Ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας της εθνικής Νέων, Τάσος Θέος στο Sportal: «Υπάρχει ταλέντο, αλλά τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στα βαθιά»

Τάσος Θέος

i

Τάσος Θέος/©Intime

Ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας της εθνικής Νέων, Τάσος Θέος στο Sportal: «Υπάρχει ταλέντο, αλλά τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στα βαθιά»

Κώστας Τόπας 10:57 - 01.04.2023 / Ανανεώθηκε: 17:28 - 14.08.2024

Ο προπονητής της Εθνικής Νέων, Τάσος Θέος, μίλησε στο Sportal για τη σπουδαία πρόκριση που πέτυχαν οι παίκτες του στα τελικά του Euro 2023, το ελληνικό ποδόσφαιρο το οποίο έχει μέλλον και ταλέντο αλλά και για ποδοσφαιριστές οι οποίοι κατάφεραν να ανοίξουν τα φτερά τους και να πρωταγωνιστήσουν.

Για πρώτη φορά μετά το 2015, η εθνική Νέων πήρε την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2023, μετά τη νίκη που πήρε επί της Ιρλανδίας με 1-0 με «χρύσο σκόρερ» τον Σμυρλή που είχε περάσει ως αλλαγή στην ανάπαυλα της αναμέτρησης.

Με αυτόν τον τρόπο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Τάσου Θέου τερμάτισε στην πρώτη θέση του πέμπτου ομίλου της Elite Round και χάρη σε αυτό προκρίθηκε στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για έβδομη φορά στην ιστορία της (2005, 2007, 2008, 2011, 2012, 2015). Το τουρνουά στη Μάλτα θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 16 Ιουλίου, ενώ η κλήρωση για τους ομίλους θα διεξαχθεί την Τετάρτη 19 Απριλίου στη Βαλέτα, στις 14:00 (ώρα Ελλάδας).

Οι ομάδες που προκρίθηκαν στα τελικά του Euro 2023 στη Μάλτα είναι οι: Μάλτα, Νορβηγία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Πολωνία και Ισλανδία.

Ο προπονητής της Εθνικής Νέων, Τάσος Θέος, μίλησε στο Sportal για τη σπουδαία πρόκριση που πέτυχαν οι παίκτες του στα τελικά του Euro 2023 στη Μάλτα, το ελληνικό ποδόσφαιρο το οποίο έχει μέλλον και ταλέντο αλλά και για ποδοσφαιριστές οι οποίοι κατάφεραν να ανοίξουν τα φτερά τους και να πρωταγωνιστήσουν.

Αναλυτικά όσα είπε ο Τάσος Θέος στο Sportal:

Αρχικά, για το ματς με την Ιρλανδία. Ποια ήταν τα σημεία «κλειδιά» της πρόκρισης;

 «Ηταν ένας δύσκολος όμιλος. Μέχρι και το τελευταίο παιχνίδι κρίνονταν όλα μιας και οι τρεις ομάδες είχαν πιθανότητες για την πρόκριση. Οντως ήταν ένα δύσκολο ματς με την Ιρλανδία, ωστόσο τα παιδιά ανταποκρίθηκαν. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γιατί και στο πρώτο και στο δεύτερο παιχνίδι βγάλανε την ποιότητα και το ταλέντο τους. Στο τελευταίο που είχε ιδιαιτερότητες ανταποκρίθηκαν, κέρδισαν μια πολύ δυνατή ομάδα και πιο ψηλά στην κατάταξη στο ranking της UEFA. Aυτό δείχνει τη δυναμική αυτής της ομάδας. 

Εκτός από ταλέντο και ποιότητα, τα παιδιά έχουν καταλάβει ότι μέσα από την εθνική ομάδα που έχει γίνει μια οικογένεια, έρχονται αυτά τα αποτελέσματα. Επίσης θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το staff που ήταν πάνω από τα παιδιά. Από τον συνεργάτη μου, τον Χρήστο Χριστοφορίδη, τον γυμναστή Σωτήρη Βίνο και το ιατρικό επιτελείο. 

