Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο Sportal: «Όταν μου γίνεται προσωπική επίθεση, αντιδρώ - Θα ματώσουμε για τη φανέλα του Ολυμπιακού στο Final 4»

Aχιλλέας Μαυροδόντης 10:15 - 20.05.2024 / Ανανεώθηκε: 10:22 - 29.05.2024

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε στο Sportal ενόψει του Final 4, με τον κόουτς του Ολυμπιακού να μιλάει… για τα ΠΑΝΤΑ! Το Βερολίνο, η αποφάσεις του για την σύνθεση, η στήριξη των Αγγελόπουλων και πολλά ακόμη, σε ένα απολαυστικό 15λεπτο με τον «Σκακιστή».

Ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά στην ιστορία του έχει προκριθεί τρεις σερί φορές σε Final 4 της Euroleague, μια επιτυχία που φέρει φαρδιά πλατιά μια υπογραφή. Ποια υπογραφή; Μα ΦΥΣΙΚΑ αυτή του Γιώργου Μπαρτζώκα!

Ο κόουτς του Ολυμπιακού έχει δημιουργήσει μια ΟΜΑΔΑ με όλη την σημασία της λέξης, με πολλούς πρωταγωνιστές που κάθε φορά δεν ξέρεις ποιος θα σου κάνει τη ζημιά. Αυτό έκανε και στη σειρά με την Μπαρτσελόνα, από την οποία και πέρασε με 3-2 και με «μπρέικ» στο Game 5! .

Στα ματς με τους Καταλανούς, ο Λουκ Σίκμα ξεκίνησε πεντάδα στα πρώτα τρία παιχνίδια, παρότι είχε παίξει ελάχιστα μέχρι τότε. Στην συνέχεια ο Νίκολα Μιλουτίνοφ πήρε θέση στο ροτέισιον και σε 4ο και 5ο παιχνίδι ήταν εξαιρετικός. Αλλά ας μην τα λέμε εμείς. Ας δούμε τι είπε για αυτό ο ίδιος ο Γιώργος Μπαρτζώκας:  

«Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων και γεγονότων. Στο 95% των αποφάσεων που παίρνω, το κριτήριο είναι μόνο το μπάσκετ. Όχι η πολιτική, όχι η διαχείρηση ειδικών καταστάσεων. Άρα αν κάποιος παίξει σε μια σειρά προπονήσεων και δείξει ότι είναι έτοιμος, εγώ δεν έχω πρόβλημα να του δώσω την ευκαιρία να βοηθήσει την ομάδα, από τη στιγμή που πραγματικά πιστεύω πως έχουμε ένα πολύ καλό ρόστερ και μπορούμε να το ανοίξουμε. Ταυτόχρονα υπάρχει πάντα η τακτική, υπάρχουν πάντα οι τραυματισμοί, το φορμάρισμα ή το ντεφορμάρισμα κάποιων παικτών. Εκεί παίζει ρόλο και το ένστικτο, που πολλές φορές σε δικαιώνει και άλλες δεν σε δικαιώνει. Όπως αποδείχθηκε από την σειρά, όχι ότι δικαιώθηκα εγώ, αλλά το ρόστερ μας άνοιξε και αυτό ήταν έτσι κι αλλιώς ένας στόχος μας. Όταν παίζεις σειρά τελικά 5 παιχνιδιών σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, χρειάζεσαι να είσαι φρέσκος. Το ότι τελικά περάσαμε δείχνει πως πράγματι έχουμε ένα καλό ρόστερ και όλοι μπορούν να έχουν συνεισφορά», ήταν τα λόγια του κόουτς Μπαρτζώκα, ο οποίςο στην συνέχεια, σε ερώτηση για την στήριξη των αδελφών Αγγελόπουλων, μίλησε με αποστομοτική ειλικρίνεια!

Αγγελόπουλοι και Μπαρτζώκας

«Η στήριξη των προέδρων είναι η αρχή και το τέλος. Το Α και το Ω. Πιστεύω πως ένας προπονητής είναι τόσο καλός όσο η διοίκηση πιστεύει ότι είναι. Αν η διοίκηση δεν πιστεύει πως είσαι καλός, αυτό θα περάσει πολύ σύντομα στους παίκτες, στα ΜΜΕ, στον κόσμο και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, κάποιος που φαντάζει πολύ καλός για κάποιους, να φανεί πολύ κακός. Εγώ είμαι τόσο καλός όση και η εμπιστοσύνη που μου δείχνει η διοίκηση».

