχου NFL στον τόπο καταγωγής του.
Τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Νέα Ορλεάνη αναμένεται να φιλοξενήσει τον τελικό του Super Bowl. Ένα παιχνίδι το οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 100 εκατομμύρια βλέμματα, καταλαμβάνοντας την 8η θέση στη λίστα των πιο διαδεδομένων αθλητικών γεγονότων του κόσμου. Στην Ελλάδα, ωστόσο, ελάχιστοι είναι εκείνοι που παρακολουθούν τόσο το συγκεκριμένο ματς, όσο και εν γένει το λεγόμενο «american football».
Αυτό είναι κάτι που θέλει να αλλάξει ο Τζακ Φόρεϊ, ένας ομογενής από τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχει στα σκαριά ένα πολύ φιλόδοξο πρότζεκτ, το οποίο φέρει την ονομασία «Aegean Elite American Football Club». Ο ίδιος μίλησε στο Sportal για το πλάνο του, που δεν είναι άλλο από την ενσωμάτωση του εν λόγω σπορ στην ελληνική πραγματικότητα.
«Είναι μια ιδέα. Μια ιδέα που τελικά έφερε κοντά μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τον αθλητισμό και την Ελλάδα. Είναι η προέκταση ενός κλαμπ αμερικανικού ποδοσφαίρου (σ.σ. του "Aegean Elite American Football Club") στις Ηνωμένες Πολιτείες της οποίας είμαι συνιδιοκτήτης. Είμαστε το πρώτο πρότζεκτ με στόχο να φέρουμε το αμερικανικό ποδόσφαιρο και το flag football στην Ελλάδα. Ελπίδα μας είναι να προπονήσουμε εγκαίρως τους αθλητές, προκειμένου αυτοί να είναι διαθέσιμοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028», ανέφερε σε πρώτο χρόνο ο Ελληνοαμερικάνος για το εγχείρημα στη μία από τις δύο πατρίδες του, λέγοντας πως αυτή την επέλεξε διότι:
«Όντας εν μέρει Έλληνας και αντιπρόεδρος μιας πολύ επιτυχημένης ομάδας ποδοσφαίρου μικρής κατηγορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήθελα να συνδυάσω 2 πράγματα για τα οποία νοιάζομαι πολύ. Εξάλλου, οι αρχαίοι Έλληνες εφηύραν τον πρόγονο του αμερικανικού ποδοσφαίρου και του ράγκμπι. To παιχνίδι λεγόταν επίσκυρος. Αισθάνομαι ότι θα ήταν ρομαντικό για το άθλημα να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Ελλάδα.
Η χώρα τυχαίνει επίσης να είναι μία από τις λίγες στην Ευρώπη που δεν έχει ανάμειξη με το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Άλλες χώρες όπως, η Ιταλία, η Γερμανία, η Τουρκία, η Αυστρία κ.λπ. έχουν ήδη δημιουργήσει επαγγελματικές ομάδες, δίνοντάς έτσι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ήθελα να βοηθήσω να φτάσει η Ελλάδα στο σημείο αυτό».
17:34 - 07.01.2025
Η ιστορία του μαχητή πρόσφυγα, Αλτζούμα στο Sportal: «Φοβήθηκα, αλλά είπα ας φύγουμε»
Η ιστορία του είναι συγκλονιστική, ένας νέος άνθρωπος που παρά τις ακραίες δυσκολίες κυνηγάει το όνειρό του. Ο Αλτζούμα, ο πρόσφυγας από τη Γκάμπια, έχει βρει μία νέα ζωή και οικογένεια στα Καλάβρυτα, αυτή της τοπικής ομάδας, αλλά και του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού.
Ο Τζακ προσπάθησε ήδη να εισάγει τους Έλληνες σε αυτό το άθλημα και το έκανε όταν απλά... πήγε στη θάλασσα για βουτιές. Όπως διηγήθηκε στο Sportal: «Δοκίμασα να βάλω τον κόσμο σε αυτό το "τρυπάκι" την περασμένη άνοιξη, όταν ήρθα στην Αθήνα. Στη διάθεσή μου είχα λίγο ελεύθερο χρόνο και μια μπάλα ποδοσφαίρου. Πήγα στην παραλία "Yabanaki" με μερικούς φίλους και οργανώσαμε ένα παιχνίδι με κάποιους ντόπιους. Όσο περισσότεροι άνθρωποι μας έβλεπαν να παίζουμε, τόσο περισσότεροι έμπαιναν στο παιχνίδι. Ήταν πολύ διασκεδαστικό και πολύ πιο πετυχημένο απ' ότι περίμενα. Νομίζω ότι αν μπορέσουμε να οργανώσουμε κάτι τέτοιο και στο επερχόμενο σεμινάριό μας, μπορούμε να δείξουμε στον κόσμο πόσο διασκεδαστικό είναι στην πραγματικότητα το άθλημα. Αν χτίσουμε μια ισχυρή κοινότητα, θα φέρουμε περισσότερο κόσμο».