Φυσικά αυτό το πλάνο έχει δομηθεί με ενιαία ταυτότητα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και με κοινή φιλοσοφία από τον τεχνικό διευθυντή, Κώστα Κωνσταντινίδη και τον συντονιστή των εθνικών ομάδων, Γρηγόρη Γεωργάτο. Μια κοινή μεθοδολογία για όλες τις ομάδες. Από Κ19 μέχρι Κ17 και Κ15. Ολο αυτό βοήθησε ώστε να δουλέψουμε σωστά και να χαιρόμαστε για την πρόκριση στην τελική φάση».

Εθνική Νέων © Facebook

Πως ζήσατε εσείς από τον πάγκο το ματς με την Ιρλανδία και την πρόκριση;

«Ηταν ένα από τα ματς που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ηταν κάτι ξεχωριστό γιατί δεν έφτανε μόνο να κερδίσουμε, είχε συνδυασμό και το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα. Αν οι Σλοβάκοι έβαζαν ακόμη ένα γκολ, στο τέλος θα περνούσαν αυτοί γιατί εμείς είχαμε κερδίσει 3-0 την Εσθονία κι αυτοί επικράτησαν 3-1 της Εσθονίας. Αυτός ο συνδυασμός αποτελεσμάτων μας πέρασε στην επόμενη φάση, σε συνδυασμό επίσης με τη νίκη που κάναμε επί της Ιρλανδίας. 

Αν κέρδιζε η Ιρλανδία και το άλλο παιχνίδι ερχόταν ισοπαλία, τότε θα περνούσε αυτή. Όλα αυτά δημιούργησαν μια ιδιαιτερότητα στο μεταξύ μας παιχνίδι και μέχρι το τελευταίο λεπτό, είχε μεγάλη ένταση και πίεση. Γι’ αυτό και στο τέλος πανηγυρίσαμε όλοι μαζί, όλο το staff, ο κ. Κωνσταντινίδης, ο κ. Γεωργάτος, τα παιδιά, γίναμε ένα, διότι ήταν όντως μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και δύσκολος όμιλος, με καλές ομάδες».

Θεωρείτε πως μετά την πρόκριση υπάρχει περίπτωση να πάρουν «αέρα» τα μυαλά των ποδοσφαιριστών;

«Εδώ είναι σημαντικό κομμάτι αυτό που λέω και στα παιδιά. Όταν αρχίζουν και εμφανίζονται στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο, πρέπει να δουλέψουν περισσότερο. Όταν δηλαδή είναι στις πρώτες ομάδες ή έχουν διακρίσεις μέσα από τις εθνικές ομάδες. Πρέπει να είναι περισσότερο προσγειωμένοι και να μην παρασύρονται γιατί όντως αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, ώστε να μην χάσουν τον δρόμο τους. 

©Intime

Φυσικά, το άλλο το κομμάτι είναι να παίρνουν ευκαιρίες, από τη στιγμή που ανταποκρίνονται, από τις ομάδες τους. Να τους εμπιστευτούν και οι προπονητές, καθώς μόνο όφελος θα έχουν και οι σύλλογοι αλλά και μακροπρόθεσμα και οι εθνικές ομάδες γιατί θα έχουν καλύτερες παραστάσεις τα παιδιά και θα αγωνίζονται σε υψηλότερο επίπεδο».

Για το… ραντεβού του Ιουλίου στην τελική φάση του Euro στη Μάλτα και την απουσία ισχυρών (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία) παραδοσιακών δυνάμεων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου;

«Σίγουρα δεν έχουν περάσει κάποιες δυνατές ομάδες, ωστόσο και οι επτά εθνικές συν την Μάλτα, η οποία είναι η διοργανώτρια, έδειξαν ότι έχουν καλά γκρουπ, γι’ αυτό και πέρασαν ως πρώτες. Σε αυτές τις ηλικίες δεν παίζει μεγάλη σημασία τι δυναμική έχει η κάθε χώρα, αλλά τι φουρνιά υπάρχει σε κάθε χώρα και τι δουλειά γίνεται. Αυτές οι ομάδες είναι υψηλού επιπέδου και άξια βρέθηκαν στην τελική φάση. 

