Ο Μπράιαντ Ντάνστον στο Sportal: «Ο Μπαρτζώκας μας είχε προειδοποιήσει να μην τον κοιτάμε στον πάγκο γιατί... τρελαίνεται - Ο Αταμάν είναι προφήτης»

Παναγιώτης Ραμαντάνης 18:05 - 11.10.2024 / Ανανεώθηκε: 18:41 - 11.10.2024

Ο Μπράιαντ Ντάνστον μίλησε στην κάμερα του Sportal για τη θητεία του στον Ολυμπιακό, τους Αταμάν - Μπαρτζώκα, αλλά και τη νέα του ζωή στη Ζαλγκίρις.

Ο Ολυμπιακός στρέφει το ενδιαφέρον του στη Euroleague και τη δεύτερη αγωνιστική της διοργάνωσης. Οι Πειραιώτες ετοιμάζονται για το πρώτο φετινό τους εντός έδρας παιχνίδι, καθώς υποδέχονται στο ΣΕΦ τη Ζαλγκίρις Κάουνας (11/10, 21:15). Ένα παιχνίδι στο οποίο θα παίξουν κόντρα στην παλιά τους ομάδα οι Ίγκνας Μπραζντέικις και Μπράιαν Ντάνστον.

Ο πολύπειρος σέντερ, Μπράιν Ντάνστον, στα 38 του αποφάσισε να πάει στη Ζαλγκίρις για να δώσει εμπειρία, αλλά και ποιότητα κάτω από τη ρακέτα. Ο Αμερικανός μίλησε στην κάμερα του Sportal για τα όσα έζησε στον Ολυμπιακό, το πως θα χαρακτήριζε τους Μπαρτζώκα και Αταμάν, ενώ αναφέρθηκε και στους παλιούς του συμπαίκτες, Σπανούλη και Πρίντεζη.

Για το γεγονός ότι παίζει πλέον στη Λιθουανία και μένει στο Κάουνας: «Έμεινα αρκετά έκπληκτος με το πόσο εύκολο είναι να προσαρμοστείς να μένεις εκεί, μέχρι τώρα. Ο καιρός είναι καλός, δεν έχει τόσο κρύο μέχρι στιγμής, έχει ωραία μέρη να πας, εστιατόρια, μία ωραία περιοχή να περπατήσεις και έχει ωραία μέρη και για τα παιδιά, οπότε είναι πολύ καλά».

O Μπραζντέικις επιστρέφει στο ΣΕΦ με τη Ζαλγκίρις, που θα έχει δύο σημαντικές απουσίες κόντρα στον Ολυμπιακό
EUROLEAGUE

12:06 - 11.10.2024

O Μπραζντέικις επιστρέφει στο ΣΕΦ με τη Ζαλγκίρις, που θα έχει δύο σημαντικές απουσίες κόντρα στον Ολυμπιακό

H Ζαλγκίρις βρίσκεται στην Αθήνα για το ματς της δεύτερης αγωνιστικής της Euroleague κόντρα στον Ολυμπιακό (11/10, 21:15, Novasports 4), ο Μπρζντέικις, αλλά και ο Ντάνστον επιστρέφουν ως αντίπαλοι στο ΣΕΦ, αλλά η ομάδα του Κάουνας και ο κόουτς Αντρέα Τρινκιέρι έχει να διαχειριστεί δύο σημαντικές απουσίες.

Για τους στόχους της Ζαλγκίρις Δεν κοιτάμε πολύ μακριά. Προφανώς θες να κερδίσεις το πρωτάθλημα, αυτός είναι ο κύριος στόχος για κάθε ομάδα. Πρέπει να πηγαίνουμε παιχνίδι με το παιχνίδι, να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι κάθε μέρα, να δουλέψουμε μαζί σαν ομάδα, να χτίσουμε αργά το παιχνίδι μας με αυτό τον τρόπο και ελπίζω να μας οδηγήσει πολλές νίκες».

