Ο Τζόρνταν Νουόρα στο Sportal: «Είναι μεγάλη η πρόκληση να εκθρονίσουμε τον Παναθηναϊκό - Με συνεχάρη ο Αντετοκούνμπο για τη μεταγραφή στην Έφες»

Ο Τζορνταν Νουόρα στο Sportal

Ο Τζόρνταν Νουόρα στο Sportal: «Είναι μεγάλη η πρόκληση να εκθρονίσουμε τον Παναθηναϊκό - Με συνεχάρη ο Αντετοκούνμπο για τη μεταγραφή στην Έφες»

Χρήστος Τσάλτας 23:49 - 23.09.2024

Ένα από τα πιο λαμπερά ονόματα της φετινής Euroleague αποκλειστικά στο Sportal. Ο Τζόρνταν Νουόρα μιλάει για τη μετάβαση από το ΝΒΑ στην Ευρώπη, την απόφαση που πήρε να μετακομίσει στην Αναντολού Εφές και αποκαλύπτει ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θέτει ο ίδιος.

Το φετινό καλοκαίρι οι μεγάλες κινήσεις διαδέχτηκαν η μία την άλλη στο μεταγραφικό παζάρι της Euroleague, δείγμα της διάθεσης των ομάδων να ενισχυθούν σημαντικά σε όλα τα επίπεδα, ενόψει μιας άκρως απαιτητικής και γεμάτης σεζόν που έρχεται. Η Αναντολού Εφές ακολούθησε αυτή την πεπατημένη, ρίχνοντας μια... βόμβα.

Διότι η μεταγραφή του Τζόρνταν Νουόρα έσκασε σαν κεραυνός. Από το πουθενά και χωρίς να έχει βγει προς τα έξω το παραμικρό, η ομάδα του Τίμισλαβ Μιγιάτοβιτς έκανε την κίνηση ματ, αποκτώντας τον Νιγηριανό άσο, ο οποίος έχει μακρά πορεία στα παρκέ του ΝΒΑ και μεταξύ άλλων έχει στεφθεί πρωταθλητής με τους Μιλγουόκι Μπακς, όντας συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Σέιν Λάρκιν για το «Παύλος Γιαννακόπουλος»: «Ευχαριστούμε που μας έχετε ξανά εδώ, είναι ένα τρομερό τουρνουά σε ένα πανέμορφο γήπεδο»
EUROLEAGUE

13:40 - 20.09.2024

Σέιν Λάρκιν για το «Παύλος Γιαννακόπουλος»: «Ευχαριστούμε που μας έχετε ξανά εδώ, είναι ένα τρομερό τουρνουά σε ένα πανέμορφο γήπεδο»

Ο γκάρντ της Εφές Σέιν Λάρκιν μίλησε, μεταξύ άλλων, για το τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» και την ατμόσφαιρα που περιμένει να δει στο Καλλιμάρμαρο.

Ο Νουόρα θέλει να κάνει το δικό του restart στα παρκέ, μέσα από την παρουσία του σε μια ομάδα που πάντα θέτει τον πήχη πολύ ψηλά. Η Εφές τη σεζόν που έρχεται του δίνει την ευκαιρία να ηγηθεί και ο ίδιος θέλει να την εκμεταλλευτεί στο έπακρο, δείχνοντας την ποιότητά του.

Το Sportal είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον νέο σταρ της τουρκικής ομάδας, στο περιθώριο της παρουσίας της Εφές στην Αθήνα για το τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος». Δίχως ίχνος βεντετισμού και με πολύ καλή διάθεση ο εκρηκτικός άσος απάντησε σε όλα, σε μια συζήτηση γεμάτη ατάκες.

Από την δύσκολη απόφαση να αφήσει το ΝΒΑ, μέχρι τους (υψηλούς) στόχους του με την Αναντολού Εφές και από τις συζητήσεις με Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο στη νοοτροπία με την οποία θα βρεθεί στα παρκέ της Euroleague.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ο λόγος στον απόλυτο πρωταγωνιστή, τον Τζόρνταν Νουόρα...

