Ο Σόουζα στο Sportal: «Ο Άρης είναι κάτι ξεχωριστό για μένα - Νιώθω ευγνώμων που βοήθησα να επιστρέψει εκεί που ανήκει»

Ούγκο Σόουζα

i

© Intime

Ο Σόουζα στο Sportal: «Ο Άρης είναι κάτι ξεχωριστό για μένα - Νιώθω ευγνώμων που βοήθησα να επιστρέψει εκεί που ανήκει»

Αλέξης Σαββόπουλος 21:35 - 22.06.2024 / Ανανεώθηκε: 21:35 - 22.06.2024

Ο Πορτογάλος κεντρικός αμυντικός θυμάται το πέρασμά του από την ομάδα της Θεσσαλονίκης και τη μετάβασή της στην κανονικότητα, μιλάει για το ελληνικό πρωτάθλημα και τη χώρα μας και οριοθετεί τον επόμενο στόχο του.

Μετά από έξι χρόνια στην Ελλάδα, ο Ούγκο Σόουζα μπορεί να αισθάνεται και λίγο συμπατριώτης μας. Ήρθε για πρώτη φορά στα μέρη μας για λογαριασμό του Άρη τον Γενάρη του 2017, όταν η ομάδα της Θεσσαλονίκης πάλευε να επιστρέψει στο φυσικό της χώρο. Όπως όλοι οι ποδοσφαιριστές που έζησαν αυτή τη μετάβαση του Άρη από τις χαμηλές κατηγορίες στην κανονικότητα της Stoiximan Super League, έτσι και ο Πορτογάλος αμυντικός θα νιώθει για πάντα αυτό το ιδιαίτερο δέσιμο με το club και τον κόσμο.

Μιλώντας στο Sportal ο Σόουζα δηλώνει έτοιμος για μια νέα πρόκληση στην καριέρα του, αναφέρεται για πρώτη φορά στην αποχώρησή του από τον Άρη, συγκρίνει την Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες που έπαιξε ποδόσφαιρο και κάνει την πρόβλεψή του για την πορεία της πατρίδας του στα γήπεδα της Γερμανίας.

Πώς ήταν τα δυο χρόνια που πέρασες στον Ιωνικό; Έμεινες την περασμένη σεζόν για να βοηθήσεις για την άνοδο αλλά δεν τα καταφέρατε.

Στον Ιωνικό μου φέρθηκαν πολύ καλά τα δυο χρόνια που ήμουν εκεί. Παρότι δεν καταφέραμε να μείνουμε στη Σούπερ Λιγκ την πρώτη μου σεζόν, έμεινα για να βοηθήσω τον Ιωνικό να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία γιατί πραγματικά πιστεύω ότι ανήκει εκεί. Έδωσα ότι είχα, πάλεψα σκληρά αλλά δεν πετύχαμε τον στόχο μας. Ήταν μια δύσκολη στιγμή για όλους, αλλά εγώ προσωπικά αισθάνομαι ότι έκανα ότι μπορούσα και τώρα είμαι έτοιμος για την επόμενη πρόκληση.

Ποιο είναι το πλάνο σου για την επόμενη χρονιά; Θα ήθελες να παραμείνεις στην Ελλάδα;

Συμπλήρωσα έξι χρόνια στην Ελλάδα και νιώθω κάπως σαν το σπίτι μου στην Πορτογαλία. Οι άνθρωποι με σέβονται και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνεχίσω εδώ.

Φέτος είδαμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το conference και το Youth Champions League. Όντας χρόνια στην Ελλάδα, πιστεύεις ότι έχει ανέβει το επίπεδο στην ελληνική λίγκα και τι χρειάζεται για να πλησιάσουμε τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα;

Στην Ελλάδα παίζουν αρκετοί καλοί παίκτες που έχουν ανεβάσει αισθητά το επίπεδο, ο τίτλος κρίθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Conference έχει βοηθήσει πολύ να αλλάξει το κλίμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο που έχει όλα τα φόντα να ανέβει επίπεδο.

Σε γνωρίσαμε στον Άρη τον Γενάρη του 2017 όταν ήρθες για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Να φανταστώ δεν μετάνιωσες ποτέ για την απόφαση που πήρες τότε.

Ο Αρης είναι κάτι ξεχωριστό για μένα. Ίσως για μένα μετά την Πόρτο είναι η ομάδα που έχει σημαδέψει την ζωή μου περισσότερο. Δεν μίλησα σχεδόν ποτέ γιατί έφυγα από τον Άρη, ενώ είχα την ευκαιρία να ανανεώσω το συμβόλαιό του για ακόμη τρία χρόνια. Δεν θέλω να το κάνω γιατί σέβομαι πολύ τους φιλάθλους, τον Πρόεδρο. Μετά από τόσα χρόνια ο Αρης παραμένει ένα ξεχωριστό club για μένα και πάντα τον παρακολουθώ. Έκανα πολλούς φίλους εκεί, όπως τον Γκάμα με τον οποίο ακόμη και σήμερα στις συζητήσεις μας, θυμόμαστε τον Άρη. Φέτος ήταν μια δύσκολη χρόνιά, αλλά όπως λέω πάντα, είναι καλό να κοιτάς πίσω τι έχεις περάσει και να προχωράς.