Για το πως είναι να παίζει στη Ζαλγκίριο Αρίνα: «Τώρα δεν το κουράζεσαι ποτέ. Έχεις απεριόριστη ενέργεια, οπότε αυτό είναι τέλειο. Εκφοβίζει λίγο την άλλη ομάδα και αυτό είναι κουλ. Οι φίλαθλοι είναι καταπληκτικοί, ζητωκραυγάζουν σε όλο το παιχνίδι, σου δίνουν ενθάρρυνση όταν το δυσκολεύεσαι την ώρα του παιχνιδιού, το οποίο είναι φυσιολογικό, αλλά σε βοηθάνε πολύ».

Για τη συνεργασία του με τον coach Τρινκέρι και αν έχει προσωπικούς στόχους: «Η συνεργασία μας είναι πολύ καλή. Μου ξεκαθάρισε πολύ καλά το τι θέλει να κάνω στην ομάδα. Καταλαβαίνω τον ρόλο μου και προσπαθώ να συνεχίσω να δουλεύω και να γίνομαι καλύτερος σαν παίκτης, αλλά επίσης και ως ηγέτης. Προσωπικούς στόχους, απλά να γίνομαι καλύτερος, να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου να "μεγαλώσουν". Έχουμε μερικούς νέους στην ομάδα και κάποιους που είναι η πρώτη τους χρονιά στη Euroleague οπότε να τους βοηθήσω να αποδείξουν το ποιοι είναι και να μας βοηθήσω να πάρουμε νίκες».

Για το αν βοηθάει τους νέους παίκτες λόγω της εμπειρίας του: «Προσπαθώ να μην είμαι ενοχλητικός, γιατί νομίζω ο προπονητής κάνει πολύ καλή δουλειά στο να διορθώνει τα λάθη των ανθρώπων. Δεν θέλω να πιέσω τον κόσμο. Αλλά άμα δω κάτι που ο coach δεν έχει πει, θα τραβήξω κάποιον μέσα κατά τη διάρκεια της προπόνησης και θα του το πω. Ακόμα και στο παιχνίδι άμα δω κάτι, θα του το πω κατά τη διάρκεια του time out. Να προσπαθήσω να τους δώσω λίγο κουράγιο και ίσως να μην κάνουν το ίδιο λάθος συνεχόμενα».

Για την επιστροφή του στο ΣΕΦ: «Κάθε φορά που επιστρέφω εδώ είναι ιδιαίτερη. Πολλές καλές αναμνήσεις εδώ, επίσης και κάποιες σκληρές. Σίγουρα είναι ένα ιδιαίτερο μέρος στην καρδιά μου, όταν παίζω στο ΣΕΦ».

Για το φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού: «Είναι πολύ ταλαντούχοι φίλε, πολύ ταλαντούχοι. Έχουν ένα τρομερό γκρουπ στο παρκέ, ίδιους παίκτες που ξέρουν ήδη πως να παίζουν μαζί. Οι νέοι παίκτες πρέπει απλά να ταιριάξουν. Απλά "πηγαίνω" με την κουλτούρα που έχουν εδώ, παίζουν σκληρό μπάσκετ, είναι physical, μοιράζονται την μπάλα και αυτό είναι κάτι σταθερό για κείνους εδώ και χρόνια, για αυτό είναι πετυχημένοι».

Για το τι θυμάται από τη θητεία του στον Ολυμπιακό: «Μία από τις καλύτερες ιστορίες είναι με τον Πρίντεζη που έβαλε το τρίποντο που μας έστειλε στο Final Four (κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ). Ακόμα βλέπω την πάσα-πάσα. Έχει πλάκα το πως «μιμείται» το μπάσκετ. Την πάσα, μπορείς να τη δεις ξανά. Όταν ο Τζόρνταν είχε την μπάλα κόντρα στους Σανς, έδινε την μπάλα μέσα, του τη δίνανε έξω. Μου θυμίζει το ίδιο πράγμα. Ήταν από τις καλύτερες αναμνήσεις εκείνη τη χρονιά».

