Η τενίστρια που ηττήθηκε σκόπιμα σε τελικό Wimbledon, χάρισε όλα της τα κέρδη σε ίδρυμα και πλέον είναι καλόγρια

Άντρεα Τζάεγκερ

i

©PrtScr

Η τενίστρια που ηττήθηκε σκόπιμα σε τελικό Wimbledon, χάρισε όλα της τα κέρδη σε ίδρυμα και πλέον είναι καλόγρια

Κώστας Τσιακλής • 19:52 - 10.07.2023 / Ανανεώθηκε: 14:59 - 14.08.2024

Η Άντρεα Τζάεγκερ ηττήθηκε σκόπιμα σε τελικό Wimbledon, έγινε καλόγρια και χάρισε όλα της τα κέρδη σε ίδρυμα.

Η Άντρεα Τζάεγκερ έφτασε μέχρι τον τελικό του Wimbledon το 1983 και άφησε την αντίπαλο της να νικήσει. Μετά από σεξουαλική κακοποίηση και έναν τραυματισμό αποσύρθηκε. Τελικά έδωσε όλα της τα κέρδη από το τένις σε ένα ίδρυμα και πλέον είναι εδώ και χρόνια καλόγρια.

Η Άντρεα Τζάεγκερ έφτασε ένα βήμα από την κορυφή του Wimbledon σε ηλικία 18 ετών ωστόσο η ίδια αποκάλυψε πως δεν προσπάθησε καν να κερδίσει το παιχνίδι. Η Τζάεγκερ αποσύρθηκε 1.5 χρόνο αργότερα μετά από έναν τραυματισμό στον ώμο και αφού ήθελε πάντα να βοηθάει τους άλλους, χάρισε όλα της τα κέρδη σε ένα ίδρυμα ενώ έγινε και καλόγρια καθώς ένιωθε πολύ κοντά της το Θεό.

Οι αποκαλυπτικές δηλώσεις της Άντρεα Τζάεγκερ:

Η Αμερικανίδα μίλησε αρχικά για την απόφαση της να γίνει καλόγρια και είπε: «Πάντα ένιωθα ότι με καλούν να βοηθήσω όσους έχουν ανάγκη. Απλώς ήταν στην ψυχή μου από τότε που ήμουν παιδί. Νομίζω ότι γι' αυτό δυσκολεύτηκα τόσο πολύ στο τένις γιατί πρέπει να είσαι εγωιστής για να πετύχεις σε ένα ατομικό άθλημα.

Οι γονείς μου δεν πήγαιναν στην εκκλησία. Δεν είχαμε Βίβλο στο σπίτι, αλλά, για οποιονδήποτε λόγο, νιώθω ότι ο Θεός μου έδωσε ένα δώρο πίστης. Πάντα έλεγα τις προσευχές μου όταν ήμουν μικρή. Κανείς δεν μου το είπε. Δεν έμαθα στο σχολείο ή στην τηλεόραση.

Απλώς ήξερα ότι υπήρχε Θεός και ότι ήμασταν φίλοι και είχαμε προσωπική σχέση. Κανείς από την οικογένειά μου δεν ήξερε ότι προσευχόμουν κάθε μέρα της ζωής μου. Τον Αύγουστο του 2006 έλαβα πτυχίο συνεργάτη στο Υπουργείο Εκπαίδευσης & Θεολογίας. Στη συνέχεια μπήκα σε ένα Πρόγραμμα Δομινικανής Αδελφότητας».

Για τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκε σχολίασε: «Είχα τουλάχιστον 30 περιστατικά με ένα συγκεκριμένο μέλος του επιτελείου που δεν έπαιζε, ήταν σωματικές προσπάθειες στα αποδυτήρια πολύ, πολύ νωρίς στην καριέρα μου. Η συγκεκριμένη υπάλληλος του προσωπικού που δεν έπαιζε είχε ένα σημαντικό πρόβλημα να κρατά τα χέρια της για τον εαυτό της. «Απέφυγα να είμαι μόνη στις προπονητικές αίθουσες γιατί έγινε προσέγγιση και εκεί πάνω μου».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο γιατί ασχολήθηκε με το τένις: «Δεν με πίεσαν. Στην πραγματικότητα έπρεπε να πιέσω την οικογένειά μου να με αφήσει να παίξω γιατί βαριόμουν τόσο πολύ να τους παρακολουθώ να παίζουν.

