Τα λάθη της ΕΛ.ΑΣ. μέσα από τη ματιά πρώην στελέχους της: Ο Βασίλης Μωυσιάδης μιλάει για τη Νέα Φιλαδέλφεια στο Sportal (gallery)
i

© Facebook & Intime

Τα λάθη της ΕΛ.ΑΣ. μέσα από τη ματιά πρώην στελέχους της: Ο Βασίλης Μωυσιάδης μιλάει για τη Νέα Φιλαδέλφεια στο Sportal (gallery)

Τζιοβάνι Ζάκαρη 23:20 - 05.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:42 - 14.08.2024

Τη δική του οπτική για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που αποτέλεσμα είχαν τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη, έδωσε στο Sportal ο πρώην Γενικός Διευθυντής της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, Βασίλης Μωυσίδης.

Έχει περάσει αρκετό διάστημα από το βράδυ της 7ης Αυγούστου, όπου ένας συνάνθρωπος μας έχασε τη ζωή του. Ο λόγος για τον Μιχάλη Κατσούρη που δέχτηκε μαχαιριά στα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας, εκεί όπου Κροάτες και Έλληνες χούλιγκανς πραγματοποίησαν καταδρομική επίθεση. Τα ερωτήματα για τη νύχτα εκείνη πολλά και όλα είχαν κοινό αποδέκτη. Την Ελληνική Αστυνομία!

Το Sportal συνομίλησε με πρώην στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαπιστώσει τι πήγε λάθος στο επιχειρησιακό κομμάτι. Η απάντηση του κ. Βασίλη Μωυσίδη, πάλαι ποτέ Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή στη Θεσσαλονίκη ήταν σχεδόν ίδια σε κάθε ερώτηση που του τέθηκε. «Απανωτές αστοχίες»!

«Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω σε όλο αυτό το “φιάσκο” πραγματικά, ενώ μου είμαι πολύ δύσκολο, δυστυχώς θα πρέπει να μιλήσω για τις επανειλημμένες αστοχίες από πλευρά ΕΛ.ΑΣ. Δεν είναι δυνατόν ενώ έχουν ενημερωθεί από αστυνομικές αρχές άλλης χώρας ότι κατευθύνονται προς τα ελληνικά σύνορα, μέσω Αλβανίας, 150 περίπου οργανωμένοι Κροάτες οπαδοί και να μην δοθεί εντολή να τους παρακολουθούν από νομό σε νομό αστυνομικοί. Είτε της αθλητικής βίας, είτε από κλιμάκια ανδρών ασφαλείας ή η ΟΠΚΕ . 

Νομίζω πως τα πάντα κρίθηκαν τελικά από την πλήρη αδράνεια της αστυνομίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν (σ.σ. οι χούλιγκανς) σε ρυθμό περιπάτου στην Αθήνα. Ενώ περιήλθαν όλα αυτά τα φασιστοειδή τέρατα και από κεντρικές οδούς της πρωτεύουσας, όπου τους υποδέχτηκαν δυστυχώς Έλληνες τραμπούκοι των γηπέδων, τους οδήγησαν στην Ν. Φιλαδέλφεια με χαρακτηριστική άνεση, με αποτέλεσμα την δολοφονία του άτυχου Μιχάλη. 

Άλλο ένα θύμα στη χώρα μας συνέπεια του του εισαγόμενου, αυτή τη φόρα, οπαδικού φανατισμού των ηλίθιων φασιστών τραμπούκων. Γνώμη μου είναι πως η UEFA έπρεπε να είχε αποκλείσει αμέσως την Κροατική ομάδα από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις για μια 5ετια με όποιες συνέπειες συνεπάγεται αυτό. 

Νομίζω πως η απόφαση του Πρωθυπουργού να κλείσει τους συνδέσμους σε κάθε πόλη είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Η ιστορία απέδειξε εδώ και χρόνια ότι οι σύνδεσμοι όπου και αν βρίσκονται μόνο πολιτισμό και παιδεία δεν προάγουν. Ακριβώς το αντίθετο είναι. Άντρο ναρκωτικών και παραβατικότητας σε κάθε περίπτωση», ήταν τα λόγια του κ. Μωυσίδη σε πρώτο χρόνο.

Ποια θα ήταν η διαδικασία που θα έπρεπε να τηρηθεί αν επιτρεπόταν η είσοδος τους στη χώρα και τι πήγε λάθος στην προκειμένη περίπτωση;

«Αδράνεια και αστοχία σε όλα τα επίπεδα δυστυχώς. Εάν επιτρεπόταν να παρακολουθήσουν τον αγώνα, τότε θα έπρεπε άμεσα να στείλουν αστυνομικούς της αθλητικής βίας ή ασφάλεια μαζί με ΟΠΚΕ και να τους έχουν συνοδεία σε ένα σημείο έξω από την Αθήνα, μέχρι την ώρα του ματς. Ειδικά αφότου είναι γνωστό το πόσο επικίνδυνοι είναι. 