Ποιες στιγμές σου έχουν μείνει από το πέρασμά σου από τον Άρη και τι θυμάσαι πιο πολύ;

Ήρθα στον Άρη από τον Βέλγιο που είναι ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Όταν μου είπαν για τον Άρη ήξερα ότι είναι ένα μεγάλο club που περνούσε κάποιες δύσκολές στιγμές και ήταν στη 2η κατηγορία και το πλάνο ήταν η άνοδος. Όταν δεν επιτεύχθηκε, ήθελα να φύγω αλλά ο Πρόεδρος ήθελε να με κρατήσει για να βοηθήσω την ομάδα να επιστρέψει εκεί που πραγματικά ανήκει. Ήταν δύσκολο για μένα να αγωνιστώ ακόμη μια σεζόν στη 2η κατηγορία, αλλά όταν επιστρέψαμε στη Σούπερ Λιγκ, και μαζί και ο κόσμος και δυο σερί χρονιές βγήκαμε στην Ευρώπη, αισθάνθηκα ευγνώμων που το έζησα, που βοήθησα και εγώ και που έκανα χαρούμενο τον κόσμο που έβλεπε ξανά την ομάδα του να παίζει στα μεγάλα ντέρμπι. Στον Άρη έζησα τα πάντα. Καλές και κακές στιγμές, όπως περίπου είναι και η ζωή και το εκτιμώ απεριόριστα.

Θεωρείς ότι το club έχει κάνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και ποια είναι αυτά που χρειάζεται για να ανεβάσει το επίπεδό του;

Ο Αρης άρχισε με τον καιρό να φέρνει ονόματα με μεγάλη καριέρα και μεγάλα συμβόλαια, κάποιοι βρίσκονται ακόμη στην ομάδα. Κάποιες φορές αυτό δεν είναι αρκετό. Μερικές φορές δεν είναι απαραίτητο να φέρνεις παίκτες με μεγάλα συμβόλαια αλλά παίκτες που γνωρίζουν τι σημαίνει αυτή η ομάδα και θα παλέψουν για αυτή.

Θεωρείς ότι στον φετινό τελικό με τον Παναθηναϊκό ήταν ιδανικές συνθήκες για τον Άρη και ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για ένα τίτλο που τον θέλει τόσο πολύ;

Καταρχάς θέλω να πω ότι στην Ελλάδα τα μεγάλα παιχνίδια με τον κόσμο, όπως ένας τελικός είναι και αυτά που μένουν και πάντα η ατμόσφαιρα στα ελληνικά γήπεδα είναι αυτό που κάνει εντύπωση και στους ξένους. Συμφωνώ ότι οι συνθήκες ήταν καλές για να πάρει ο Αρης ένα τίτλο που αξίζει αλλά μετά από τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο, αυτά συμβαίνουν και πρέπει να κοιτάς μπροστά.

Έφυγες πριν από δέκα χρόνια από την πατρίδα σου και την Σπόρτινγκ, παίζοντας σε αρκετές ομάδες και σε διαφορετικές χώρες. Τι σου έχει αφήσει αυτή η διαδρομή;

Έφυγα μόλις στα 19 μου από την Πορτογαλία για να βοηθήσω την οικογένειά μου. Θεωρώ ότι βελτιώθηκα ως άνθρωπος, έγινα καλύτερος, πιο ώριμος και γνώρισα πολλές διαφορετικές κουλτούρες, σε κάθε χώρα που έπαιξα ποδόσφαιρο. Είμαι τυχερός που έζησα αυτές τις εμπειρίες. Στην Ελλάδα ειδικά δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι είμαι μακριά από την πατρίδα μου.

Τι σημαίνει για σένα η Ελλάδα; Πιστεύεις ότι εσείς οι πορτογάλοι ταιριάζετε με την κουλτούρα μας; Θα έμενες μόνιμα εδώ;

Για κάποιο λόγο οι πορτογάλοι που έχουν έρθει στην Ελλάδα, την αγάπησαν και αγαπήθηκαν. Ο Σάντος, ο Βιερίνια, ο Ζέκα, ο Σιμόες, ο Μπρούνο αλβες και τόσοι άλλοι. Ο καιρός είναι παρόμοιος, οι άνθρωποι ευγενικοί και φιλόξενοι, το φαγητό εξαιρετικό. Όλα βοηθούν στην εύκολη προσαρμογή. Όταν πήγα στο Βέλγιο ή στην Ρουμανία για παράδειγμα, δεν ήταν το ίδιο…

Στο Euro που μόλις ξεκίνησε η Πορτογαλία είναι μεταξύ των φαβορί. Πιστεύεις ότι μπορεί να φτάσει ως το τέλος;

Σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα αγωνίζονται πορτογάλοι ποδοσφαιριστές. Μπορεί να είμαστε μικρή χώρα, αλλά πολύ δυνατή στο ποδόσφαιρο. Όσοι είναι στην αποστολή μπορούν ανά πάσα στιγμή να αγωνιστούν και ο προπονητής έχει κάνει καλή δουλειά. Φυσικά και μπορούμε να κατακτήσουμε το κύπελλο αλλά υπάρχουν πολλές καλές ομάδες και δεν είναι τόσο εύκολο.

Θα είναι το τελευταίο μεγάλο τουρνουά του Κριστιάνο Ρονάλντο. Τι περιμένεις από αυτόν και τι κληρονομιά θα αφήσει στο ποδόσφαιρο της χώρας σου;

Ο Κριστιάνο είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα τι μπορούν να πετύχουν οι πορτογάλοι. Προέρχεται από μια φτωχή οικογένεια, έφυγε πολύ μικρός από τη Μαδέιρα για να ενταχθεί στις Ακαδημίες της Σπόρτινγκ. Δούλεψε σκληρά, ακόμη και όταν έγινε ο καλύτερος συνέχισε να δουλεύει για να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο. Είμαστε περήφανοι που τον έχουμε στην Εθνική. Ο ρόλος εκεί είναι σημαντικός. Είναι ο καπιτάνο, αυτός που θα παρακινήσει τους συμπαίκτες του, θα καθοδηγήσει τους νεότερους και θα μιλήσει στον προπονητή. Για μένα είναι ο καλύτερος στον κόσμο..