Ο Ολυμπιακός, παρότι έχει μια βαριά φανέλα, μέσα στη σεζόν αμφισβητήθηκε αρκετά. Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι το Βερολίνο, κάτι για το οποίο ήταν πάντα σίγουρος ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

«Ούτε μια στιγμή δεν είπα πως μπορεί να μην τα καταφέρουμε. Σίγουρα κλονίστηκε πολλές φορές η ψυχολογία μας και η δική μου η διάθεση. Μετά από τραυματισμούς είχα και τις μαύρες μου. Όμως έτσι είναι η ζωή. Έχει πολλά πάνω και κάτω. Το ζητούμενο είναι στα κάτω να μείνεις συμπαγής, να μείνουμε ενωμένοι και νομίζω ότι το καταφέραμε, όχι μόνο με προσπάθεια την φετινή σεζόν, αλλά έχοντας τα πρόσωπα που θα διασφαλίσουν την ενότητά της στα δύσκολα. Έχουμε ένα γκρουπ, όχι μόνο παίκτες, γύρω - γύρω από την ομάδα και μείναμε ενωμένοι. Όταν γίναμε και περισσότερο υγιής, γιατί ποτέ δεν ήμασταν απολύτως υγιείς, συν τις προσθήκες που κάναμε, μπορέσαμε να κάνουμε ένα πολύ καλό δεύτερο γύρο και να είμαστε πάλι εδώ. Το να σκεφτώ ότι δεν θα πάμε στο Final 4, μόνο όταν συνέβαινε μαθηματικά θα το έκανα».

Γιώργος Μπαρτζώκας

Στο πρώτο Final 4 με αυτή τη σύνθεση του Ολυμπιακού, το 2022, υπήρχε έλλειψη εμπειρίας. Στο δεύτερο, το 2023, υπήρχε ένα μεγάλο «πρέπει», καθώς ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Στο τρίτο όμως, αυτό του 2023, οι Πειραιώτες δεν είναι το φαβορί για τον τίτλο. Αυτό όμως σημαίνει και λιγότερη πίεση;

«Είναι θέμα προσωπικό. Ο κάθε άνθρωπος την πίεση την βάζει στον εαυτό του. Πόσο φιλόδοξος είναι, πόσο προσηλωμένος στον στόχο, πόσο τελικά θέλει να πετύχει. Εγώ σας διαβεβαιώνω πως ακόμη και την πρώτη φορά, που ήμουν πρωτάρης, έχω την ίδια δίψα, κίνητρο, στρες, πίεση. Όλα είναι πάντα τα ίδια. Ακόμα και με τη Λοκομοτίβ, που δεν είχε την πίεση να πάρει την Ευρωλίγκα, γιατί και μόνο η πρόκριση στο Final 4 ήταν επιτυχία, είχα την ίδια πίεση. Έλεγα σε όλους πως «εκεί που φτάσαμε, πάμε να το πάρουμε». Το ζητούμενο είναι το ότι έτσι όπως είναι η Ευρωλίγκα, η οποία είναι τόσο δύσκολη και σε κάνει να παίζεις τελικούς από τον Οκτώβρη και αυτές οι 4 που έφτασαν στο Final 4, αυτό που μπορώ εγώ να διασφαλίσω είναι πως αν πάρουμε το τρόπαιο θα μείνουμε συγκεντρωμένοι ενόψει πρωταθλήματος και άμα χάσουμε να μην θεωρήσουμε πως είμαστε αποτυχημένη ομάδα επειδή δεν πήραμε την Ευρωλίγκα. Εγώ νομίζω πως κάθε ομάδα που πάει στο Final 4 είναι επιτυχημένη. Τώρα αν από τις ομάδες αυτές η πρώτη που θα πάρει το τρόπαιο θα είναι χαρούμενη και η άλλες τρεις θα πρέπει να διαχειριστούν προβλήματα, είναι κάτι που συμβαίνει».

Πάμε τώρα στο «Σκακιστής». Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για αυτό του το παρατσούκλι, το οποίο, όπως είπε στην κάμερα του Sportal, δεν αντικατωπτρίζει την δουλειά του, καθώς στο σκάκι υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος που κινεί πιόνια.

«Δεν με προσβάλει σίγουρα. Δεν πιστεύω πως αντιπροσωπεύει τη δουλειά που κάνω το σκάκι. Υπάρχει ένας άνθρωπος εκεί που αποφασίζει και κινεί τα πιόνια. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινους χαρακτήρες, προσωπικότητες διαφορετικές, άλλες κουλτούρες, άλλες θρησκείες, άλλες ηλικίες, άλλο background κοινωνικό. Οπότε ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πολύ σημαντικός, ενώ στο σκάκι δεν παίζει ρόλο».

