Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν στο Sportal: «Με τον Αταμάν πρέπει να κερδίσεις τον χρόνο σου στο παρκέ, όποιος κι αν είσαι»

Ηλίας Λαλιώτης 13:34 - 02.10.2024 / Ανανεώθηκε: 13:45 - 02.10.2024

Η νέα σεζόν στην EuroLeague ξεκινά και ο Ομέρ Γιουρτσεβέν αναλύει στο Sportal τους στόχους του με τον Παναθηναϊκό, αλλά και τη νοοτροπία νικητή του Εργκίν Αταμάν.

Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν είναι ένα από τα τρία νέα πρόσωπα που θα έχει ο Παναθηναϊκός AKTOR σε αυτό το ξεκίνημα της EuroLeague για τη σεζόν 2024-25.

Ο Τούρκος σέντερ μετά από μια 8ετία στις ΗΠΑ επιστρέφει στην Ευρώπη για να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο, να δείξει τι αξίζει, αλλά και να βελτιωθεί, όπως ο ίδιος παραδέχεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sportal, κατά τη media day της πράσινης ΚΑΕ.

Ο Γιουρτσεβέν μιλάει για το μυστικό επιτυχίας του Εργκίν Αταμάν, αλλά και τον ξεκάθαρο τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τους παίκτες του, ενώ θεωρεί κλειδί για τον Παναθηναϊκό να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που θα αντιμετωπίσει ως πρωταθλητής Ευρώπης, ώστε να επαναλάβει τον περσινό θρίαμβο.

Δείτε τη συνέντευξη του Ομέρ Γιουρτσεβέν στο Sportal:

Γεια σου Ομέρ. Επιστρέφεις στην Ευρωλίγκα μετά από αρκετά χρόνια στο NBA. Πως νιώθεις να είσαι πλέον μέλος αυτής της μεγάλης ιστορίας που έχει ο σύλλογος;

«Εκπληκτικά! Ειδικά μετά την περσινή χρονιά ο κόσμος έχει προσδοκίες. Και είναι υπέροχο συναίσθημα να περιμένει ο κόσμος να κερδίσεις τα πάντα».

Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από τους νέους σου συμπαίκτες; Και ειδικά πως νιώθεις να παίζεις μαζί με τον Κώστα Σλούκα; Φαίνεται σαν να έχεις πολύ καλή σύνδεση μαζί του στο παρκέ από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια που σας είδαμε στην Κύπρο.

«Ναι, ναι, νιώθω ότι επικοινωνούμε. Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική, ειδικά στο παιχνίδι μας που έχει πολύ πικ εν ρολ. Έχει μεγάλη εμβέλεια στην πάσα του. Αν ο παίκτης από την αδύναμη πλευρά έρθει πάνω μου θα βρει τον παίκτη στη γωνία, αν όχι θα με βρει με λόμπα. Έχει τρομερό χρονισμό στην πάσα. Είναι κάτι που έρχεται με την εμπειρία. Είχε πολλούς διαφορετικούς ψηλούς με τους οποίους συνεργαζόταν. Πέρυσι το έκανε με τον Ματίας (σ.σ. Λεσόρ). Αλλά όλοι οι συμπαίκτες μου είναι εκπληκτικοί. Συναγωνιζόμαστε πολύ σκληρά στην προπόνηση. Παλεύουμε και αυτό θα φανεί όταν ξεκινήσουμε την EuroLeague».

Πιστεύεις ότι μπορείς να βελτιώσεις το παιχνίδι σου εδώ στον Παναθηναϊκό;

«Οπωσδήποτε! Και νομίζω ότι ο αγωνιστικός χρόνος είναι το κλειδί για αυτό. Και το σημαντικό με τον Αταμάν είναι πως πρέπει να κερδίσεις τον χρόνο σου. Και το να παίζεις καλά είναι ο μόνος λόγος για να παίζεις. Δεν πρόκειται να σου δώσουν τον τίτλο της EuroLeague φέτος επειδή τον κέρδισες πέρυσι. Πρέπει να τον κερδίσεις από την αρχή. Είναι πολύ ξεκάθαρος ο Αταμάν σχετικά με αυτό».

