Το ποδόσφαιρο κυλάει στο αίμα του - Ποιος ήταν ο παππούς του Στέφανου Τσιτσιπά που διέπρεψε στη Σοβιετική Ένωση
i

© IMAGO / NurPhoto

Το ποδόσφαιρο κυλάει στο αίμα του - Ποιος ήταν ο παππούς του Στέφανου Τσιτσιπά που διέπρεψε στη Σοβιετική Ένωση

Πηνελόπη Παπαδήμου 20:27 - 15.09.2024 / Ανανεώθηκε: 20:27 - 15.09.2024

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν καλεσμένος της Τζένοα στον αγώνα με τη Ρόμα και έδειξε ότι το ποδόσφαιρο κυλάει το αίμα του.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έδειξε ότι το έχει και στο ποδόσφαιρο. Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας ήταν προσκεκλημένος της Τζένοα στον αγώνα με τη Ρόμα για το πρωτάθλημα της Serie A και έδειξε τις δεξιότητές του και στο ποδόσφαιρο.

Άλλωστε, το σπορ κυλάει στο αίμα του. Ο παππούς του, από την πλευρά της μητέρας του, Σεργκέι Σαλνίκοφ έπαιξε ποδόσφαιρο για πολλά χρόνια στη Σοβιετική Ένωση κερδίζοντας, μάλιστα, χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Ο Σεργκέι Σαλνίκοφ γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1925 στο Κράσνονταρ. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε μικρή ηλικία στη Σπαρτάκ Μόσχας. Στη συνέχεια αγωνίστηκε (ήταν επιθετικός) για δύο περίπου χρόνια στη Ζενίτ Λένινγκραντ (σημερινή Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης). Ο Σαλνίκοφ έπαιξε πάλι στη Σπαρτάκ Μόσχας, μεταπήδησε στη Ντιναμό και γύρισε στη Σπαρτάκ το 1955 ολοκληρώνοντας την καριέρα του το 1960 στον σύλλογο της Μόσχας.

Ο Σαλνίκοφ κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Σοβιετικής Ένωσης και πέντε Κύπελλα στην αγωνιστική του καριέρα. Υπήρξε μέλος της Εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Μελβούρνης το 1956. Για την ιδιαίτερη σύνδεσή του με την πόλη της Αυστραλίας είχε μιλήσει σε συνέντευξή του ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

«Για μένα, η κατάκτηση του Australian Open θα σήμαινε τα πάντα, κυρίως επειδή ο παππούς μου κέρδισε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το 1956 στη Μελβούρνη στο γήπεδο ποδοσφαίρου που απέχει 50 μέτρα από το Melbourne Park. Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω, έφυγε από τη ζωή σε νεαρή ηλικία. Μακάρι να είχα την ευκαιρία να του μιλήσω! Κάθε ματς που παίζω εκεί τον αφιερώνω και, ειλικρινά, με ωθεί να θέλω να δείξω κάτι παραπάνω και να παίξω καλά στη Μελβούρνη», είπε πει ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας στο περιοδικό Down Town.

Μετά το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας, ο Σεργκέι Σαλνίκοφ εργάστηκε ως προπονητής. Εργάστηκε ως βοηθός στη Σπαρτάκ Μόσχας, την οποία καθοδήγησε και ως πρώτος προπονητής το 1967. Ολοκλήρωσε την προπονητική του πορεία στην Εθνική Αφγανιστάν.

Ο Σεργκέι Σαλνίκοφ έκανε δύο γάμους. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε δύο κόρες. Από τον δεύτερό του γάμο απέκτησε δύο κόρες και έναν γιο. Η Τζούλια, καρπός του έρωτα του Σαλνίκοφ με τη δεύτερη σύζυγό του, γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1964 και ασχολήθηκε με το τένις. Η πρώην αθλήτρια τένις γνωρίστηκε με τον Απόστολο Τσιτσιπά σε ένα τουρνουά στην Κρήτη. Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον Στέφανο, τον Πέτρο, τον Παύλο και την Ελισάβετ.

Ιδού ο Τσιτσιπάς: Ο Έλληνας τενίστας βρέθηκε στον αγωνιστικό χώρο του Τζένοα - Ρόμα και εκτέλεσε πέναλτι - Η αντίδραση του κοινού (vid)
SERIE A

15:39 - 15.09.2024

Ιδού ο Τσιτσιπάς: Ο Έλληνας τενίστας βρέθηκε στον αγωνιστικό χώρο του Τζένοα - Ρόμα και εκτέλεσε πέναλτι - Η αντίδραση του κοινού (vid)

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς το «γύρισε» στο ποδόσφαιρο, καθώς παρευρέθηκε στον αγώνα της Τζένοα με τη Ρόμα, εκτέλεσε πέναλτι και αποθεώθηκε από τους οπαδούς.

Ο Σεργκέι Σαλνίκοφ, πέθανε στις 9 Μαΐου του 1984, σε ηλικία μόλις 58 ετών, Το 2016, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει γραμματόσημα για όλους τους παίκτες της ομάδας ποδοσφαίρου της Σοβιετικής Ένωσης που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στην Μελβούρνη