Πάμε να πάρουμε όμως μια «τζούρα» από τα περσινά και το πώς είδε τον τελικό με την Ρεάλ, την οποία συναντά ξανά σε Final 4 ο Ολυμπιακός, ο Γιώργος Μπαρτζώκας...

«Στον περσινό τελικό η Ρεάλ μας έπαιξε ζώνη γιατί κατά παραδοχή του προπονητή της δεν μπορούσε να μας παίξει man to man. Έπαιξε 40 λεπτά ζώνη. Πιστεύω είχαμε καλή διάσπαση και είχαμε βάλει πολλά σουτ. Ο Κάνααν είχε σουτάρει πολύ καλά, ο Βεζένκοφ το ίδιο. είχαμε μεγάλο σκορ. Το πρόβλημα ήταν οι αποφάσεις 3-4 επιθέσεων και αμυνών. Αν ξαναδείτε το ματς, γιατί εμείς το είδαμε, είχαμε πολύ καλή διάσπαση στη ζώνη, οι παίκτες ήταν έτοιμοι να πάρουν τα ανοιχτά σουτ. Τα περισσότερα τα βάλαμε. Δεν πιστεύω πως μας δημιούργησε πρόβλημα στο επιθετικό μας παιχνίδι».

Ο Ολυμπιακός φέτος έζησε μια ιδιαίτερη κατάσταση, με πολλά πράγματα να γίνονται από το πουθενά θέματα, όπως για παράδειγμα το αν έδωσε ή δεν έδωσε το χέρι στον Γιώργο Μπαρτζώκα ο Άλεκ Πίτερς. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας όμως δεν… εκπλήσσεται με αυτό, όπως τόνισε στο Sportal.

«Δεν εκπλήσσομαι από αυτά τα πράγματα. Αυτή η δουλειά αυτό έχει. Είμαι σε ένα μεγάλο κλαμπ που οτιδήποτε γίνεται, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει τέτοια έξαρση στην δημοφιλία του μπάσκετ στην Ελάδα, οτιδήποτε θετικό ή αρνητικό τείνει προς την υπερβολή. Και θετικό ακόμα. Κάνουμε μια νίκη; Είμαστε ξαφνικά τα λιοντάρια τηε Ρυρώπης. Ας ηρεμήσουμε. Δεν είναι έτσι. Ξέρετε ας πούμε πόσες φορές έχω τσακωθεί εγώ με παίκτες μέσα στη χρονιά που δεν το ξέρει κανείς; Είναι μοιραίο. Είναι ανθρώπινες οι σχέσεις, οι σφυγμοί είναι στο 200. Υπάρχουν προσωπικές φιλοδοξίες, εγωισμοί. Κι εγώ πρέπει να πάρω κάποιες αποφάσεις, να κρατήσω κάποιες ισορροπίες. Και εντάξει, είμαι και αρκετά έμπειρος πλέον για να το διαχειριστώ όλο αυτό».

Και πάμε στον ίδιο των Γιώργο Μπαρτζώκα, ο οποίος πολλάκις την φετινή σεζόν, έχει δεχθεί προσωπικές επιθέσεις από πολλούς, είτε είναι παράγοντες, είτε οπαδοί. Ο ίδιος το ζει με τον δικό του τρόπο, τον οποίο και ανέλυσε, βγάζοντας την αλήθεια του στις παρακάτω λέξεις…

Γιώργος Μπαρτζώκας © Intime

«Είμαι ένας άνθρωπος που εξωτερικεύω τα συναισθήματά μου. Σε στιγμές ιδίως έντασης και στρες. Προσπαθώ να το αλλάξω και να το περιορίσω. Κάποιες φορές το καταφέρνω, κάποιες όχι. Δεν έχω πρόβλημα ο όχλος να με βρίζει. Προφανώς το έχω συνηθίσει και για να κάνω αυτή τη δουλειά το αντέχω. Αλλά όταν μου κάνει κάποιος προσωπική επίθεση, βρίζοντάς μου ας πούμε τη μητέρα, αντιδρώ, γιατί είμαι λίγο ευαίσθητος σε κάποια προσωπικά θέματα. Όχι ότι παίζει και κάποιο ρόλο. Έτσι είναι τα πράγματα».

