Ράφα Ναδάλ, ένας μαχητής των κορτ είπε «αντίο» στο τένις
i

© Sportal.gr/Νίκος Χάλαρης

Ράφα Ναδάλ, ένας μαχητής των κορτ είπε «αντίο» στο τένις

Πηνελόπη Παπαδήμου 18:16 - 10.10.2024 / Ανανεώθηκε: 18:38 - 10.10.2024

Ο Ράφα Ναδάλ ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του στο τένις. Οι μεγάλοι αντίπαλοι και οι αγώνες που έγραψαν τον μύθο του Ισπανού τενίστα.

Στάθηκε μπροστά στην κάμερα και πήρε μία βαθιά ανάσα. «Καλησπέρα σε όλους», είπε με τρέμουλο στη φωνή του ο Ράφα Ναδάλ ανακοινώνοντας την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Αλλά, ας μην κρυβόμαστε.

Άπαντες γνώριζαν ότι ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα για τον Ράφα Ναδάλ, κάτοχο 22 Grand Slam τίτλων από τη στιγμή που αποσυρόταν από διαδοχικά τουρνουά. Το είχε δηλώσει, άλλωστε, ο ίδιος ότι το 2024 θα ήταν η τελευταία του χρονιά στο επαγγελματικό τένις.

Πώς μπορεί, όμως, να χωρέσει κάποιος το μεγαλείο του Ράφα Ναδάλ; Πώς μπορεί να αποτυπώσουν οι λέξεις τα ασύλληπτα κατορθώματά του;

Ρολάν Γκαρός, είναι σίγουρα η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν αναφέρεται στον Ράφα Ναφάλ. Ο Ισπανός θρύλος συνέδεσε το όνομά του με το major του Παρισιού, στο οποίο βρίσκεται - μάλιστα - ένα άγαλμά του. Ο Ναδάλ κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός 14 φορές, ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσει, ενώ συνολικά, μέτρησε στο παρισινό major 112 νίκες και 4 ήττες.

Αριστερόχειρας: Ο Ράφα Ναδάλ είναι δεξιόχειρας. Ωστόσο, κυριάρχησε στον κόσμο του τένις παίζοντας με το αριστερό του χέρι. Αυτό, του έδωσε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για να χτυπήσει ένα αδύναμο backhand ενός δεξιόχειρα τενίστα. Ο αστικός μύθος ανέφερε ότι ο θείος του Ράφα Ναδάλ, Τόνι τον... εξανάγκασε να προπονείται με το αριστερό, κάτι που αργότερα διαψεύστηκε.

Φέντερερ: Ο μεγάλος αντίπαλος του Ράφα Ναδάλ και η αντιπαλότητα που άλλαξε για πάντα το τένις. Ο Ισπανός τενίστας είναι τέσσερα χρόνια και δέκα μήνες μικρότερος από τον Ελβετό θρύλο του τένις. Οι δυο τους αναμετρήθηκαν συνολικά 40 φορές. Ο Ναδάλ νίκησε 24 αγώνες και ο Ισπανός μετράει περισσότερες νίκες (14) στους 24 τελικούς που έχουν αγωνιστεί. Η πρώτη του αναμέτρηση στο κορτ έγινε τον Μάρτιο του 2004 στον τρίτο του Miami Masters. Ο 17χρονος τότε Ναδάλ νίκησε στα δύο σετ τον Ρότζερ Φέντερερ, που τότε ήταν στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Αυστραλία 2012 ή αλλιώς ο μεγαλύτερος σε διάρκεια τελικός Grand Slam όλων των εποχών. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, που ήταν τότε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και ο Ράφα Ναδάλ, τότε Νο.2 του κόσμου μονομάχησαν για 5 ώρες και 53 λεπτά χαρίζοντας στον κόσμο του τένις ένα επικό θέαμα με φοβερά ράλι και όχι μόνο. Ο Σέρβος νίκησε 5-7 6-4 6-2 6-7(5) 7-5 φτάνοντας τους τέσσερις Grand Slam τίτλους εκείνη τη στιγμή. Ο τελικός ολοκληρώθηκε 1:37 τα ξημερώματα τοπική ώρα. Ήταν τέτοια η ένταση και η κούραση των παικτών, που κατά την απονομή οι δύο τενίστας χρειάστηκαν καρέκλες για να μπορέσουν να σταθούν.