Στα εννιά μου, όταν έπαιξα το πρώτο μου τουρνουά, οι γονείς μου νόμιζαν ότι ήμουν πολύ μικρή, αλλά κέρδισα. Στα 13 μου κέρδιζα κολεγιακά τουρνουά. Είδα τους γονείς μου να μετρούν δολάρια στο τραπέζι από τις δουλειές τους και σκέφτηκα: «Κερδίζω όλα αυτά τα τουρνουά και δεν μπορούμε να πάρουμε τα χρήματα», οπότε έγινα επαγγελματίας», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αποκάλυψε πως έχασε σκόπιμα στον τελικό του Wimbledon το 1983 απέναντι στην Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, λέγοντας: «Το απόγευμα πριν τον τελικό τσακώθηκα με τον πατέρα μου. Επρόκειτο να με πειθαρχήσει και έτσι έτρεξα έξω γνωρίζοντας ότι δεν θα έκανε τίποτα δημόσια. Η Μαρτίνα έμενε στο διπλανό διαμέρισμα και πήγα εκεί για να προσπαθήσω να παραγγείλω ένα ταξί. Ο εκπαιδευτής της Μαρτίνα μου έβγαλε τον τηλεφωνικό κατάλογο, αλλά η Μαρτίνα γύρισε και με κοίταξε και μετά γύρισε ξανά.

Με πλήγωσε που ένας αγώνας την επόμενη μέρα ήταν πολύ πιο σημαντικός από το να δω αν ένα παιδί θα είναι καλά. Αλλά ξαφνικά με ενημέρωσε: «Θεέ μου, είναι στη λειτουργία της εστίασης στο ματς με το ένστικτο του δολοφόνου και μόλις της έχω σπάσει τη συγκέντρωσή της». Ένιωσα τόσο άσχημα που είχα διακόψει την προετοιμασία της που ένιωσα ότι δεν μπορούσα καν να βγω να προσπαθήσω. Δεν κανόνισα καν προθέρμανση για να μην ξεκινήσω καλά.

Η Μαρτίνα ρωτήθηκε γι' αυτό σε συνεντεύξεις και λέει ότι δεν είδε κανέναν λόγο για τον οποίο δεν προσπάθησα. Αλλά είναι σε δύσκολη θέση γιατί αν πει ότι ξέρει ότι δεν προσπάθησα, θα με ρωτήσουν γιατί και πού πηγαίνει από εκεί; Λέει, "Λοιπόν, φοβόταν ότι ο πατέρας της θα την έκανε κακό εκείνο το βράδυ. Ο εκπαιδευτής μου τη βοήθησε να πάρει ταξί, αλλά δεν σηκώθηκα από την καρέκλα μου"; Δεν υπάρχει πουθενά να πάει που να νιώθει καλά».

Τέλος μίλησε και για τη φιλανθρωπική της πράξη, χαρίζοντας όλα της τα κέρδη από το τένις σε ένα ίδρυμα: «Η πρώτη μου επίσκεψη στο νοσοκομείο για παιδιά ήταν όταν ήμουν έφηβη. Είχα εκατομμύρια δολάρια. Είχα μια Mercedes Benz στα 17. Ποιος χρειάζεται μια Mercedes Benz στα 17; Την πούλησα στα 19 και έδωσα τα χρήματα και τα χρησιμοποίησα για να αγοράσω παιχνίδια για τα παιδιά στα νοσοκομεία. Οι γονείς μου ήταν σοκαρισμένοι. Για έξι μήνες νόμιζαν ότι κάνω πλάκα. Έβαλα όλα τα κέρδη μου από το τένις στο ίδρυμα. Μου ήταν αρκετά που δεν χρειάστηκε να ξαναδουλέψω, αλλά τώρα δεν μου έχει μείνει τίποτα».