Νικ Κύργιος: «Ο πατέρας μου ήρθε από τα Γιάννενα, ένα μικρό νησί της Ελλάδας»

Νικ Κύργιος: «Ο πατέρας μου ήρθε από τα Γιάννενα, ένα μικρό νησί της Ελλάδας»

Sportal newsroom 13:56 - 08.11.2024

Ο Νικ Κύργιος σε πρόσφατη συνέντευξή του, μίλησε για όλους και για όλα, αλλά φαίνεται πως δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά με την γεωγραφία, καθώς μπέρδεψε τα Γιάννενα με νησί.

Ο ομογενής τενίστας, Νικ Κύργιος, την περίοδο αυτή βρίσκεται σε ένα προσωρινό διάλλειμα από το τένις. Ο Ελληνοαυστραλός, είναι μία ιδιαίτερη προσωπικότητα που τον καθιστά στους πιο αμφιλεγόμενους σταρ του αθλήματος. Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Λούι Θερού, για το «Theroux Podcast», παραδέχτηκε πως έχει δουλέψει πολύ σκληρά για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται, κάνοντας επίσης αναφορά στην οικογένειά του.

Ο Κύργιος έχει κατακτήσει έως τώρα στην καριέρα του επτά τίτλους, ενώ έφτασε μέχρι τον τελικό του Γουίμπλεντον το 2022, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Αποσπάσματα από την συνέντευξή του:

«Το τένις θα έπρεπε να κάνεις καλύτερο μάρκετινγκ. Πόσος κόσμος άραγε εκεί έξω ξέρει πέντε τίτλους τουρνουά πέρα από τα grant slam; Εγώ όποτε έπαιξα στο αυστραλιανό Οπεν γινόταν χαμός από τον κόσμο. Το τένις είναι μεγαλειώδες άθλημα. Οι Φεντερερ, Ναδαλ, Τζοκοβιτς θα έπρεπε να λατρεύονται όπως οι σταρ του NBA».

«Όλοι λένε πως ήμουν ένα αυτοδημιούργητο ταλέντο, πως το είχα με το τένις από μικρό παιδί, αλλά δεν κατάφερα να φτάσω στο peak μου. Αυτό είναι παράνοια. Αν σκεφτείς ότι έχω παίξει μπροστά σε βασιλιάδες, έχω επιστρέψει από σοβαρούς τραυματισμούς, έχω αποθεωθεί στην Αμερική, στην Ευρώπη, σε τόσα τουρνουά. Αν σκεφτείς ότι κάποτε η μάνα μου ζούσε σε ξύλινη καλύβα κι ο πατέρας μου έχει φύγει από τη χώρα του με καράβι, κι ήρθε στην Αυστραλία για μια καλύτερη ζωή. Είμαι underachiever, μετά από όλα αυτά; Η καριέρα μου έφτασε σε τόσο υψηλό επίπεδο, που έχω πια το προνόμιο να μπορώ να συμβουλέψω νέα παιδιά. Αυτό κρατάω εγώ»

«Είναι μεγάλη επιτυχία για μένα που μπορώ σήμερα να μιλάω στον κόσμο για όσα έζησα στο τένις, ακόμα και για τις άσχημες στιγμές, με το trash talk, με τα πρόστιμα, με τα επεισόδια (αναφέρει το επεισόδιο με τον Στας Βαβρίνκα, όπου τιμωρήθηκε με πρόστιμο 10.000 δολάρια για εξύβριση). Ναι είναι άσχημα όλα αυτά, αλλά όταν κερδίζεις το ματς, αυτό θυμούνται όλοι».

«Όταν έχεις φτιάξει όλη σου τη ζωή γύρω από το τένις είναι διαφορετικά, εγώ δεν έχω κάνει ποτέ μια ολόκληρη σεζόν ως αθλητής τένις. Έχω θυσιάσει την κατάταξη μου, τα χρήματα μου, για να μην παίξω τένις, γιατί απλά δεν το ήθελα, ήθελα λίγο χρόνο με τον εαυτό μου».

«Πώς ξεκίνησα το τένις; Είχα δυο μεγαλύτερα ξαδέλφια που έπαιζαν τένις, εγώ δεν είχα κολλήσει με το άθλημα. Η πρώτη μεγάλη μου αγάπη ήταν το μπάσκετ, είχα μια μπασκέτα έξω από το σπίτι μου, που ήταν σχεδόν ετοιμόρροπη, εκεί έπαιζα συνέχεια, ήταν σούπερ! Έρχεται μια μέρα ο πατέρας μου και μου προτείνει να πάμε να παίξουμε μαζί».

«Ο πατέρας μου ήρθε με καράβι από την Ελλάδα το 1965 από τα Γιάννινα (σημείωση, εδώ ο Κύργιος περιγράφει λανθασμένα τα Γιάννινα ως νησί) μαζί με τη γιαγιά μου και το θείο μου. Δεν μιλάω, δεν καταλαβαίνω ελληνικά, αλλά νιώθω συνδεδεμένος με την Ελλάδα. Μπορώ να σου πω ότι έζησα στη Μελβούρνη για δύο χρόνια, που είναι η μεγαλύτερη ελληνική πόλη στον κόσμο μετά την Αθήνα. Κάθε φορά που έπαιξα στο Οπεν Αυστραλίας ένιωσα απίστευτη αγάπη από τους Έλληνες ομογένεις.. »

«Δεν έβγαλα το ταλέντο από το τένις σαν τρικ από το καπέλο μου, δούλεψα 10 φορές πιο σκληρά από κάθε άνθρωπο».

«Ναι, κάποτε είχα πει ότι θέλω να εκπροσωπήσω κάποτε τη χώρα μου, αλλά δεν ξέρω αν η χώρα μου θέλει να παίξω με τα χρώματα της. Αυτό ξέρεις γιατί το είχα πει; Κάποτε άκουσα την Ντον Φέιζερ (βετεράνος αθλήτρια, κάτοχος Ολυμπιακών μεταλλίων με την Αυστραλία) να μου λέει "να πάρεις την οικογένεια σου και να γυρίσεις από τη χώρα που ήρθες". Ναι, τα έχω ακούσει κι αυτά».