Διαστάσεις έχει πάρει η δήλωση του Στέφανου Τσιτσιπά για την απόφασή του να πάρει μελατονίνη λίγες ώρες πριν από την αναμέτρησή του με τον Κάρλος Αλκαράθ, με τη Marca να συμβουλεύεται μέχρι και γιατρούς.
Εκτός από την Ελλάδα, που κάτι τέτοιο ήταν μοιραίο και φυσιολογικό να συμβεί, μεγάλο θέμα έχουν γίνει οι δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά και στην Ευρώπη, μετά την ήττα του από τον Κάρλος Αλκαράθ στο Roland Garros.
«Ένα πράγμα που θα αποφύγω στο μέλλον είναι τα χάπια μελατονίνης και τον ύπνο πριν από τα ματς, γιατί ξεκάθαρα δεν βοηθάει. Ήταν δύσκολο το πρόγραμμα τις τελευταίες μέρες. Έπαιξα αργά το βράδυ, μπορεί όχι πολύ αργά, αλλά αρκετά για να χαλάσει το πρόγραμμά μου. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός και η αποθεραπεία το πιο σημαντικό πράγμα όταν παίζεις σε Slams», είπε μεταξύ άλλων ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, με τις τοποθετήσεις του να κάνουν τον γύρο της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Marca, που προφανώς παρακολουθεί από κοντά την προσπάθεια του Κάρλος Αλκαράθ, ασχολήθηκε με όσα είπε ο «Στεφ», σε σημείο μάλιστα να μιλήσει με γιατρούς ώστε να εξηγήσουν επακριβώς τους κινδύνους και τις επιπτώσεις από τη χορήγηση της εν λόγω ουσίας.
«Η dr. Έλενα Ουρεσταράθου, ειδική στη Μονάδα Ύπνου της Clínica Universidad de Navarra, εξηγεί ότι η μελατονίνη «είναι η ορμόνη που λέει στον εγκέφαλο ποια ώρα να κοιμηθεί και πότε να σηκωθεί. Ξυπνάς όταν δεν υπάρχει μελατονίνη στο σώμα σου», γράφει η Marca αρχικά και συνεχίζει.
15:43 - 07.06.2023
Οι παρενέργειες της μελατονίνης - Τι είναι το χάπι που πήρε ο Τσιτσιπάς και του κόστισε το ματς με τον Αλκάραθ
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γνώρισε την ήττα από τον Αλκαράθ στα προημιτελικά του Roland Garros και μετά την ήττα του μίλησε για ένα χάπι μελατονίνης, το οποίο παίρνει κάθε φορά πριν έναν αγώνα. Τι παρενέργειες μπορεί όμως να έχει αυτό το χάπι;
«Η νευρολόγος Σέλια Γκαρθία Μάλο προσθέτει ότι η μελατονίνη είναι “μια νευροορμόνη που κάνει τον εγκέφαλό μας και παράγει ύπνο”. Επιπλέον, η Ουρεσταράθου διευκρινίζει ότι παρά την αντιοξειδωτική δράση, δεν έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την απόδοση. Βοηθά σε καταστάσεις jet-lagging εάν υπάρχει αλλαγή ώρας τριών ωρών ή περισσότερο. Εκεί βοηθά στον καλύτερο ύπνο και βελτιώνει την ποιότητα ύπνου”. Ένας από τους πιο θρυλικούς χρήστες μελατονίνης για καταστάσεις jet-lag είναι ο Τάιγκερ Γουντς».
Στο μεγάλο αφιέρωμα της Marca για το συγκεκριμένο ζήτημα, η γιατρός Ουρεσταράθου τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό και πότε παίρνει κανείς αυτή την ουσία. «Το χάπι έπρεπε να είχε πάρει το προηγούμενο βράδυ για να κοιμηθεί καλά, όχι ώρες πριν από το παιχνίδι, ούτε το πρωί ούτε το απόγευμα. Το σημαντικό είναι να κοιμηθείς το προηγούμενο βράδυ. Αν όχι, το σώμα μπαίνει σε “λειτουργία ύπνου”, κατά τη διάρκεια της ημέρας το σώμα νομίζει ότι είναι νύχτα, είσαι βαρύς, νυσταγμένος, μισογκρεμισμένος και δεν έχει καλή απόδοση».
Την τοποθέτησή του συνέχισε ο Γκαρθία Μάλο: «Είναι εντελώς επιβλαβής. Δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να συμβουλεύσει τον Τσιτσιπά. Και αν λαμβάνεται, πάντα τη νύχτα, ποτέ τη μέρα. Δεν έχει νόημα. Πραγματικά δουλεύει για το jet-lag, αν για παράδειγμα ένας αθλητής ταξιδεύει στην Αυστραλία. Επίσης δεν είναι καλό να το παίρνεις με αϋπνία. Μερικά από αυτά τα αποτελέσματα είναι αυτά που ανέφερε ο Τσιτσιπάς σε “λειτουργία δικαιολογίας”. εάν ένας αθλητής έχει αϋπνία δεν θα είναι πολύ αποτελεσματικό. Επιπλέον, εάν συνήθως κοιμάστε άσχημα, αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού. Ο καλός ύπνος επηρεάζει επίσης την ανάρρωση, Aν ένας αθλητής πει ότι χάρη στη μελατονίνη έχει γίνει ο Ράφα Ναδάλ, τότε δεν θα τον πιστέφω».