«Ποιος ήταν καλύτερος; Ο Φέντερερ στο γρασίδι ή ο Ναδάλ στο χώμα;»: Η απίθανη μάχη των δύο θρύλων σε γήπεδο με μισή – μισή επιφάνεια – Ποιος επικράτησε (vid)
i

© IMAGO / Miguelez Sports Foto

«Ποιος ήταν καλύτερος; Ο Φέντερερ στο γρασίδι ή ο Ναδάλ στο χώμα;»: Η απίθανη μάχη των δύο θρύλων σε γήπεδο με μισή – μισή επιφάνεια – Ποιος επικράτησε (vid)

Πηνελόπη Παπαδήμου 20:05 - 18.10.2024 / Ανανεώθηκε: 20:05 - 18.10.2024

Το 2007 ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ράφα Ναδάλ αναμετρήθηκαν σε έναν αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως «μάχη των επιφανειών».

Ο Ράφα Ναδάλ ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό την αποχώρησή του από το επαγγελματικό τένις. Ο Ισπανός τενίστας, κάτοχος 22 Grand Slam, θα παίξει τους τελευταίους του αγώνες στο Davis Cup, που θα γίνει στη Μάλαγα τον Νοέμβριο.

Μετά την ανακοίνωση του Ράφα Ναδάλ φούντωσε και πάλι η κουβέντα για τον κορυφαίο όλων των εποχών στο τένις. Ο Ισπανός κέρδισε τον πρώτο του Grand Slam τίτλο το 2005 στο Παρίσι. Εκείνη την εποχή, ο Ρότζερ Φέντερερ ήταν ο κυρίαρχος του τένις και φάνταζε ανίκητος.

Το 2007 οι δύο θρύλοι του τένις έδωσαν έναν μνημιώδη αγώνα γνωστό και ως «μάχη των επιφανειών» αφού το μισό κορτ ήταν χωμάτινο και το άλλο μισό είχε γρασίδι. Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του μυθικού αυτού αγώνα πρέπει να τονιστεί ότι τότε ο Ρότζερ Φέντερερ μετρούσε 48 διαδοχικές νίκες σε γρασίδι και ο Ναδάλ είχε 72 σερί νίκες στο χώμα.

Ο αγώνας έγινε στις 2 Μαΐου στη Μαγιόρκα, γενέτειρα του Ράφα Ναδάλ. Τότε, ο Ρότζερ Φέντερερ ήταν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και ο Ισπανός τενίστας στο Νο.2 του κόσμου. Περίπου 6.800 άνθρωποι ήταν οι τυχεροί που είδαν από κοντά στον εντυπωσιακό αγώνα ενώ πάνω από 200 εκατομμύρια τον παρακολούθησαν από την τηλεόραση.

Το κόστος διεξαγωγής του αγώνα ήταν 1.600.000 ευρώ και το κορτ κατασκευάστηκε σε 19 ημέρες. Ο αγώνας λίγο έλειψε να αναβληθεί αφού το γρασίδι είχε προσβληθεί από σκουλήκια.

Η αναμέτρηση πρόσφερε στον κόσμο του τένις κάποια τρομερά highlight. Τελικά, ο Ναδάλ επικράτησε 7–5, 4–6, 7–6(10) με την εξέλιξη του αγώνα να μαρτυρά το πόσο οριακός ήταν αγώνας για τους δύο κορυφαίους τενίστες.

Ο Ισπανός και ο Ρότζερ Φέντερερ διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις, παρά την αντιπαλότητα που είχαν εντός κορτ. Άλλωστε, ο Ελβετός θρύλος επέλεξε για συμπαίκτη τον Ράφα Ναδάλ στον τελευταίο αγώνα που έπαιξε στο tour, κατά τη διάρκεια του Laver Cup.

Οι δυο τους αναμετρήθηκαν συνολικά 40 φορές. Ο Ναδάλ νίκησε 24 αγώνες και ο Ισπανός μετράει περισσότερες νίκες (14) στους 24 τελικούς που έχουν αγωνιστεί. Η πρώτη του αναμέτρηση στο κορτ έγινε τον Μάρτιο του 2004 στον τρίτο του Miami Masters. Ο 17χρονος τότε Ναδάλ νίκησε στα δύο σετ τον Ρότζερ Φέντερερ, που τότε ήταν στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης.