Η «αμαρτωλή» κλοστεβόλη: Ποια είναι και τι δημιουργεί η ουσία που βρέθηκε θετικός ο Σίνερ - Είχε χρησιμοποιηθεί στην Ανατολική Γερμανία
i

© IMAGO / Icon Sportswire

Η «αμαρτωλή» κλοστεβόλη: Ποια είναι και τι δημιουργεί η ουσία που βρέθηκε θετικός ο Σίνερ - Είχε χρησιμοποιηθεί στην Ανατολική Γερμανία

Πηνελόπη Παπαδήμου 18:28 - 21.08.2024 / Ανανεώθηκε: 18:42 - 21.08.2024

Τι είναι η κλοστεβόλη, ουσία στην οποία βρέθηκε θετικός ο Γιάνικ Σίνερ

Ο Γιάνικ Σίνερ βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ που του έγινε κατά τη διάρκεια του Indian Wells. Ο Ιταλός αθλητής, Νο.1 στην παγκόσμια κατάταξη και νικητής του Australian Open το 2024, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής ακεραιότητας του τένις βρέθηκε θετικός στην ουσία κλοστεβόλη.

Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές δέχθηκαν τις αιτιάσεις των δικηγόρων του Ιταλού και δεν τον τιμώρησαν με αγωνιστικό αποκλεισμό. Η περίπτωση του Γιάνικ Σίνερ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους εν ενεργεία τενίστες. Τι είναι, όμως, η κλοστεβόλη στην οποία βρέθηκε θετικός ο Ιταλός τενίστας;

Η κλοστεβόλη είναι ένα αναβολικό στεροειδές που προέρχεται εν μέρει από την τεστοστερόνη και βρίσκεται στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών του παγκόσμιου οργανισμού αντιντόπινγκ (wada) εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του παγκόσμιου οργανισμού αντιντόπινγκ, η κλοστεβόλη είναι ένα αναβολικό ανδρογόνο στεροειδές (AAS) που προέρχεται από την τεστοστερόνη. Η συγκεκριμένη ουσία έχει και θεραπευτικές ιδιότητες σε δερματολογικές και οφθαλμολογικές παθήσεις.

Η χρήση της κλοστεβόλης αναπτύχθηκε ιδιαίτερα από το πρόγραμμα ντόπινγκ της Ανατολικής Γερμανίας τις δεκαετίες του 1960 και το 1970. Ο συνδυασμός της μαζί με άλλες ουσίες, δημιούργησαν το «Oral Turinabol» ένα μη ανιχνεύσιμο στεροειδές. Το εκτεταμένο ντόπινγκ εκείνη την εποχή (με τις πλάτες της κυβέρνησης) οδήγησαν σε παγκόσμια ρεκόρ, ιδιαίτερα στον στίβο, που παραμένουν μέχρι και σήμερα ακατάρριπτα. Η διαρκής χρήση ουσιών τότε έφερε τρομακτικές συνέπειες στην υγεία των αθλητών, όπως καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, ηπατικά προβλήματα αλλά και συμπτώματα αρρενοποίησης. Πιο τρανταχτή είναι η περίπτωση του Αντρέας Κρίγκερ, που γεννήθηκε ως Χάιντι και από το εκτεταμένο ντόπινγκ άλλαξε η χημεία του σώματός της και στη συνέχεια έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου.

Το πλεονέκτημα της ενέσιμης κλοστεβόλης είναι ότι αν και λιγότερο ισχυρή (χωρίς σημαντικές παρενέργειες), μιμείται τις ιδιότητες της τεστοστερόνης. Η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας τιμωρείται, συνήθως με διετή αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα. Αυτό που περιπλέκει τις περιπτώσεις ανίχνευση της κλοστεβόλης είναι ότι είναι δυνατό να βγει θετικό αποτέλεσμα από μολυσμένο κρέας (χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες για την πάχυνση βοοειδών) ή από αντιβιοτικές κρέμες χωρίς ιατρική συνταγή, όπως υποστήριξαν και οι δικηγόροι του Σίνερ.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!

Στις ΗΠΑ δεν επιτρέπεται να πωλούνται προϊόντα που περιέχουν οξική κλοστεβόλη, Ωστόσο αναφέρεται ως ενεργό συστατικό σε κρέμες που πωλούνται στην Ευρώπη και την Κεντρική και Νότια Αμερική.