Η πρώτη ερώτηση είναι, μπορείς να μας πας πίσω στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την ομάδα; Όταν ακούσαμε για τη μεταγραφή σου στην Αναντολού Εφές ήταν σαν... σοκ για τους φιλάθλους. Πώς ήταν η διαδικασία των διαπραγματεύσεων;

«Θα έλεγα ότι συνέβη πολύ γρήγορα. Εγώ ήθελα μια αληθινή ευκαιρία να παίξω σημαντικά λεπτά σε μια ομάδα που θέλει να πετύχει στόχους, που είναι ο τίτλος. Παίζοντας εδώ στην Εφές θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη ευκαιρία για μένα και ακόμα το πιστεύω. Είμαι τρομερά ενθουσιασμένος για αυτή την ευκαιρία. Μίλησα με κάποιους παίκτες από την ομάδα, μίλησα με τον Τόμι (Τόμισλαβ Μιγιάτοβιτς). Άκουσα όλα όσα έπρεπε να ακούσω. Προφανώς το να είμαι σε μια πολύ ωραία πόλη. Η Τουρκία είναι εξαιρετική. Ένιωσα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για μένα ώστε να δώσω αυτή την ευκαιρία και να δω πώς θα πάνε τα πράγματα».

Πόσο εύκολη απόφαση ήταν για σένα να αφήσεις το ΝΒΑ και να έρθεις στο εξωτερικό, παίζοντας για πρώτη φορά σε μια ομάδα Euroleague, όπως η Αναντολού Εφές;

«Ήταν δύσκολη απόφαση. Προφανώς κοιτάζοντας πίσω για το τι έπρεπε να κάνω, είτε να μείνω είτε να φύγω, θεωρώ ότι έκανα το καλύτερο για μένα, την οικογένειά μου, την καριέρα μου. Ήταν η σωστή απόφαση που πήρα και είμαι ενθουσιασμένος για τη σεζόν που έρχεται».

Ποια είναι η νοοτροπία σου ενόψει της σεζόν που έρχεται; Έχεις το σκεπτικό να φτιάξεις τους αριθμούς σου και να επιστρέψεις στο ΝΒΑ ή να μείνεις εδώ και να χτίσεις τη δική σου κληρονομιά στην Euroleague;

«Δεν το είχα σκεφτεί μέχρι τώρα για να είμαι ειλικρινής. Για μένα το πιο σημαντικό είναι να παίξω μπάσκετ και τότε είτε το ΝΒΑ, είτε η Ευρώλίγκα, είτε οτιδήποτε έρθει στο δρόμο μου θα ρίξω τις γέφυρες όταν έρθει εκείνη η στιγμή. Τώρα έχω εστιάσει στο να είμαι παρών για την ομάδα μου και να προσπαθήσω να κερδίσω έναν τίτλο εδώ».

Είδαμε στα παιχνίδια προετοιμασίας πως η μετάβασή σου από το ΝΒΑ στην Ευρώπη ήταν αρκετά ομαλή. Ήσουν ο ηγέτης της ομάδας σου στο παρκέ, προσπάθησες να κάνεις τη δική σου δήλωση στο παρκέ. Πώς ήταν η μετάβασή σου συνολικά;

«Είναι καλή. Ακόμα προσαρμόζομαι. Υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην προετοιμασία, αλλά είναι καλά τα πράγματα μέχρι στιγμής. Έχω σπουδαίους συμπαίκτες και προπονητές που με βάζουν στη σωστή θέση. Ακόμα προσπαθώ να μάθω τους κανονισμούς της FIBA, είναι κάπως διαφορετικοί. Ευτυχώς έχω παίξει με τη Νιγηρία όταν ήμουν νεότερος, απέναντι σε ευρωπαϊκές χώρες σε παγκόσμια πρωταθλήματα και αυτό με βοήθησε. Προσπαθώ να επαναφέρω τα πράγματα και να βρω την ταχύτητά μου. Είναι καλό που είχα αυτά τα φιλικά. Τα παιχνίδια αυτά με προετοίμασαν για τη σεζόν».

Τι έχεις δει για το επίπεδο ανταγωνισμού στην Ευρώπη;

«Το επίπεδο ανταγωνισμού είναι τρομερά υψηλό. Εδώ το βασικό κόνσεπτ έχει να κάνει με την ομαδικότητα σε άμυνα και επίθεση. Αλλάζει κάπως αλλά είναι καλό. Θα με βοηθήσει να γίνω καλύτερος παίκτης».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο άλμα για σένα, μιλώντας για το παιχνίδι σου, όσον αφορά την προετοιμασία της Αναντολού Εφές;

«Το μεγαλύτερο άλμα μου είναι ότι ακόμα προσαρμόζομαι στους κανόνες του παιχνιδιού. Μέρα με τη μέρα γίνομαι καλύτερος. Ελπίζω να συνεχίζω να γίνομαι καλύτερος και να ανταγωνίζομαι για το πρωτάθλημα».

