Ο Ζερβουλάκος αφηγείται στο Sportal την εμπειρία στο Βερολίνο: «Η Άλμπα εξελίσσεται, ο Σίκμα ήταν ο πλέι μέικερ»

Ο Ζερβουλάκος αφηγείται στο Sportal την εμπειρία στο Βερολίνο: «Η Άλμπα εξελίσσεται, ο Σίκμα ήταν ο πλέι μέικερ»

Γιάννης Πάλλας 13:41 - 06.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:56 - 14.08.2024

Ο προπονητής Παναγιώτης Ζερβουλάκος παρακολούθησε για δυο εβδομάδες το πρόγραμμα δουλειάς της Άλμπα Βερολίνου πλάι στον Ίσραελ Γκονζάλες και καταθέτει στο Sportal την άποψη του – Πόσο σημαντικός ήταν για την ομάδα ο Λουκ Σίκμα που ήρθε στον Ολυμπιακό

Την εμπειρία του από τις δυο εβδομάδες που παρέμεινε δίπλα στον Ίσραελ Γκονζάλες της Άλμπα Βερολίνου μοιράζεται με το Sportal, ο προπονητής Παναγιώτης Ζερβουλάκος. Ένας προπονητής που έχει δουλέψει πολύ στις μικρές κατηγορίες και παρότι είχε συμφωνήσει πρόσφατα με μια ομάδα που του έκανε πολύ καλή οικονομικά πρόταση, εκείνος την αρνήθηκε για να ζήσει το «όνειρο της Άλμπα»!

Τελικά από το προπονητικό επιτελείο του Χαρίλαου Τρικούπη, μπήκε για λίγο στο stuff του Ίσραελ Γκονζάλες και το απόλαυσε. «Πράγματι, είχα συμφωνήσει για να εργαστώ καθώς δέχθηκα μια πολύ καλή πρόταση από μια πολύ καλή ομάδα, τον Χαρίλαο Τρικούπη, αλλά ήταν πολύ μεγάλο το δέλεαρ του να βρεθώ δίπλα σε μια ομάδα όπως η Άλμπα Βερολίνου και να ζήσω από κοντά το «χτίσιμο» της στην αρχή της σεζόν» υποστήριξε.

Ο άνθρωπος που του άνοιξε την πόρτα της Γερμανικής ομάδας ήταν ο τεχνικός διευθυντής Χιμάρ Οτζέντα, που γνωρίζει καλά τη δουλειά του «σκάουτινγκ» και της ανακάλυψης ταλαντούχων παικτών.

Η Άλμπα συνεργάστηκε άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια με παίκτες όπως ο Γκεντράιτις, ο Φιοντέκιο και ο Γκριγκόνις. Παλιότερα, στη Γκραν Κανάρια βοηθήθηκαν και έκαναν το βήμα παραπάνω παίκτες όπως ο Ταβάρες, ο Κούριτς και ο Κάρολ, όπως και ο Όσκαρ Ντα Σίλβα που πήγε στην Μπαρτσελόνα.

- Αλήθεια ποια είναι η εντύπωση που σχημάτισες για την Άλμπα Βερολίνου;

«Η Άλμπα είναι μια ομάδα που προσπαθεί να αναπτύξει και να εξελίξει τους Γερμανούς ππαίκτες. Αυτό το προσπαθεί, πατώντας πάνω σε μια φιλοσοφία που ξεκίνησε επί των ημερών του Αϊτο Γκαρσία Ρενέσες με τον Χιμάρ Οτζέντα ως τεχνικού διευθυντή, μ’ ένα επιτελείο που ήρθε στην Άλμπα από τη Γκραν Κανάρια. Με τεχνογνωσία να χτίζουν ομάδες με νεαρούς παίκτες, που έχουν ατομικό ταλέντο. Προσέχουν πολύ τα ατομικά στοιχεία, την ατομική ποιότητα, το σουτ σε συνδυασμό με τις επιθετικές άμυνες, για να έχουν περισσότερη ταχύτητα και να πάνε σε πολλές κατοχές. 

Πάνω σ’ αυτό το μοντέλο προσπαθούν να παράξουν πολλούς παίκτες. Εκεί, έβαλαν τις βάσεις τους μπασκετικά ο Τίμαν, ο Μαοντό Λο, παλιότερα τα αδέρφια Βάγκνερ που αγωνίζονται στο ΝΒΑ και πλέον ο Ολίντε. Με αυτό τον τρόπο καταφέρανε να επιστρέψουν στους τίτλους μετά το 2017 κατακτώντας τρία πρωταθλήματα και δυο κύπελλο».

