Ματίγια στο Sportal: «Τα ντέρμπι θέλουν μυαλό, καρδιά και… balls»
i

©intime

Ματίγια στο Sportal: «Τα ντέρμπι θέλουν μυαλό, καρδιά και… balls»

Αλέξης Σαββόπουλος 09:45 - 17.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:27 - 14.08.2024

Ο πρώην μέσος του Άρη έχει φάει τα τοπικά ντέρμπι με το κουτάλι και καταθέτει την άποψή του για το πρώτο φετινό clasico της Θεσσαλονίκης.

Ο Χαβιέρ Ματίγια μπορεί να αποχώρησε από τον Άρη το καλοκαίρι του 2022 μετά από τέσσερα χρόνια, όμως είναι ξεκάθαρο ότι εξακολουθεί να νιώθει μια μεγάλη σύνδεση με την ομάδα που τον βοήθησε να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο, μετά τους σοβαρούς τραυματισμούς που είχε. Εν όψει του πρώτου φετινού clasico της Θεσσαλονίκης, το Sportal αναζήτησε τον νυν παίκτη της Καλλιθέας και του ζήτησε τη γνώμη του για το ντέρμπι της Τούμπας. 

Ο Ισπανός ανέσυρε από τη μνήμη του αντίστοιχα παιχνίδια με τη φανέλα του Άρη, μοιράστηκε τη συνταγή της επιτυχίας σε τέτοιους αγώνες, αλλά μίλησε και για τους συμπατριώτες του Βέλεθ, Μορόν και Πάρντο που φορούν τη φανέλα του Άρη.

Ποιο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ θυμάσαι περισσότερο και γιατί;

«Θυμάμαι πολύ το 4-2 στο Κλεάνθης Βικελίδης όπου η ατμόσφαιρα ήταν απίστευτη. Αν και βρεθήκαμε πίσω στο σκορ με 0-1 πολύ γρήγορα η ομάδα αντέδρασε, αντεπιτέθηκε, δείξαμε την προσωπικότητά μας και βάλαμε τέσσερα γκολ στη σειρά. Ήταν απίστευτο, έχω πολλά βίντεο από εκείνο τον αγώνα και την ατμόσφαιρα εκείνη την ημέρα».

Σου έχει λείψει η ατμόσφαιρα τέτοιων αγώνων;

«Φυσικά και μου λείπουν, εκείνα τα παιχνίδια είναι εκείνα που θέλει να παίξει περισσότερο ένας παίκτης, στα οποία νιώθεις περισσότερο σαν ποδοσφαιριστής, στα οποία η ατμόσφαιρα είναι πιο όμορφη, βλέπεις τις εκδηλώσεις του κόσμου και την έντονη αντιπαράθεση με τον αντίπαλο. Πάντα θα μου λείπουν και ειδικά με τον Άρη αυτά τα ντέρμπι, έχω πολύ καλές αναμνήσεις και πολύ καλά αποτελέσματα».

Τι είναι αυτό που μετράει περισσότερο σε τέτοια παιχνίδια;

«Το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις πώς να παίζεις αυτού του είδους τα παιχνίδια, να έχεις την απαραίτητη εμπειρία, να ξέρεις ότι είναι 90΄ πολύ δύσκολα λεπτά, να ξέρεις πώς να εκμεταλλεύεσαι τις καλές στιγμές και να ξέρεις πώς να υποφέρεις σαν ομάδα στις κακές στιγμές του παιχνιδιού. Όπως λέμε στην Ισπανία και ταυτίζομαι πολύ με αυτή τη φράση, σε αυτά τα παιχνίδια χρειάζεται το τριπλό C, Head, Heart and Balls (δηλαδή μυαλό, καρδιά και…κάκαλα)».

Πως προετοιμάζεται ένας ποδοσφαιριστής την εβδομάδα πριν από ένα τοπικό ντέρμπι της πόλης;

«Την προηγούμενη εβδομάδα και πριν ακόμα βλέπεις ότι πρόκειται για κάτι το ξεχωριστό. Οι άνθρωποι στο δρόμο σε κάνουν να το προσέξεις και το σώμα σου νιώθει ήδη την ένταση, μετά στην προπόνηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας νιώθεις ότι έρχεται ένα ιδιαίτερο παιχνίδι αλλά η δουλειά πρέπει να είναι ίδια, ένταση και κίνητρο αλλά χωρίς υπερβολές γιατί αυτό μπορεί να είναι αρνητικό, πρέπει να ξέρεις πώς να το ελέγχεις και να έχεις ισορροπία μέσα στην ελπίδα και το συναίσθημα που φέρνει ένα ντέρμπι σαν αυτό».

Ο Άρης άλλαξε πολλά πρόσωπα αλλά έχει ένα προπονητή που γνωρίζει τον χαρακτήρα αυτών των αγώνων. Θα παίξει ρόλο αυτό;

«Ναι, τώρα ο Μάντζιος επέστρεψε και όπως ο Τερζής πριν, είναι προπονητές που γνωρίζουν τον Άρη και έχουν εμπειρία σε τέτοιου είδους αγώνες και πως θα βοηθήσει την ομάδα και θα μπορέσει να μεταδώσει στην ομάδα τον καλύτερο τρόπο να χειριστεί αυτό το ματς. Είμαι σίγουρος ότι θα τους δείξει τον δρόμο για να κερδίσουν».