«Υπάρχει ταλέντο...»

Όπως και στην πρώτη φάση στον δικό μας όμιλο υπήρχε η Ελβετία και η Τσεχία που τα παιδιά βγήκαν πρώτα με ένα γκολ παθητικό. Στην δεύτερη φάση είχαμε την Ιρλανδία, όπου πρόκειται για μία χώρα που βελτιώνεται συνεχώς και ανεβαίνει ψηλά στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Αρα αυτές οι ομάδες είναι δυνατές και ισάξιες να κερδίσουν το τρόπαιο».

Υπάρχει ταλέντο σε αυτή τη φουρνιά ποδοσφαιριστών; 

«Πάντα υπάρχει ταλέντο. Απλά πρέπει εμείς που είμαστε στον χώρο να λειτουργήσουμε λίγο καλύτερα. Πρώτα οι συνθήκες να βελτιωθούν γι’ αυτά τα παιδιά και δεύτερον οι παραστάσεις από τα πρωταθλήματα. Πιστεύω ότι αυτά τα παιδιά πρέπει να παίζουν στις β’ ομάδες, αν δεν μπορούν να είναι στις πρώτες και να παίρνουν χρόνο συμμετοχής και παιχνίδια στα πόδια τους, ώστε να είναι έτοιμα για τις ομάδες τους αλλά και για την εθνική, όπου εκεί το επίπεδο είναι υψηλό και οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί από το ελληνικό πρωτάθλημα κι από αυτά των υποδομών. Γιατί πολλά παιδιά αγωνίζονται σε ομάδες Κ19».

«Να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους»

©Intime

Η εθνική Νέων είναι από τις πλέον επιτυχημένες διαχρονικά για το ποδόσφαιρό μας, με συνεχείς παρουσίες στα τελικά του Euro. Που οφείλεται αυτό;

«Στις ηλικίες μεταξύ 17 και 19, πιστεύω ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε, να έχουμε επιτυχίες και να είμαστε στις τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων και να διεκδικούμε Euro, γιατί στην Ελλάδα υπάρχει ταλέντο και ποιότητα. Απλά μετά τα 18 θα έλεγα εγώ, δεν παίρνουν παιχνίδια στις πρώτες ή στις β’ ομάδες και δεν υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός ώστε αυτά τα παιδιά να προσαρμοστούν καλύτερα και να πάρουν καλύτερες προσαρμογές σε αυτή την ηλικία. Στην Ευρώπη σε τέτοιες ηλικίες παίζουν στο Champions League, από τη στιγμή που δείχνουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν. Πρέπει να μπουν στα βαθιά και να πάρουν τα παιχνίδια που τους αξίζουν».

«Ο κορμός είναι από την Super League 2»

Για το γεγονός ότι στην Super League δεν αγωνίζονται αρκετοί Έλληνες ποδοσφαιριστές και πόσω μάλλον παιδιά από Ακαδημίες; 

«Είναι στη φιλοσοφία της κάθε ομάδας. Στην εθνική Νέων υπάρχει μια δεξαμενή 30 ποδοσφαιριστών κι από αυτούς θα επιλέξουμε τους 20 πιο έτοιμους και αυτούς που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα τραυματισμού, γιατί είχαμε στην πρώτη φάση τρία παιδιά τα οποία βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό. Όπως ο Νίκος Χρήστου του Ολυμπιακού, ο Φίλων Ταξιάρχης του ΠΑΟΚ και ο Χρήστος Αλεξίου της Ίντερ. Τρία παιδιά τα οποία δεν τα είχαμε στην δεύτερη φάση. Θα δούμε όμως ότι ο κορμός των παικτών είναι από παίκτες που αγωνίζονται στην Super League 2. 

