Σοβαροί τραυματισμοί, απογοήτευση κι ένα δύσκολο τέλος: Αυτοί είναι οι λόγοι της απόσυρσης του Ραφαέλ Ναδάλ

Ο Ραφαέλ Ναδάλ με δάκρυα στα μάτια - Φωτ. IMAGO

Σοβαροί τραυματισμοί, απογοήτευση κι ένα δύσκολο τέλος: Αυτοί είναι οι λόγοι της απόσυρσης του Ραφαέλ Ναδάλ

Κώστας Τόπας 15:15 - 10.10.2024 / Ανανεώθηκε: 15:31 - 10.10.2024

Ο Ραφαέλ Ναδάλ, μετά από δύο δεκαετίες στην κορυφή του παγκόσμιου τένις, ανακοίνωσε την αποχώρησή του κι αυτοί είναι οι λόγοι της απόφασης του.

Όσοι γνωρίζουν το συναίσθημα λένε ότι ποτέ δεν ξέρεις πότε είναι η ιδανική στιγμή για να αποχαιρετήσεις, να κατέβεις από τα ψηλά. Υπάρχουν εκείνοι που προτιμούν να το κάνουν όταν είσαι ακόμα εκεί ψηλά, στο πάνθεον. Υπάρχουν και αυτοί που το κάνουν όταν βλέπουν ότι οι επιδόσεις τους πέφτουν, ότι αυτό που κάποτε ήταν δόξα, τώρα η γεύση είναι κάπως πιο πικρή. Και υπάρχουν και αυτοί που το κάνουν όταν μπορούν.

Ο Ράφα Ναδάλ έχει κερδίσει το δικαίωμα να το κάνει όποτε το θέλει. Μετά από δύο δεκαετίες στην κορυφή του παγκόσμιου τένις, που έγινε ένας από τους σπουδαιότερους στην ιστορία αυτού του αθλήματος, αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σε μια καριέρα που την προσεγγίζουν πολύ λίγοι.

Ο 38χρονος αστέρας αποχαιρετά τα κορτ με ένα ρεκόρ που μεγεθύνει μια φιγούρα που σε πολλές στιγμές έχει ξεπεράσει τον αθλητισμό. Η άθραυστη νοοτροπία του, η αφοσίωσή του, η μανία και η επιθυμία του να βελτιώνεται κάθε μέρα ήταν παράδειγμα για τις νέες γενιές. Σε μια εποχή όπου η «στάση» κερδίζει έδαφος και όπου οι αθλητές έχουν γίνει ημίθεοι, ο Ναδάλ είχε πάντα τα πόδια του στο έδαφος. Συγκεκριμένα, στη γη του Παρισιού, στο «Φιλίπ Σατριέ» του, το γήπεδο που μετέτρεψε σε δικό του... κήπο.

Τα σωματικά προβλήματα

Το «αντίο» του Ράφα Ναδάλ ξάφνιασε τους πάντες, ειδικά επειδή είχε επισημοποιηθεί πριν από το Davis Cup που θα είναι το τελευταίο του, ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά σε αυτό το άθλημα. Όμως η αποχώρηση του Ναδάλ πλανιέται πάνω από τον κόσμο του τένις εδώ και πολύ καιρό.

Τα σωματικά προβλήματα που είχε εδώ και χρόνια και που τον εμπόδισαν να έχει αυτή τη συνέπεια στην τελική ευθεία της καριέρας του ήταν, χωρίς αμφιβολία, ο κύριος λόγος για τη λήψη αυτής της αμετάκλητης απόφασης. Ο Ναδάλ έπρεπε ήδη να αποσυρθεί από κάποια τουρνουά για μήνες ή να παίξει γνωρίζοντας ότι δεν επρόκειτο να φτάσει στους τελευταίους γύρους. Και δεν το ήθελε πια.

Ο Ισπανός είχε να αντιμετωπίσει σωματικά προβλήματα από πολύ μικρός, ειδικά λόγω εκείνων των γονάτων που τον έχουν περιορίσει πολλές φορές. Ωστόσο, αυτή η ικανότητα να ξεπερνά τα πάντα τον κράτησε στην κορυφή όλο αυτό το διάστημα. Μέχρι που το σώμα του του είπε «αρκετά»!

Ο Ναδάλ δεν ένιωθε πλέον ότι είχε τη σωματική δύναμη που απαιτούσε το παιχνίδι του για να συνεχίσει να αγωνίζεται με τους καλύτερους. Κι από τη στιγμή που ήταν εκ των κορυφαίων, αν όχι ο καλύτερος όλων, είναι δύσκολο να συνεχίσει αν ξέρει ότι δεν στέκεται πλέον στο ύψος σου. Η σωματική του διάπλαση μειώνεται μέχρι που τελικά προτίμησε να κάνει ένα βήμα πίσω

Τώρα θα έχει χρόνο να είναι με τα αγαπημένα του πρόσωπα, να αποφύγει αυτούς τους πόνους που τον επηρέασαν και κυρίως να ξεκουραστεί από μια καριέρα που τον έχει στριμώξει στα άκρα. Ο Ναδάλ κέρδισε την απόσυρσή του, ακόμα και σε αυτό το χρονικό σημείο της καριέρας και της ηλικίας του.