Πιστεύεις ότι οι τόσοι πολλοί ξένοι στην ομάδα αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα αυτού του παιχνιδιού. Εσένα ποιος σε βοήθησε να μπεις στο κλίμα;

«Νομίζω ότι το να νιώθεις αυτά τα παιχνίδια και να τα καταλαβαίνεις δεν εξαρτάται από το να είσαι ξένος ή ντόπιος, εξαρτάται περισσότερο από την προσωπικότητα του καθενός και του κάθε παίκτη. Εγώ, για παράδειγμα, είμαι θερμόαιμος, ζω το ποδόσφαιρο όπως τη ζωή μου και έτσι προσπαθώ να το μεταφέρω μέσα στο γήπεδο. Μετά υπάρχει ένας άλλος τύπος προσωπικότητας που είναι πιο ψυχρός ή πιο ήρεμος και το δείχνουν με άλλο τρόπο στο γήπεδο, αλλά νομίζω ότι όλοι οι παίκτες πρέπει να καταλάβουν τι σημαίνει Άρης-ΠΑΟΚ».

Έχει κάποια ομάδα το προβάδισμα με βάση αυτά που έχεις δει;

«Σε αυτού του τύπου τους αγώνες δεν υπάρχει φαβορί, όλα μπορούν να συμβούν και δεν έχει σημασία πώς θα έρθει η κάθε ομάδα γιατί είναι ένας μοναδικός, διαφορετικός και ιδιαίτερος αγώνας και θα είναι σημαντικό ποιος θα ξεκινήσει τον αγώνα πιο δυνατά».

Πως αισθάνεσαι που ακόμη κ σήμερα ο κόσμος του Άρη σε θυμάται και σε μνημονεύει;

«Οι άνθρωποι με κάνουν να νιώθω ότι με θυμούνται ακόμα, ότι έχουν καλές αναμνήσεις από εμένα και αυτό με κάνει να νιώθω πολύ χαρούμενος και πολύ περήφανος που έπαιξα με αυτή τη φανέλα για τέσσερα χρόνια. Νιώθω την ίδια στοργή για τον σύλλογο και πάνω από όλα τα πάντα για τους οπαδούς που είναι αυτοί που κάνουν τον σύλλογο σπουδαίο και αυτοί που τον προστατεύουν από τα πάντα, και ελπίζουμε μια μέρα στο μέλλον οι δρόμοι μας να ξανασυναντηθούν, θα ήταν απίστευτο, ένα όνειρο».

Ποια είναι η γνώμη σου για τους συμπατριώτες σου Μορόν και Πάρντο που προέρχονται από την Μπέτις όπου έπαιζες επίσης.

«Και οι δύο είναι σπουδαίοι παίκτες, έχουν ήδη μια σημαντική καριέρα πίσω τους, πολλούς αγώνες μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας της Ισπανίας και αυτοί οι παίκτες που έρχονται να βοηθήσουν και να βελτιώσουν τον σύλλογο είναι πάντα ευπρόσδεκτοι. Τους εύχομαι τα καλύτερα στον σύλλογο. Το να προσαρμοστούν γρήγορα στην κουλτούρα της χώρας και του συλλόγου και να καταλαβαίνουν τι είναι ο Άρης, νομίζω αυτό θα είναι το καλύτερο για όλους».

Πώς σου φάνηκε η επιστροφή του Βέλεθ;

«Για να είμαι ειλικρινής, ήταν μια έκπληξη γιατί δεν το περίμενα, αλλά είμαι χαρούμενος που γνωρίζω ότι επέστρεψε σε αυτό που θεωρεί σπίτι του. Ελπίζω η επανένωση να είναι καλή, να θυμάται ο κόσμος τα υπέροχα χρόνια που είχαμε μαζί όταν ο σύλλογος ήρθε από την περιπέτεια της δεύτερης κατηγορίας και ήρθαμε να τους βοηθήσουμε να μεγαλώσουν και να ενωθούν μαζί. Ως πρώην συμπαίκτης και πάνω απ' όλα ως φίλος του εύχομαι τα καλύτερα γιατί είναι για άλλη μια φορά ένας από εμάς, στην μεγάλη οικογένεια του Άρη. Λόγω του παρελθόντος του στον σύλλογο φέρνει όμορφες αναμνήσεις και πάνω από όλα ξέρει τι σημαίνει ο σύλλογος».

Ειρήνη Καρυπίδη εφ' όλης της ύλης: Για τα χρέη, την οικονομική διαχείριση, το πλάνο των Ακαδημιών
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

13:13 - 16.09.2023

Ειρήνη Καρυπίδη εφ' όλης της ύλης: Για τα χρέη, την οικονομική διαχείριση, το πλάνο των Ακαδημιών

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της ΠΑΕ Άρης παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη σε ιταλική ιστοσελίδα και τον Έλληνα δημοσιογράφο Μάνο Σταραμόπουλο, στο περιθώριο της παρουσίας της στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ECA, στο Βερολίνο.

Και ένα τελευταίο μήνυμα;

«Πάμε όλοι μαζί για να κερδίσουμε στην Τούμπα».