Στο ΝΒΑ ήσουν παίκτης της 2nd unit κατά τη διάρκεια της καριέρας σου. Τώρα ο ρόλος σου θα είναι διαφορετικός. Τώρα ο κόουτς Μιγιάτοβιτς θέλει να είσαι ένας από τους ηγέτες της ομάδας. Πόσο άνετα νιώθεις σε αυτόν τον ρόλο;

«Νιώθω πολύ άνετα σε αυτόν τον ρόλο. Στο ΝΒΑ δεν είχα πραγματική ευκαιρία γι αυτό. Αυτός είναι ένας καλός λόγος που τόσοι καλοί παίκτες είναι εκτός ΝΒΑ. Έχοντας αυτή την ευκαιρία να δω τον εαυτό μου σαν ηγέτη είναι κάτι που ήμουν και στο Κολέγιο σε μια πολύ καλή ομάδα. Τώρα θέλω να κάνω ένα βήμα μπροστά το παιχνίδι μου εντός και εκτός παρκέ».

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τον Τζόρνταν Νουόρα φέτος;

«Θα είναι μια διασκεδαστική σεζόν. Ελπίζω να κάνω αυτό που χρειάζεται για να βοηθήσω την ομάδα να κερδίζει, να σκοράρω πολύ. Θα είναι... ηλεκτρισμένα κάποιες φορές. Θα προσπαθήσω να τα δώσω όλα στην άμυνα να συμβάλλω και στην επίθεση. Ελπίζω να μπορέσει η Εφές να διεκδικήσει τον τίτλο;»

Ας μιλήσουμε για το καλοκαίρι. Είχες κάποια άλλη πρόταση ή επαφή με ομάδα της Ευρωλίγκα; Και όσον αφορά το ΝΒΑ υπήρχε πρόταση που δεν ταίριαζε σε σένα;

«Σίγουρα υπήρχαν κι άλλες ευκαιρίες και κάποια μέρη τόσο στο ΝΒΑ, όσο και στην Ευρώπη. Όταν ήρθε η πρόταση από την Εφές ήταν αυτό που πραγματικά κοιτούσα. Ξέρω κάποιους παίκτες στην ομάδα. Δεν ήξερα πολλά για την Ευρωλίγκα μέχρι να κάνω τη μετάβαση. Σίγουρα είχα ευκαιρίες να πάω σε άλλες ομάδες, αλλά εδώ ένιωθα ότι ήταν η καλύτερη ευκαιρία για μένα, την οικογένειά μου και την καριέρα μου».

Πώς περιγράφεις τη συνεργασία σου με τον Σέιν Λάρκιν;

«Είμαι τρομερά ενθουσιασμένος. Είναι εκτός λόγω διαστρέμματος αλλά ανυπομονώ να τον φέρουμε στο παρκέ και πάλι να παίξει μαζί μας. Θεωρώ ότι θα έχουμε παιχνίδια που θα συνεργαζόμαστε άψογα ο ένας με τον άλλο Όταν θα είμαστε στο παρκέ μαζί ο ένας θα παίρνει πίεση από τον άλλο. Και οι δύο είμαστε σκόρερ και θα έχουμε καλή ομάδα, ειδικά με τα άλλα κομμάτια που έχουμε. Είμαι ενθουσιασμένος που θα παίξω μαζί τους και θα δούμε τι θα κάνουμε. Είναι ένας θρύλος εδώ στην Ευρώπη».

Κάνατε πολλές ενδιαφέρουσες κινήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Προσπαθήσατε να κάνετε step up. Πού θα θέλατε να θέσετε τον πήχη για τη νέα σεζόν στην Ευρωλίγκα;

«Ο πήχης για εμάς φτάνει στα πλέι οφ. Ο απόλυτος στόχος είναι να επιστρέψουμε στη διεκδίκηση του τίτλου. Πριν έρθω εδώ η Εφές ήταν back to back κάτοχος του τίτλου, κάτι πολύ οικείο με μένα να κάνω τη δουλειά και άλλους παίκτες να κάνουν τη δουλειά και αυτό θεωρώ θα μας φέρει και πάλι σε αυτή τη θέση».

Προφανώς για να κερδίσετε τον τίτλο στην Euroleague θα πρέπει να εκθρονίσετε τους πρωταθλητές, τον Παναθηναϊκό. Νιώθεις έτοιμος για αυτή την πρόκληση;

«Αναμφίβολα νιώθω έτοιμος για την πρόκληση. Αυτό που κάνει ενδιαφέρουσα την Ευρωλίγκα είναι πως για τον τίτλο είναι ένα παιχνίδι. Όποιος είναι καλύτερος εκείνη τη μέρα θα κερδίσει τον τίτλο. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και όταν έρθει η ώρα να κάνουμε τη δουλειά».