Λίγο πριν, πάλι συνοδεία ισχυρών δυνάμεων, καθ’ εφόσον είχαν εισιτήρια της αναμέτρησης θα τους μετέφεραν στην ειδικά διαμορφωμένη θύρα για φιλοξενούμενους οπαδούς αυξημένου κινδύνου. Με την λήξη του αγώνα ξανά συνοδεία από νομό σε νομό θα τους οδηγούσαν στα σύνορα για την έξοδο τους από την Ελλάδα, αναφέροντας την αναχώρηση τους από την χώρα» .

Τι ισχύει για τις απαγορεύσεις οργανωμένων μετακινήσεων αλλά και για όσους… δήλωναν τουρίστες;

«Αν υπήρχε απόφαση της UEFA, φυσικά και δεν έπρεπε να εισέλθουν στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση η εμφάνιση τους δεν έμοιαζε να είναι τουριστών, τόσο περισσότερο, δε, αφού είχαν ενημέρωση από επίσημες αστυνομικές αρχές άλλης χώρας», τόνισε σε πρώτο χρόνο, ενώ ερωτώμενος για το αν η αστυνομία είχε δικαίωμα να τους εμποδίσει αν δήλωναν τουρίστες απάντησε:

«Ναι. Αφού κανένας δεν είχε κράτηση σε ξενοδοχείο των Αθηνών η της πέριξ περιοχής. Αν έκρινε πως ο ισχυρισμός τους είναι ψεύτικος, μπορούσε να παρέμβει».

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για την οπαδική βία: Να θεωρείται όπλο μέχρι και ο σουγιάς έξω από τα γήπεδα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

09:42 - 20.08.2023

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για την οπαδική βία: Να θεωρείται όπλο μέχρι και ο σουγιάς έξω από τα γήπεδα

Με αφορμή τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον θάνατο του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη, η αστυνομία εξετάζει μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Πως λειτουργεί η «διακριτική παρακολούθηση»;

«Η αστυνομία σε κάθε περίπτωση που έχει την υπόνοια και μόνο επεισοδίων, από τέτοιου είδους άτομα, έχει κάθε δικαίωμα, για την διασφάλιση της τάξης να παρακολουθεί τις κινήσεις τους. Εφόσον απαιτείται τις περιορίζει όπως κρίνει», ανέφερε αφενός ο κ. Μωυσίδης ενώ για το πως χάθηκε το κομβόι από τα μάτια των αστυνομικών είπε ότι ευθύνονταν οι: «Απανωτές αστοχίες»

Για τις κάμερες στο μετρό και το αν μπορούσε να παρέμβει η αστυνομία μέσα από αυτές

«Νομίζω πως έχει πρόσβαση μέσω καμερών (σ.σ. η αστυνομία). Από απανωτές αστοχίες και πάλι δεν κινητοποιήθηκε άμεσα. Δεν πιστεύω ότι έγινε κάτι σκόπιμο από μεριάς ΕΛ.ΑΣ. Δεν υπάρχει κακή επικοινωνία σήμερα, ούτε λιγοστές μονάδες.

Η ημέρα εισόδου στην Ελλάδα ήταν πολλές ώρες πριν τον αγώνα. Οπότε θα μπορούσε να είχε οργανωθεί και να εκπονηθεί πολύ καλά η συνοδεία των ατόμων σε συγκεκριμένο χώρο που η ΕΛ.ΑΣ. θα έκρινε».

Ήταν λάθος της αστυνομίας ή του δήμου να καθαριστεί το σημείο της δολοφονίας του Μιχάλη. Αλλοίωσε καθόλου τα στοιχεία αυτή η διαδικασία;

«Άλλη μια αστοχία δυστυχώς με ευθύνη και των δύο. Ο χώρος θα έπρεπε όμως να είχε αποκλειστεί σε κάθε περίπτωση από την ΕΛ.ΑΣ. Η υπόθεση δεν επηρεάζεται φυσικά, αφού υπάρχει υλικό από τις κάμερες που βοηθά πάρα πολύ τις Αρχές».

Πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί ο δολοφόνος;

«Προσωπικά πιστεύω πως οι Αρχές αυτή τη στιγμή βρίσκονται κοντά στην εξιχνίαση του εγκλήματος και την προσαγωγη του στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με το προανακριτικο υλικό που έχουν στην κατοχή τους» .