Για τη συνεργασία του με τον coach Μπαρτζώκα: «Πολύ έντονος προπονητής. Αλλά ένας προπονητής των παικτών. Είναι πολύ καλός με τους παίκτες. Επιτρέπει στους παίκτες του να παίζουν το παιχνίδι. Την ίδια ώρα προσθέτει και το δικό του κομμάτι στο παρκέ. Ακόμα θυμάμαι τα αστεία του. Μας είχε πει, ξέρω ότι είμαι στο πλάι, ότι «τρελαίνομαι» και καταργιέμαι, αλλά προσπαθώ να δουλέψω με αυτό. Απλά μην κοιτάτε στον πάγκο. Μας είχε προειδοποιήσει. Αυτό ήταν μοναδικό σε αυτόν».

Για τη συνεργασία του με τον Αταμάν και ότι πέρσι είπε ότι θα πάρει την Ευρωλίγκα και το έκανε: «Είχε πει το ίδιο πράγμα στην Εφές. Είπε ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, από την πρώτη μέρα που ήρθε. Είχε έρθει στα μισά της χρονιάς. Την αμέσως επόμενη χρονιά, που έφερε και τους παίκτες του και έκανε τη δική του ομάδα, είπε ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Συγκλονίσαμε τους πάντες, πήγαμε στο Final Four. Χάσαμε τον τίτλο από την ΤΣΣΚΑ, αλλά είπε δεν πειράζει θα κερδίσουμε τον επόμενο και το κάναμε. Είναι προφίτης».

Για το πως θα περιέγραφε τους Μπαρτζώκα και Αταμάν: «Είναι κατανοητικός. Τουλάχιστον αυτά είναι που ξέρω εγώ. Ήταν παθιασμένος. Και είναι προετοιμασμένος. Πολύ προετοιμασμένος για κάθε παιχνίδι. Για τον Αταμάν τρεις λέξεις. Ήταν έξυπνος. Όσον αφορά τους παίκτες του. Ξέρει πως να πατάει τα "κουμπιά" τους για να τους κάνει να παίζουν με τον κατάλληλο τρόπο και αυτό είναι καλό. Είναι επίσης απαιτητικός. Ξέρει τι μπορείς να κάνεις και τι μπορείς να προσφέρεις στην ομάδα. Και αν δεν είσαι σίγουρος για κάτι, είναι σε φάση: «Γιατί δεν είναι αυτό εκεί;». Και θα έλεγα νικητής. Δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από τη νίκη».

Για τους Σπανούλη και Πρίντεζη που ο Ολυμπιακός απέσυρε τη φανέλα τους: «Ο Πρίντεζης ήταν ένας τύπος που κράταγε το "φως" στα αποδυτήρια. Όταν κάποιος ένιωθε μεγάλη πίεση και όταν πήγα στην ομάδα μετά το back to back, υπήρχε μεγάλη πίεση για το τρίτο διαδοχικό ευρωπαϊκό και ο κόσμος ήθελε να κερδίζεις διαρκώς. Ο Γιώργος φρόντιζε να κρατάει το "φως" στα αποδυτήρια και να κάνεις τους παίκτες να γελάνε. Δούλευε πάρα πολύ σκληρά, αλλά όλα έμοιαζαν εύκολα για αυτόν. Δεν μπορείς να αρνηθείς το πόσο πολύ δούλευε. Ήταν ο πρώτος τύπος που θα πήγαινε να πάει να πάρει ένα ριμπάουντ, είναι ο πρώτος που θα πήγαινε να κυνηγήσει κάποιον που θα έτρεχε στο παρκέ. Θυμάμαι ότι σκεφτόμουν πολύ τον τρόπο παιχνιδιού μου, όταν η μπάλα άλλαζε κατοχή, έτρεχε όλο το παρκέ και έβαζε το λέι απ. Έλεγα ότι αν μπορούσα να το κάνω αυτό, θα μπορούσα να "κλέψω" τέσσερις πόντους στον αγώνα, αλλά ποτέ δεν το έκανα. Το θαύμαζα. Ο Σπανούλης ήταν ανταγωνιστικός. Ακόμα και στην προπόνηση, όταν έχανε η ομάδα του, μπορεί να μην έλεγε κάτι, αλλά το έβλεπες στο πρόσωπό του ότι ήταν τσαντισμένος. Το αγαπούσα αυτό σε αυτόν. Τον έβλεπα να δουλεύει και θα νόμιζε κανείς ότι στο επίπεδο που ήταν, δεν θα έδινε προσοχή στις λεπτομέρειες και όλα αυτά. Αλλά ήταν στο γυμναστήριο, ήταν στην προπόνηση, στο δωμάτιο με τα βάρη. Ότι έκανε, ήταν στο 100% και ήμουν πολύ τυχερός που είχαν την ευκαιρία να είμαι μέρος αυτής της ομάδας».

