Η Σελέν Ερντέμ αποκλειστικά στο Sportal: «Ως γυναίκα θα κάνω τα πάντα για να φτάσω στην κορυφή» (vid)

Νικόλ Πλουμιστού 12:00 - 03.12.2024

Η Τουρκάλα προπονήτρια της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννενα, Σελέν Ερντέμ, στην πρώτη της συνέντευξη στην Ελλάδα, κάνει «κατάθεση» ψυχής στο Sportal.

Η Σελέν Ερντέμ έχει ξεχωρίσει στον χώρο του μπάσκετ όχι μόνο για την ασυνήθιστη εικόνα εντός παρκέ, αφού η ίδια προτιμά να προπονεί με τακούνια, αλλά για τον έντονο χαρακτήρα της και το πάθος της για την δουλειά της σαν ένας «θηλυκός» Φατίχ Τερίμ. Τι λέει για την σύγκριση μαζί του, ποιος προπονητής είναι ο αγαπημένος της, γιατί σταμάτησε το μπάσκετ σε ηλικία 18 χρονών, αλλά και για την επιλογή της να φορά τακούνια εντός γηπέδου.

Η θηλυκή εκδοχή του Φατίχ Τερίμ

Για πολύ κόσμο θεωρείται ως η θηλυκή εκδοχή του Φατίχ Τερίμ. Στο σχόλιο αυτό απαντά: «Ο Φατίχ Τερίμ είναι από τους μεγαλύτερους προπονητές της Τουρκίας και το να αναφέρονται οι άνθρωποι σε μένα ως το θηλυκό version του, με κάνει και νιώθω υπερηφάνεια. Θέλω να πω ότι με κόπο και προσπάθεια, θέλω να πετύχω ό,τι και αυτός. Όντως σε πολλά χαρακτηριστικά μοιάζουμε ο ένας στον άλλον, όσον αφορά το πάθος μας και την αποφασιστικότητα μας στο παιχνίδι».

Όσο για το αν έχει νιώσει την αμφιβολία για τις ικανότητές της από άντρες προπονητές, η Σελέν, πριν την ολοκλήρωση της ερώτησης, απαντά καταφατικά. «Ναι! Το βλέπω ξεκάθαρα. Όσο δυναμώνω το βλέπω περισσότερο, την αμφιβολία στα μάτια των αντρών και γι' αυτό και εγώ πεισμώνω και δουλεύω πολύ περισσότερο».

«Μία γυναίκα μπορεί να καταφέρει τα πάντα»

Για το γεγονός ότι οι γυναίκες προπονήτριες είναι λίγες, δηλώνει : «Επί χρόνια το έζησα αυτό το πρόβλημα, για να μπορέσουν να με εμπιστευτούν, έπρεπε να είμαι τρία βήματα πιο μπροστά από τους άντρες. Δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες. Είμαστε πολύ λίγες. Όμως εμείς οι γυναίκες αν το θέλουμε μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα!».

Στο ερώτημα αν θα προπονούσε αντρική ομάδα μπάσκετ, η απάντησή της μας... ξάφνιασε, αφού ήταν αρνητική!

Αναφορικά με την διαφορά ανάμεσα στο μπάσκετ γυναικών και αντρών, η Τουρκάλα προπονήτρια τονίζει πως στο αντρικό μπάσκετ επικρατεί η σωματική δύναμη, ενώ στο γυναικείο χρησιμοποιούν περισσότερο το μυαλό τους.

Για τους Τούρκους συναδέλφους που έχουν επιλέξει την Ελλάδα για να συνεχίσουν τη καριέρα τους και για το αν αυτό το γεγονός συνέβαλε στην απόφαση της να πει το πολυπόθητο «ναι» για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία ΠΑΣ Γιάννινα, η ίδια δηλώνει : «Οπωσδήποτε. Επηρέασε θετικά στην απόφαση μου και πιστεύω ότι οι κουλτούρες μας είναι πολύ κοντά. 'Εχω πολύ ωραία παραδείγματα. Ο κύριος Τερίμ πέρασε από τον Παναθηναϊκό, ο Εργκίν Αταμάν και άλλοι μπασκετμπολίστες επίσης είναι στον Παναθηναϊκό. Το να είναι αυτοί εδώ μου δίνει μεγάλη δύναμη».

«Η Ελλάδα με αγκάλιασε»

«Είμαι μόνο 10 μέρες εδώ και όλοι μου συμπεριφέρονται πολύ ζεστά. Με έχουν αγκαλιάσει, μου χαμογελούν και αυτό μου αρέσει πάρα πολύ» ήταν τα λόγια της για την Ελλάδα.

«Μπορώ ακόμα και να τρέξω με τα τακούνια»

Για την επιλογή της να φορά τακούνια εντός γηπέδου, εξομολογείται πως είναι το ίδιο άνετο με το να φορά αθλητικά παπούτσια και μάλιστα είναι τόσο φυσικό για εκείνη που μπορεί ακόμα και να τρέξει με αυτά! Εμείς, δεν έχουμε παρά να δηλώσουμε «Respect»!

Δε διστάζει να αποκαλύψει πως ο αγαπημένος της προπονητής είναι ο Εργκίν Αταμάν, τον οποίο μάλιστα θεωρεί τον καλύτερο προπονητή που εκπροσωπεί την Τουρκία και προσπαθεί να τον μιμηθεί - για εκείνη ήταν ο άνθρωπος που της έδωσε δύναμη.

Για το πώς βλέπει τον εαυτό της σε λίγα χρόνια; «Πολύ ωραία ερώτηση. Πρώτα θέλω να ανεβάσω επίπεδο την ομάδα. Να την οδηγήσω πάρα πολύ ψηλά και να την κάνω μία ομάδα από τις καλύτερες της διοργάνωσης. Ως γυναίκα θα κάνω τα πάντα για να ανέβω στην κορυφή».

Όταν η ζωή γίνεται «ζόρικη», οι «ζόρικοι» συνεχίζουν

Η συνέντευξη μας έκλεισε με την Σελέν Ερντέμ να δίνει το δικό της μήνυμα στις γυναίκες προπονήτριες: «Οι γυναίκες να μην κάνετε ούτε βήμα πίσω, να μη τα παρατήσετε, να παλέψετε και θα τα καταφέρετε, όπως και εγώ».

Ελάχιστες λέξεις γνωρίζουμε στα τούρκικα. Μια από αυτές είναι «Tesekkuler». Κοινώς, «ευχαριστούμε» Σελέν Ερντέμ.