©Intime

Ο ΠΑΟΚ έχει έξι με επτά ποδοσφαιριστές που παίζουν στη β’ ομάδα και ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ έχουν από έναν-δύο. Επίσης υπάρχει και ο Κούτσιας που έπαιζε στην πρώτη κατηγορία ελληνικού πρωταθλήματος, όπως και ο Τζίμας ο οποίος πήρε μερικά παιχνίδια με την πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ. Βλέπουμε όμως ότι αυτά τα παιδιά που μπαίνουν στα βαθιά, δείχνουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν, να είναι στην εθνική ομάδα και είναι ποδοσφαιρικά πιο έτοιμοι».

«Πρέπει να τους εμπιστευτούν οι ομάδες τους»

Ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια έχει δώσει χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα σε ποδοσφαιριστές όπως ο Κωνσταντέλιας ο Τζίμας κι άλλους. Τι άποψη έχετε γι' αυτούς τους ποδοσφαιριστές;

«Σίγουρα αυτά τα παιδιά, ειδικά αυτά που γεννήθηκαν το 2003, ήταν οι άτυχοι που είχαν κάνει κι αυτοί μια πολύ καλή προκριματική φάση στην Πάτρα, κερδίζοντας τους Γερμανούς με 2-0, με 5-1 το Αζερμπαϊτζάν και με 6-1 το Καζακστάν  και με τον καλύτερο συντελεστή σε όμιλο στις εθνικές ομάδες. Από τότε έδειχναν την ποιότητά τους. Σε αυτό το γκρουπ του 2003, ήταν και δύο παιδιά γεννημένα το 2004 που έχουμε ακόμα. Ο Γιώργος Κούτσιας και ο Ζήσης Τσίκος. Είχαν ενταχθεί με τους 2003 γεννηθείς. 

©Intime

Αλλά λόγω κορονοϊού δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε τότε εκείνο το ταξίδι. Ωστόσο, θεωρώ ότι κι εκείνα τα παιδιά θα ανταποκρίνονταν γιατί είχαν δείξει ότι έχουν πολύ καλά χαρακτηριστικά. Το βλέπουμε άλλωστε, διότι έχουν ενταχθεί στην πρώτη ομάδα. Ο κύριος Πογιέτ τους έχει συμπεριλάβει και αυτό είναι μόνο προς όφελος του ελληνικού ποδοσφαίρου που δείχνει ότι υπάρχει ταλέντο σε αυτές τις ηλικίες και οι ομάδες τους θα έχουν μόνο κέρδος. Όπως και η εθνική».

«Μερικοί δεν εξελίχθηκαν όσο έπρεπε»

Θέλετε να μας πείτε για τους παίκτες που έχουν αναδειχθεί και ποιους έχετε ξεχωρίσει εσείς;

«Είμαι χρόνια σε αυτές τις ηλικίες. Χαίρομαι όταν βλέπω παιδιά που έχουμε δουλέψει και φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο. Πάντα θα λέμε για τον Κώστα Τσιμίκα, αλλά υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που έχουν δουλέψει στον Άρη και στον Ολυμπιακό κι έχουν φτάσει στο τοπ επίπεδο. 

©Intime

Απλά στενοχωριέμαι όταν πολλά παιδιά που πίστευα ότι μπορούν να φτάσουν ψηλά, δεν εξελίχθηκαν όσο έπρεπε. Ηταν οι συνθήκες, ήταν ότι δεν δούλεψαν σωστά και δεν ανταποκρίθηκαν στο τέλος να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο. Γι’ αυτά τα παιδιά στενοχωριέμαι περισσότερο».

Ποια είναι η συμβουλή σας στα νέα παιδιά;

«Να δουλεύουν σωστά και συστηματικά. Να προσέχουν την εξωτερική τους ζωή, να είναι ταπεινοί και να σέβονται το ποδόσφαιρο και τους ανθρώπους. Μόνο μέσα από αυτό θα υπάρχει διάρκεια. Πάνω απ’ όλα να είναι στο ομαδικό πνεύμα. Κάτι που τονίζουμε ιδιαίτερα στις εθνικές ομάδες. Μέσα από την ομαδικότητα και από την ομάδα να διακριθεί και το ταλέντο και ο κάθε παίκτης ξεχωριστά».