Για το αν ταιριάζει η θέση του προπονητή στον Σπανούλη: «Ναι, το πιστεύω. Ο Φρανσίσκο που είναι στην ομάδα μας, έχει δουλέψει μαζί του. Έχει να πει μόνο καλά λόγια για τον Σπανούλη, τον λάτρεψε ως προπονητή».

Για το ατύχημα που είχε με το πόδι του και υπήρχαν φόβοι μήπως το χάσει: «Έπαθα κρυοπάγημα, από μία κρυοθεραπεία. Δεν ξέρω αν ήταν κακή αντίδραση (του σώματος) ή κάποιο ελλαττωματικό μηχάνημα, αλλά εγώ ήμουν αυτός που υπέφερε. Πήγα στη Γερμανία και επέστρεψε μετά από έξι μήνες. Μετά έπεσε ο covid και τελείωσε η σεζόν. Ήταν μία τρελή περίοδος, δεν ήξερα τι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά είχα πίστη στον Θεό και πίστευα ότι θα τα καταφέρω να επιστρέψω. Είχα σκεφτεί ότι η καριέρα μου μπορεί να πέσει επίπεδο μετά από αυτό, γιατί δεν ήξερα πως θα αντιδράσω. Αλλά όπως είπα είχα πίστη, ήξερα ότι δεν ήταν τόσο σοβαρό όπως οι γιατροί είχαν πει στην αρχή».

Σοκάρει η εξομολόγηση του Μπράιαν Ντάνστον: «Παραλίγο να μου κόψουν το πόδι»
EUROLEAGUE

17:10 - 03.10.2024

Σοκάρει η εξομολόγηση του Μπράιαν Ντάνστον: «Παραλίγο να μου κόψουν το πόδι»

Ο Μπράιαν Ντάνστον εγκαινίασε το podcast των πρώην συμπαικτών του στην Εφές, Λάρκιν και Μπράιαντ και διηγήθηκε την ιστορία που παραλίγο να του ακρωτηριάσουν το πόδι εξαιτίας μιας θεραπείας που δεν του πήγε καλά...

Για τον νονό του, Κώστα Σλούκα και τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό: «Είχε μία καταπληκτική χρονιά. Σίγουρα η μεταγραφή ήταν αμφιλεγόμενη, αρκετός κόσμος, δεν ήξερε γιατί την έκανε αυτή την κίνηση. Για εκείνον ήταν μία προσωπική επιλογή. Δούλεψε και απέδειξε ότι ακόμα είναι στο κέντρο της προσοχής. Μάλλον δεν ήταν ικανοποιημένος με τον ρόλο του στον Ολυμπιακό. Προσπάθησε να βρει ένα μέρος που θα παίξει το παιχνίδι του και με τον Αταμάν το βρήκε. Δεν μπορείς να πεις πολλά όταν κέρδισε τα πάντα και θα δούμε πως θα συνεχιστεί».

Για τα μελλοντικά του σχέδια: «Δεν ξέρω, κοιτάω να το πηγαίνω χρόνο με τον χρόνο. Τώρα είμαι στη Ζαλγκίρις και θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να τους κερδίσω ένα πρωτάθλημα. Μετά από αυτό θα αποφασίσω για το τι θα κάνω μετά. Σίγουρα είμαι μεγαλύτερος και πρέπει να είμαι ρεαλιστής με κάποια πράγματα. Επίσης έχω μία οικογένεια, δεν θέλω να μετακομίζω γύρω γύρω και να αλλάζω μέρος. Δεν θέλω να είμαι σε άλλη χώρα του χρόνου, ή άλλη ομάδα. Θα δούμε στο τέλος της σεζόν. Να δούμε πως θα νιώθει το σώμα μου, το μυαλό μου».