«Η Άλμπα είναι η ομάδα με το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στην Euroleague»

- Ποια είναι η επίδραση του προπονητή Γκονζάλες στην ομάδα της Άλμπα;

«Πρόκειται για έναν προπονητή που στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τον Πάμπλο Λάσο και τον Πέδρο Μαρτίνεθ (στη Γκραν Κανάρια). Η Άλμπα με τον Γκονζάλες έχει σταθερά 11-12 νίκες στην Euroleague. Έχει καταφέρει με το μπάσκετ που παίζει να κερδίσει ομάδες με μεγάλα μπάτζετ, όπως η Αρμάνι και η Παρτίζαν. Τη φετινή σεζόν έχουν κάνει ανανέωση. Είναι η ομάδα της Euroleague με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας και με τις φετινές ανανεώσεις στο ρόστερ έχουν ρίξει κι άλλο το μέσο όρο ηλικίας. Φέρανε αρκετά νέα πρόσωπα και θέλουν να χτίσουν την ομάδα της επόμενης τριετίας. 

Ο Γκονζάλες από αυτό που είδα εγώ στην προπόνηση έχει τρομερή μεταδοτικότητα σ’ αυτό που κάνει. Τα περισσότερα παιδιά έχουν κίνητρο και πιστεύω ότι αυτή η ομάδα ίσως θα μπορούσε να είναι στις θέσεις 8-12. Βέβαια, ο κόουτς ξέρει ότι είναι δύσκολο να πλασαριστεί στην 8αδα, γιατί έχει πολλούς νέους παίκτες».

- Στις δυο εβδομάδες που παρακολούθησες το πρόγραμμα της Άλμπα ποια θεωρείς ότι είναι η φιλοσοφία που διέπει το κλαμπ;

«Έχουν ένα μοντέλο όπου ο ανθρώπινος παράγοντας τους ενδιαφέρει. Οι ανθρώπινες σχέσεις, το κλίμα, το περιβάλλον, δεν υπάρχει πίεση για το αποτέλεσμα. Δουλεύουν με ένα διαφορετικό τρόπο από ότι οι περισσότερες ομάδες στην χώρα μας. Και μου το ανέλυσε αυτό ο κόουτς Γκονζάλες. Κάνουν μια πολύ μεγάλη προπόνηση την ημέρα. Ξεκινάνε στις 9.30 το πρωί, όπου πηγαίνουν στο γήπεδο. Μέχρι τις 11.00 δουλεύουν ατομικά με τους γυμναστές και τους προπονητές πάνω στην ενδυνάμωση και την ατομική τεχνική και τακτική. Ντρίμπλες, σουτ και συνεργασίες δυο ατόμων. 

Μετά από τις 11:00 μέχρι τη 13:00 γίνεται το βασικό κομμάτι της προπόνησης. Εκεί ο Γκονζάλες χτίζει την ομάδα και βάζει αυτό που θέλει στο παιχνίδι της. Τέλος από τη 13:00 μέχρι τις 14:00 δουλεύουν οι παίκτες πολύ στο σουτ και ολοκληρώνεται με αυτό τον τρόπο το καθημερινό πρόγραμμα. Όπως μου εξήγησε ο κόουτς Γκονζάλες τον ενδιαφέρει ο παίκτης να πηγαίνει με μεγάλη ενέργεια στην προπόνηση και να μην έχει κούραση. Θέλει φουλ ενέργεια το πρωί και ένταση ώστε να κάνει καλή προπονηση».

- Ανέλυσε μου λίγο τον κόουτς Γκονζάλες, όπως τον έζησες.

«Τον παρακολουθούσα δυο χρόνια μέσα από την Euroleague και μου έκανε εντύπωση ότι μπορούσε με χαμηλό μπάτζετ να πηγαίνει σε υψηλά σκορ κάνοντας μεγάλες νίκες στη διοργάνωση. Είχε συνοχή στο παιχνίδι του σε άμυνα και επίθεση. Ήθελα, λοιπόν, να δω πως δουλεύει στην προπόνηση. Είναι ήρεμος και η φιλοσοφία του είναι της άποψης ότι οι παίκτες πρέπει να μαθαίνουν μέσα από τα λάθη τους. Μιλώντας ήρεμα και χωρίς να τους κατσαδιάζεις. Πιστεύει πολύ στη δύναμη της προπόνησης όπως όλοι οι μεγάλοι προπονητές και θεωρεί πως αν δουλεύεις πολύ το αποτέλεσμα θα έρθει. Επιπλέον, η Άλμπα είναι μια ομάδα όπου δεν στοχεύουν στο άμεσο αποτέλεσμα. Προσπαθούν να βγάζουν παίκτες να παράγουν αθλητές παίζοντας παράλληλα ελκυστικό μπάσκετ, γιατί αυτό αρέσει στον κόσμο».