Αυτό το καλοκαίρι ήρθαν πολλοί παίκτες του ΝΒΑ στην Ευρωλίγκα. Εσύ είσαι ένα παράδειγμα. Ο Τσεντί Οσμάν επέστρεψε, ο Εβάν Φουρνιέ επέστρεψε στην Ευρώπη. Πολλοί παίκτες ήρθαν. Θεωρείς ότι το μπάσκετ στην Euroleague είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και έχει κερδίσει τον σεβασμό του κόσμου;

«Η Ευρωλίγκα έχει πάντα τον σεβασμό της μπασκετικής κοινότητας. Οταν είχες το δίλημμα ΝΒΑ ή Ευρώπη έλεγες πρώτα το ΝΒΑ και μετά στη δεύτερη θέση την Ευρωλίγκα. Είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο ο ανταγωνισμός, κάποιο από το καλύτερο μπάσκετ στον κόσμο. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο ωραία απ' ότι στο ΝΒΑ Λόγω του κόσμου που είναι εδώ. Δεν το έχω εξερευνήσει ακόμα αλλά είμαι τρομερά ενθουσιασμένος γι αυτό. Η Ευρωλίγκα έχει κερδίσει τον σεβασμό του κόσμου, κάτι που βλέπεις συνέχεια. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ καλά».

Μίλησες με τον Γιάννη ή τον Θανάση για την Ευρωλίγκα;

«Μίλησα λίγο μαζί τους. Τους είδα όταν πήγα στο Μιλγουόκι. Μετά τη μεταγραφή μου έστειλαν συγχαρητήρια. Ξέρω κάποια πράγματα από αυτούς, ο Ελάιζα (Μπράιαντ) ήταν στο Μιλγουόκι εκείνη την περίοδο. Έχω παίξει με κάποιους παίκτες».

Είσαι πρωταθλητής ΝΒΑ, ήσουν στους Μπακς όταν πήραν το πρωτάθλημα. Ο Ελάιζα Μπράιαντ ήταν κι αυτός στην ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα. Εκείνη η εμπειρία του πρωταθλητισμού πόσο ευεργετική ήταν για σένα και τι κουβάλησες από τότε;

«Ήταν τρομερά ευεργετική. Ειδικά το να είμαι σε μια ομάδα με πολλούς βετεράνους παίκτες, έπαιρνα κομμάτια από τον καθένα. Όλοι αυτοί οι ηγέτες από την ομάδα με βοήθησαν να αναπτυχθώ και να είμαι επαγγελματίας στο υψηλότερο επίπεδο. Το να κερδίσω το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ είναι κάτι που με κάνει ευγνώμων για πάντα και το αναγνωρίζει ο κόσμος. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που είχα».

Σχετικά με τη σεζόν που έρχεται, υπάρχει κάποιος αντίπαλος για τον οποίο ανυπομονείς;

«Από τότε που είμαι εδώ, δεν ξέρω τι να περιμένω, αλλά απ' όσα έχω ακούσει ανυπομονώ να παίξω κόντρα στην Φενέρμπαχτσε. Είναι το ντέρμπι της Κωνσταντινούπολης προφανώς. Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό επίσης, έχω ακούσει πως ο κόσμος της Παρτιζάν και του Ερυθρού Αστέρα είναι τρελός και ανυπομονώ να δω αυτές τις ατμόσφαιρες. Είμαι ενθουσιασμένος που θα έχω αυτή την ευκαιρία».

Κάποιος συγκεκριμένος παίκτης που ανυπομονείς να μαρκάρεις στη σεζόν;

«Είμαι έτοιμος για όλα. Είμαι έτοιμος να δω ποιο είναι το διακύβευμα και να παίξω όλους τους σπουδαίους αντιπάλους εδώ».

Εάν έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε όταν τελειώσει η σεζόν, ποιο αποτέλεσμα θα σε αφήσει ικανοποιημένο σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο;

«Το πιο σημαντικό είναι να αναπτυχθώ εγώ σαν παίκτης. Εάν μπορώ να μπορώ να γίνω καλύτερος θα είμαι χαρούμενος. Όσον αφορά την ομάδα θα είμαι χαρούμενος να κερδίσουμε τον τίτλο».

Προτιμάς το βραβείο του MVP ή του MVP του Final 4;

«Final 4 MVP σίγουρα».

Και το πρωτάθλημα φαντάζομαι...

«Και το πρωτάθλημα, ναι».

Μπορούμε να περιμένουμε τον Τζόρνταν Νουόρα να είναι πρώτος σκόρερ στην Ευρωλίγκα;

«Δεν είμαι σίγουρος. Φαντάζομαι ότι θα είμαι ένας από τους πρώτους σκόρερ σίγουρα!»

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!