Ο ομογενής από τις ΗΠΑ θεωρεί επίσης πως το όλο πρότζεκτ θα αποκτήσει θαυμαστές στην πατρίδα του και αυτή η εμπειρία στη θάλασσα ήταν που τον έπεισε ότι το εγχείρημα θα αποκτήσει αρκετούς λάτρεις. «Ξέρω ότι σε πολλούς Έλληνες αρέσει το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Απ' ό,τι γνωρίζω, οι αγώνες του NFL (National Football League) μεταδίδονται στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, δημιουργώντας έτσι ήδη μια μικρή αλλά σταθερά αυξανόμενη βάση οπαδών στη χώρα. Όσον αφορά τη μέρα στην παραλία στο "Yabanaki", εξεπλάγην αρκετά με το πόσοι ντόπιοι ήθελαν να συμμετάσχουν και πραγματικά το ευχαριστήθηκαν.
Θεωρώ ότι θα ήταν μια τεράστια χαμένη ευκαιρία να μην διαδοθεί αυτό το άθλημα. Αν γίνει με σωστό τρόπο, θα καταφέρει όχι μόνο να δημιουργήσει μια ισχυρή κοινότητα, αλλά και να αποφέρει μεγάλα κέρδη. Όπως ακριβώς συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία ή τον Καναδά. Είναι γεγονός ότι το αμερικανικό ποδόσφαιρο αυξάνει συνεχώς τη δημοτικότητά του, ιδίως στην Ευρώπη (π.χ.: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου). Αν ήμουν πιο τολμηρός, θα έλεγα μάλιστα ότι είναι το μέλλον του αθλητισμού στην Ευρώπη».
Όπως είναι φυσικό και επόμενο, ο Τζακ και η ομάδα του ήδη άρχισαν την προεργασία για τη γνωριμία του αθλήματος στο κοινό της χώρας. Το πλάνο όπως ανέφερε ο ιθύνον του πρότζεκτ έχει ως εξής: «Τον Ιανουάριο είναι το πρώτο μας σεμινάριο (σ.σ. 11/1, 12:00 στη Νέα Χαλκηδόνα) και στη συνέχεια κάθε Δευτέρα και Σάββατο (καιρού επιτρέποντος) θα κάνουμε προπονήσεις στο γήπεδο. Θα πρέπει να φτιάξουμε μια ομάδα και ένα ρόστερ πριν αποφασίσουμε να δηλώσουμε συμμετοχή σε αγώνες ή ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Βεβαίως, μας έχουν καλέσει να συμμετάσχουμε σε ένα πρωτάθλημα με βάση τη Σερβία».
Όσο για τις εγκαταστάσεις, ο Τζακ τόνισε πως: «Μέχρι στιγμής υπάρχει ήδη ένα προπονητικό κέντρο. Μιλήσαμε πρόσφατα με άλλες τοπικές αθλητικές ομάδες και υπήρξαν αρκετές που μας βοήθησαν όσον αφορά τη διαφήμιση, τη στρατολόγηση και την κοινή χρήση των εγκαταστάσεων. Αυτή τη στιγμή μοιραζόμαστε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου (ελληνικού ποδοσφαίρου) με μια τοπική ομάδα, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για την προπόνηση και το επερχόμενο σεμινάριο».
Για να πραγματοποιηθεί αυτό το πρότζεκτ χρειάστηκε η συνδρομή μίας δεμένης ομάδας. Ο Τζακ Φόρεϊ είναι ο ιδρυτής και CEO του όλου εγχειρήματος, ο Μπιλ Πρέντζας είναι ο οικονομικός διευθυντής, η Μελίνα Μαλάξος είναι η επικεφαλής των προπονητών και η Δήμητρα Τοπιντζή είναι η υπεύθυνη επικοινωνίας. Όλοι τους πιστεύουν πως το αμερικανικό ποδόσφαιρο μπορεί να αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό και για αυτό αποφάσισαν να μπουν στον πρότζεκτ.