Ο Ιτούδης στο Sportal: «Ο Σπανούλης είναι ο κατάλληλος για την Εθνική - Λείπουν οι ρωσικές ομάδες από την Ευρωλίγκα»

Aχιλλέας Μαυροδόντης 15:05 - 28.06.2024 / Ανανεώθηκε: 15:10 - 28.06.2024

Ο Δημήτρης Ιτούδης, στο πλαίσιο του σεμιναρίου προπονητών της Ευρωλίγκας, μίλησε στο Sportal, με τον πολύπειρο κόουτς να αναφέρεται στην Εθνική, τη Φενέρμπαχτσε, τον Σλούκα, την απουσία των ρωσικών ομάδων και όχι μόνο!

Στο σεμινάριο των προπονητών που διεξήχθη στην Γλυφάδα συμμετείχαν δεκάδες προπονητές, παίκτες και διαιτητές, ενώ εκατοντάδες προπονητές από 54 χώρες το παρακολούθησαν. Ο Δημήτρης Ιτούδης, πρόεδρος της Ένωσης προπονητών, είχε αρκετά να πει στην κάμερα του Sportal για το δύσκολο μεν, αλλά άκρως πετυχημένο event.

«Έχουμε βάλει υψηλά στάνταρ γιατί θέλουμε να προσφέρουμε υψηλές υπηρεσίες στους προπονητές που ήρθαν. Έχουμε προπονητές από 54 διαφορετικές χώρες. Είναι ευχής έργον που συνοδοιπόρος μας σε αυτό είναι ο ΣΕΠΚ. Μαζί με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο που είμαστε στην διοίκηση του συνδέσμου προπονητών της Ευρωλίγκας, αποφασίσαμε ότι η Αθήνα και η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερος προορισμός. Είναι πολύ καλός τουριστικά, αλλά και μπασκετικά. Είναι απευθείας η πτήση για εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν. Ιδιαίτερα τον δήμαρχο Γλυφάδας που μας χορήγησε το γήπεδο. Η προσέλευση είναι αυτή που βάζει ψηλά τον πήχη για το επόμενο σεμινάριο. Ήδη σκεφτόμαστε το επόμενο», ήταν τα πρώτα λόγια του Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος… βλέπει με καλό μάτι την ξεκούραση που ζει αυτούς τους μήνες.

«Αισθάνομαι πολύ καλά που ξεκουράζομαι να σου πω την αλήθεια. Η φύση της δουλειάς μας είναι έτσι. Είμαι πολύ συγκεντρωμένος και είχα χρόνο να είμαι συγκεντρωμένος από τον Γενάρη και μετά στο πώς θα διοργανώσουμε το καλύτερο σεμινάριο», είπε ο Δημήτρης Ιτούδης.  

Δημήτρης Ιτούδης

Άπαντες βέβαια πλέον ζούμε στους ρυθμούς της Εθνικής Ελλάδας και δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τον πρώην ομοσπονδιακό προπονητή για την άποψή του. Έτσι, ο ίδιος τόνισε ότι «Οι προσδοκίες και οι βλέψεις είναι υψηλές. Η ομοσπονδία διεκδίκησε και πήρε την διοργάνωση. Θεωρώ πως ο κόσμος θα το αγκαλιάσει αυτό. έχουμε την ετοιμότητα, την πληρότητα να είναι όλοι υγιής. Με χαροποιεί το γεγονός πως ο Γιάννης θα είναι εδώ. Ο Βασίλης (Σπανούλης) είναι ο κατάλληλος για αυτή τη θέση. Θα είμαστε όλοι εκεί να βοηθήσουμε την Εθνική. Θεωρώ πως έχουμε την πληρότητα, έχουμε την ικανότητα και με την βοήθεια του κόσμου, θεωρώ πως θα είμαστε η ομάδα που θα πάρει το εισιτήριο. Δεν το λέω αυτό θέλοντας να βάλω έξτρα πίεση. Η πίεση είναι δεδομένη έτσι κι αλλιώς. Το πιστεύω ακράδαντα πως έχουμε την ικανότητα, είτε είναι η Σλοβενία, είτε η Κροατία η αντίπαλος, να κερδίσουμε και να περάσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Πάμε τώρα στα της Φενέρμπαχτσε. Ο Κώστας Σλούκας είχε συμφωνήσει με τους Τούρκους, όμως στο τέλος βρέθηκε στον Παναθηναϊκό, φέρνοντας τα πάνω – κάτω στον σχεδιασμό της Φενέρμπαχτσε. Παρόλα αυτά, ο Δημήτρης Ιτούδης είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον αρχηγό του Παναθηναϊκού!