Νόβακ Τζόκοβιτς: Ένα από τα μεγαλύτερα rivalry στην ιστορία του τένις. Ο Ράφα Ναδάλ και ο Σέρβος, κάτοχος 24 Grand Slam τίτλων αναμετρήθηκαν συνολικά 60 φορές και ο Τζόκοβιτς μέτρησε 31 νίκες. Ο Ναδάλ, όμως, έχει νικήσει τους 5 από τους 9 τελικούς Grand Slam που συναντήθηκαν. Ο πρώτος τους αγώνες ήταν στο Ρολάν Γκαρός, όπου ο Ράφα Ναδάλ νίκησε σε straight sets. Στις ίδιες εγκαταστάσεις, αλλά σε διαφορετική διοργάνωση (Ολυμπιακοί αγώνες) οι δύο τενίστες αναμετρήθηκαν για τελευταία φορά. Τότε, ο Τζόκοβιτς πήρε τη νίκη και την πρόκριση στον τρίτο γύρο, στην πορεία του μέχρι την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Αυστραλία 2022 ή αλλιώς η επιβεβαίωση του μεγαλείου του Ράφα Ναδάλ. Στον τελικό του Australian Open ο Ισπανός τενίστας αναμετρήθηκε με τον Ντανίλ Μενβέντεφ. Ο Ρώσος προηγήθηκε 2-0 σετ, ενώ βρέθηκε με τριπλό μπρέικ πόιντ (0-40) στο 3-2 του τρίτου, αλλά έγινε θύμα μίας απίθανης ανατροπής. Ο Ράφα Ναδάλ, που προερχόταν από τρομακτική αμφισβήτηση λόγω των τραυματισμών του, επανήλθε παρά τα - σχεδόν - διαλυμένα γόνατά του κατέκτησε το τρόπαιο με 2–6, 6–7(5), 6–4, 6–4, 7–5 μετά από 5 ώρες και 24 λεπτά και έφτασε τότε τους 21 Grand Slam τίτλους.

Δάκρυα: Είναι το στιγμιότυπο που σημάδεψε τον αθλητικό κόσμο το 2022. Ο Ρότζερ Φέντερερ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τένις και έπαιξε τον τελευταίο του αγώνα στο Laver Cup. Ο ίδιος επέλεξε να έχει παρτενέρ τον Ράφα Ναδάλ. Οι δύο σπουδαίοι τενίστες, πιασμένοι χέρι χέρι και με δάκρυα στα μάτια δίδαξαν σε όλον τον κόσμο την έννοια του σεβασμού και της ευγενούς άμιλλας. Δύο αθλητές, που ήταν μεγάλοι αντίπαλοι εντός κορτ, αποχαιρετούσαν ο ένας τον άλλον με έναν τρόπο μαγικό.

Αφοσίωση: Η καριέρα του Ράφα Ναδάλ σημαδεύτηκε από πολλούς τραυματισμούς. Ο Ισπανός τενίστας έπρεπε κάθε φορά να τα βάζει και με έναν επιπλέον αντίπαλο, που δεν βρισκόταν στο κορτ. Ο Ναδάλ μέτρησε 22 Grand Slam τίτλους στην καριέρα του έχοντας χάσει λόγω τραυματισμών 16 major διοργανώσεις. Πάντα, όμως, ο Ισπανός έβρισκε τον τρόπο να επιστρέφει και να δείχνει σε όλον τον κόσμο το υλικό από το οποίο ήταν φτιαγμένος, αυτό των νικητών.

Λονδίνο 2008 ή αλλιώς η αποκαθήλωση του «βασιλιά». Στον τελικό του Wimbledon εκείνη τη χρονιά, ο Ρότζερ Φέντερερ κυνηγούσε τον έκτο διαδοχικό τίτλο του στο λονδρέζικο Major και 13ο Grand Slam τίτλο του συνολικά. Ο Ελβετός θρύλος είχε απέναντί του τον Ράφα Ναδάλ, που είχε νικήσει τέσσερα σερί Ρολάν Γκαρός. Ο τελικός ξεκίνησε με μία καθυστέρηση 35 λεπτών λόγω βροχής. Μετά από 4 ώρες και 48 λεπτά αγώνα, ο Ράφα Ναδάλ κατέκτησε τον τίτλο και έδωσε τέλος στο νικηφόρο σερί 40 αγώνων που μετρούσε ο Ρότζερ Φέντερερ στο Wimbledon. Η τελευταία ήττα του Ελβετού θρύλου ήταν το 2002. Με τη νίκη του στο Wimbledon, ο Ράφα Ναδάλ ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης (18 Αυγούστου 2008) τελειώνοντας το ρεκόρ των 237 σερί εβδομάδων του Ρότζερ Φέντερερ στο Νο.1 του κόσμου. Κατά πολλούς, ο τελικός του Wimbledon του 2008 χαρακτηρίζεται ως ο κορυφαίος αγώνας τένις όλων των εποχών.