«Δημιουργούν το «Bubble of happiness», ένα περιβάλλον ευτυχίας»!

- Τι εικόνα σχημάτισες για όσα βίωσες στην Άλμπα κατά το διάστημα της παρουσίας σου στην ομάδα;

«Θεωρώ ότι απέχουμε αρκετά στο κομμάτι της νοοτροπίας με τους Γερμανούς. Κυρίως θα έλεγα εγώ του περιβάλλοντος και του πως χτίζεται μια ομάδα. Υπάρχει υπομονή, ηρεμία και όλο το stuff δουλεύει πάνω στο κάθε κομμάτι ο καθένας ξεχωριστά γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνει. Μάλιστα, χρησιμοποιούν μια έκφραση, το «Bubble of happiness» δηλαδή, δημιουργούν οι ίδιοι ένα περιβάλλον ευτυχίας. Πάνε σινεμά όλοι μαζί, πέρα από την προπόνηση και το αγωνιστικό κομμάτι. Έτσι είναι χτισμένη η φιλοσοφία τους. 

Παράλληλα, η Άλμπα συνεργάζεται και με Πανεπιστήμια πάνω σε μελέτες για όλα τα αθλήματα. Είναι ένας οργανισμός που συνεχώς εξελίσσεται. Τους ενδιαφέρουν και άλλα κομμάτια πέρα από το μπάσκετ. Ακουμπάνε στην κοινωνία. Παράλληλα, κάνανε πρόοδο και στο Γυναικείο μπάσκετ, καθώς κατάφεραν και έφτασαν στην Α1 Γερμανίας στο Γυναικείο. Είναι η μοναδική ομάδα με Ανδρική και Γυναικεία ομάδα στην Α1 σε όλη τη Γερμανία».

«Όλα τα συστήματα ξεκινούσαν από τον Σίκμα, βασικό να δουν πως λειτουργούν χωρίς εκείνον»!

- Κλείνοντας πες μας τη γνώμη σου και για τον Σίκμα για τον οποίο θα συζήτησες σίγουρα, από τη στιγμή που ήρθε στον Ολυμπιακό. Τι λένε;

«Οι αριθμοί του Σίκμα κάθε χρόνο είναι φωτοτυπία! Απλά την περσινή σεζόν στο δεύτερο γύρο είχε μια πτώση στην Euroleague και το πρωτάθλημα. Ωστόσο, πιστεύουν πραγματικά ότι χάσανε το πιο βασικό τους εργαλείο, ήταν στην ουσία ο πλέι μέικερ της ομάδας. Όλα τα συστήματα ξεκινούσαν από τον Σίκμα, όλες οι πρώτες πάσες. Αυτός κατεύθυνε την επίθεση, γι’ αυτούς είναι πολύ βασικό κεφάλαιο να δουνε πως μπορούν να τα λειτουργήσουν πλέον όλα χωρίς αυτόν ή να τα αλλάξουν εντελώς σε ότι αφορά το παιχνίδι τους. 

Ο Ουόκαπ στο Sportal: «Δεν με πείραξε η απόφαση του Σλούκα - Θα μου άρεσε να είμαι πεζοναύτης» (vid)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

10:15 - 06.10.2023

Ο Ουόκαπ στο Sportal: «Δεν με πείραξε η απόφαση του Σλούκα - Θα μου άρεσε να είμαι πεζοναύτης» (vid)

Ο Τόμας Ουόκαπ έδωσε την πρώτη μεγάλη του συνέντευξη της φετινής σεζόν, με τον διεθνή γκαρντ του Ολυμπιακού να μιλάει για την αγωνιστική περίοδο που ξεκίνησε, τον Κώστα Σλούκα, την εκπαίδευση των... πεζοναυτών και πολλά ακόμα!

Τώρα που ήρθε στον Ολυμπιακό, επειδή είναι πολύ πιθανό να μην έχει την ίδια δυνατότητα να δημιουργεί, καθώς υπάρχουν δημιουργοί και άμυνα δεν είναι τόσο κινητικός στο 4, ίσως φανεί σε πολλές περιπτώσεις πιο χρήσιμος και στο 5. Γιατί μπορεί να δώσει ποιότητα».