«Γι αυτό δεν μου αρέσει να απαντάω στο «what if». Έγινε αυτό που έγινε. Ο Κώστας επέλεξε για τον εαυτό  του, για την οικογένειά του, για το μέλλον του. Ας μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Είναι μια ελεύθερη αγορά εκεί έξω. Ο κάθε προπονητής προσπαθεί  να υπερασπιστεί το πρόγραμμα που έχει μπροστά του και να υπογράψει τους καλύτερους κατ’ αυτόν, παίκτες, σύμφωνα πάντα και με το μπάτζετ που διαθέτει. Ο Κώστας πράγματι ήταν μέσα στα πλάνα μας. είχαμε έρθει σχεδόν σε συμφωνία για όλα. Επέλεξε τον Παναθηναϊκό και καλά έκανε και εκ του αποτελέσματος, αλλά γενικότερα καλά έκανε γιατί αυτό αισθάνθηκε. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε το αποτέλεσμα. Ακόμη και αν δεν ήταν αυτό το αποτέλεσμα, έκανε καλά γιατί αυτό ήταν που ήθελε ο αθλητής και η οικογένειά του. Μγν μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Υπάρχει προσφορά, αντιπροσφορά, το ναι και το όχι. Στην ζωή θα έχεις και το όχι. Δεν θα έχεις μόνο ναι».

Κώστας Σλούκας και Δημήτρης Ιτούδης ©Intime

Παράλληλα, ο Δημήτρης Ιτούδης σχολίασε και τα πεπραγμένα των ελληνικών ομάδων, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, με τον έμπειρο κόουτς να μιλά με τα καλύτερα λόγια και για τις δύο!

«Σε ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να δώσω συγχαρητήρια και στον Κώστα και στον Παναθηναϊκό, αλλά και στον Ολυμπιακό. Η σεζόν ανήκε στον Παναθηναϊκό, όχι μόνο για την κατάκτηση των τροπαίων, αλλά και με τον τρόπο που επιτεύχθηκε όλο αυτό. νέα ομάδα, νέο προπονητικό επιτελείο. Και στον κόουτς Αταμάν και σε όλο τον οργανισμό, θέλω να δώσω συγχαρητήρια. Αλλά και στον Ολυμπιακό που δείχνει μια συνέπεια σε αυτό που κάνει. Και στον Γιώργο Μπαρτζώκα και το δικό του επιτελείο. Είναι συνεπείς, είναι σε μεγάλες διοργανώσεις, σε Φάιναλ 4. Δεν είναι απλό να είσαι εκεί. Είναι πάρα πολύ δύσκολο», δήλωσε.

Τέλος, με δεδομένο πως ο Δημήτρης Ιτούδης έχει περάσει από την Ρωσία και την ΤΣΣΚΑ, του ζητήσαμε την άποψή του σχετικά με το θέμα και το αν λείπουν οι ομάδες από εκεί, με τον ίδιο να είναι ξεκάθαρος!

«Δυστυχώς λείπουν ομάδες και ιδιαίτερα η ΤΣΣΚΑ, η Ούνιξ, η Ζενίτ και η Λοκομοτίβ, που είναι ομάδες με σταθερό μπάτζετ και πολύ ανταγωνιστικές. Ελπίζω να σταματήσουν οποιεσδήποτε εχθροπραξίες παντού. Εμείς όμως εδώ κάνουμε αθλητισμό. Ο αθλητικός ενώνει, δημιουργεί σχέσεις. Έχεις την δυνατότητα να γνωρίσεις ανθρώπους και κουλτούρες διαφορετικές. Εμείς αυτό πρεσβεύουμε. Ο αθλητισμός ενώνει. Ελπίζω οι πολιτικές αποφάσεις ή οι οποιαδήποτε συρράξεις να τελειώσουν και να αγκαλιάσουμε περισσότερες ομάδες, αλλά και να επεκταθούμε ως Ευρωλίγκα, ως πρωτάθλημα. Γιατί αυτό τι σημαίνει; Περισσότερες ομάδες, περισσότερες δουλειές για τους προπονητές, περισσότεροι αθλητές, περισσότεροι φυσιοθεραπευτές, συνεργάτες. Η Ευρωλίγκα είναι το καλύτερο πρωτάθλημα και έχει πολλά να δώσει ακόμη. Ο κόσμος με την παρουσία του, που γεμίζει τα γήπεδα, έχει αποφασίσει. Πρέπει λοιπόν κι εμείς να του δώσουμε περισσότερες ομάδες και περισσότερα παιχνίδια».