Έχεις ζήσει τον Εργκίν Αταμαν. Ποιο θεωρείς είναι το μυστικό της μεγάλης του επιτυχίας;

«Η πειθαρχία νομίζω. Αν έπρεπε να το πω με μια λέξη αυτή θα ήταν. Αλλά υπάρχουν διάφοροι τομείς φυσικά που δίνει σημασία. Νομίζω είναι εξαιρετικός παρατηρητής. Ειδικά σχετικά με όσα συμβαίνουν μέσα στο παρκέ. Αλλά επίσης και με όσα συμβαίνουν με τους παίκτες. Κάνει τέλεια δουλειά παρατηρώντας όλες τις καταστάσεις. Και παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Φυσικά, οι επιτυχίες του μιλούν από μόνες τους».

Τι στιλ μπάσκετ να περιμένουμε να δούμε από τον Παναθηναϊκό γενικότερα, αλλά και από εσένα συγκεκριμένα;

«Η μεγάλη ενέργεια θα είναι κλειδί. Θα είμαστε ανταγωνιστικοί, σκληροί. Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορώ να πω, αλλά με λίγες λέξεις θα είμαστε αντγωνιστικοί. Νομίζω όλοι θα θέλουν να δείξουν την επιθετικότητά τους, το μαχητικό πνεύμα στο παρκέ. Αυτό θα είναι το κλειδί».

Για πρώτη φορά βίωσες ένα παιχνίδι μπροστά στον κόσμο του Παναθηναϊκού στα φιλικά στην Κύπρο. Πώς φαντάζεσαι το πρώτο σου παιχνίδι στο γεμάτο ΟΑΚΑ:

«Θα είναι εκπληκτικά. Δεν θέλω να το φανταστώ. Θέλω να το νιώσω. Δεν θέλω να κάνω σκέψεις για αυτό πριν. Θέλω να το δω, να το ζήσω και να νιώσω αυτές τις στιγμές. Γιατί έχω ακούσει σπουδαία πράγματα γι' αυτό. Αλλά επίσης ανυπομονώ για το παιχνίδι μας στο ανοικτό γήπεδο. Γιατί στο ΟΑΚΑ μπορεί να έρθουν 20-25.000 κόσμος, αλλά εκεί θα είναι 35.000 (σ.σ. η συνέντευξη έγινε πριν το ματς στο Καλλιμάρμαρο). Οπότε ανυπομονώ και γι' αυτό, θα είναι πολύ έντονο και διασκεδαστικό».

Έχεις δει βίντεο με τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού;

«Ναι, φυσικά. Έχω παίξει στην Ευρωλίγκα για δύο χρόνια, οπότε έχω μια ιδέα, αλλά η τελευταία χρονιά ήταν διαφορετική».

Οι φίλαθλοι ζητούν το back to back στην Ευρωλίγκα. Ποια θα είναι τα σημεία κλειδιά κατά τη διάρκεια της σεζόν ώστε να το καταφέρετε;

«Νομίζω ότι θα είναι η προσαρμογή. Κάθε σεζόν φέρνει κάτι διαφορετικό. Κάθε σεζόν έχει και διαφορετικές προκλήσεις. Θα πρέπει λοιπόν να προσαρμοστούμε και να ξεπερνάμε το ένα μετά το άλλο τα εμπόδια. Αυτό νομίζω ήταν και το σημαντικό την περσινή χρονιά. Η ομάδα είχε εμπόδια, στο ξεκίνημα της χρονιάς υπήρχαν αμφιβολίες. Αλλά έμειναν ενωμένοι και ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο μέχρι την κατάκτηση του τίτλου».

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τη ζωή στην Ελλάδα μέχρι τώρα, τις λίγες ημέρες που είσαι εδώ;

«Είναι εκπληκτικά. Πήγα στην Αθήνα για να βγάλω βίζα για την Κύπρο. Πέρασα χρόνο εκεί, πήγαμε στο Κόστα Ναβαρίνο, ήταν πολύ ωραία. Κυρίως ήμουν στην Κηφισιά, είναι εκπληκτική περιοχή, είναι ωραίο να περπατάς εκεί. Τη βρήκα πολύ παρόμοια με την Κωνσταντινούπολη και τους πολυσύχναστους δρόμους που έχει. Διαφορετικά από τις ΗΠΑ, όπου έζησα τα τελευταία 8 χρόνια. Πολύ διαφορετικά από άποψη κουλτούρας και λατρεύω την πολυκοσμία, αυτή την ενέργεια. Οπότε ήταν εκπληκτικά».