Κάπου εκεί ήρθε η ώρα να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα. Ο Ολυμπιακός διεκδικεί ευρωπαϊκό σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όχι μόνο, κάτι που εάν το έλεγε κάποιος πριν χρόνια στον Γιώργο Μπαρτζώκα, ίσως και να τον έλεγε τρελό. Ο Έλληνας κόουτς όμως, ο οποίος έχει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψεις, εξηγεί μέσα από το Sportal γιατί ο Ολυμπιακός είναι ένας τεράστιος σύλλογος.

«Για τον κάθε έναν η ομάδα του είναι οι σούπερ πρωταθλητές και όταν χάνει είναι οι σούπερ αποτυχημένοι. Αν δεν έχεις κι άλλη ζωή, η ομάδα είναι η απόλυτη έκφανση του είμαι νικητής ή ηττημένος στη ζωή. Εάν δηλαδή η ομάδα μου κερδίζει είμαι νικητής στη ζωή και αν χάνει είμαι loser. Γι αυτό και ο αθλητισμός, η ομάδα, το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, σου δίνει την τόσο μεγάλη χαρά ή την τόσο μεγάλη στεναχώρια. Ο Ολυμπιακός είναι ένας σύλλογος που έχει πολύ καλά τμήματα παντού. Πόλο ανδρών – γυναικών. Βόλεϊ ανδρών – γυναικών. Χάντμπολ πλέον. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβο. Είναι τόσο δυνατή ομάδα και για αυτό έχει 310 τίτλους, γι αυτό και οι οπαδοί ζητούν μόνο αυτό. Τίποτα λιγότερο δεν είναι»

Γιώργος Μπαρτζώκας ©intime

Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο είπαμε; Άραγε τι θα κάνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας στις 29 Μαΐου, την ημέρα δηλαδή όπου ο Ολυμπιακός θα παλέψει με την Φιορεντίνα στον ευρωπαϊκό τελικό της «OPAP Arena»;

«Όπως έχω πει, όποιος με χρειαστεί εκείνη τη μέρα, θα είμαι απασχολημένος. Τώρα δεν ξέρω αν θα είμαι μέσα στο γήπεδο και αν μπορέσω να βρω εισιτήριο. Εδώ με ρωτάνε όλοι αν μπορώ να τους βρω εισιτήριο για το ποδόσφαιρο. Εδώ δεν μπορώ να τους βρω για το μπάσκετ. Πώς θα το κάνω για το ποδόσφαιρο;», είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, πριν απαντήσει για το αν ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποτελεί τον απόλυτο «μαέστρο» του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού…

«Όλα αυτά είναι όροι πολύ ελκυστικοί για τίτλους δημοσιογραφικών άρθρων κλπ. Το μόνο που έχω να πω, επειδή είμαι κι εγώ προπονητής, σε κάθε προπονητή που είναι στα τμήματα του Ολυμπιακού και στο ποδόσφαιρο και τους τρεις που είχε φέτος ήμουν υπέρ τους. με τα λάθη και με τα σωστά τους. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, όπως το βλέπω εγώ, χαίρει του απόλυτου σεβασμού από τους ανθρώπους της ομάδας και έχει βάλει μια σφραγίδα. Του εύχομαι με όλη μου την καρδιά, να πάρει δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο, αυτή τη φορά με τον Ολυμπιακό».

Τέλος, δεν παρέλειψε να στείλει το δικό του μήνυμα στον κόσμο, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να μην υπόσχεται τίτλο, αλλά να υπόσχεται πως ο Ολυμπιακός θα ματώσει για την φανέλα του!

«Από παιδί, δεν είμαι στην Ελλάδα. Δεν είναι όπως δούλευα στο εξωτερικό. Πάντα προσπαθούσα να μπω στην κουλτούρα της χώρας που δούλευα αλλά και της συγκεκριμένης ομάδα. Προσπαθούσα να καταλάβω τι ακριβώς αντιπροσωπεύει η κάθε ομάδα, ώστε να το μετουσιώσω αγωνιστικά. Για τον συγκεκριμένο σύλλογο ξέρω πολύ καλά τι πρεσβεύει, τι είναι. Αυτό που θέλει ο φίλαθλος του Ολυμπιακού είναι ο κάθε παίκτης, το κάθε μέλος της ομάδας, να είναι αφοσιωμένο, να τα δίνει όλα. Αυτό που υπόσχομαι για ακόμη μια φορά είναι πως θα ματώσουμε για κάθε κατοχή, θα παλέψουμε για την ομάδα μας, για τις καριέρες μας, αλλά και για τη φανέλα του Ολυμπιακού. Θα είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα μας να πάρει ακόμη έναν ευρωπαϊκό τίτλο».